Отдих и туризъм

Честита Нова Година!

След вълненията и емоциите около коледните празници идва ред на нови. Дните се изнизват бързо и макар да сме малко изтощени от „великото" коледно преяждане, трябва да се стягаме, защото Нова Година вече нетърпеливо чука на вратата.

Честита Нова Година!

След вълненията и емоциите около коледните празници идва ред на нови. Дните се изнизват бързо и макар да сме малко изтощени от „великото" коледно преяждане, трябва да се стягаме, защото Нова Година вече нетърпеливо чука на вратата.

В повечето случаи сме затрупани с примамливи предложения, които предлагат най-различни варианти как да прекараме празника. Понякога това ни обърква още повече и накрая сме твърде закъснели, за да заминем където и да било. Е, какво пък? Няма място за отчаяние. Нещата се подреждат, когато най-малко очакваме. Това е неписаният закон на късметлията, а всеки малко или много е такъв. Никой не може да ви гарантира, че отивайки в лъскав и луксозен курорт, непременно ще изкарате добре. Понякога дори и човек да има огромното желание за това, някак си не се получава - попада на неточното място или на неподходяща компания. Най-лошият възможен вариант е да се сблъскаме и с двете. А когато предварителните ни очаквания се разминават с действителните, това винаги е на път да развали всичко. Друг път веселбата се получава от самосебе си, спонтанно и неочаквано, а после остава приятният спомен от преживяното. Затова формулата се крие в далеч по-дребните нещица - настроението, вътрешната нагласа на всеки от нас, хората, с които ще бъдем, а останалото има малко или много второстепенно значение.

Погледнато реално, 31 декември е един обикновен ден като всички други, с тази разлика, че тогава свършва календарната година и започва нова. Какво му е чак толкова специалното? Заслужава ли си, обаче да превръщаме обикновеното в нещо още по-обикновено, да го омаловажаваме?! Нека посрещнем празника, както подобава - с фойерверки и заря, с усмивки и добро настроение, с искрени пожелания и надежди за сбъднати мечти. Трябва да направим този ден пъстър, шумен и изпълнен с емоции. Разделяме се със старата година, в която всеки от нас е имал и добри, и лоши дни, преживял е много неща, някои от които сме посрещали с усмивка, други  - със сълзи, споделяли сме вълнения и тревоги, но успяваме да забравим, да оставим лошото зад гърба си. Затова казват, че накрая винаги остава само приятният спомен за преживяното.

Що се отнася до това къде ще бъдете на 31. 12. 2007 г., обикновено нещата се свеждат до четири възможни опции - празнувате у дома или в ресторант, заминавате в чужбина или на почивка някъде в страната. Не трябва да се пренебрегва и финансовия аспект, тъй като до голяма степен той е определящ при подготовката на предстоящия празник. Естествено, трябва да се съобразявате с факта, че това касае не само вас, а и вашето малко съкровище. В случай, че няма да си стоите у дома, трябва да предвидите някои неща - например колко дълго ще пътувате, какви ще бъдат условията, дали ще се чувства добре, дали ще му бъде весело, ще има ли с какво да се занимава и забавлява, ще има ли други деца, с които да си играе. Не забравяйте, че за него това също е голям празник. Постарайте се да го усети истински, за да го помни винаги с усмивка.

 1. Нова година у дома: Идеята е чудесна за тези, които наистина не желаят да пътуват и искат да останат близо до семейното огнище. Хората, които не са намерили решение или нямат финансовата възможност, също се спират на този вариант. Как да направите от дома си чудесно място за тържество? Най-напред се заемете с украсата на къщата - купете балони,  картонени шапчици, свирки, бенгалски огън за децата, заря. Ако сте купили пиратки или други опасни пиротехнически средства, в никакъв случай не позволявайте на детето да ги пали или да борави с тях. Поканете близки ваши приятели, с които се разбирате и си допадате. Няма нищо лошо в това компанията да бъде по-голяма, стига да имате сили да изчистите и подредите след това. Помислете дали вашето съкровище ще има с кого да си играе. Ако сред приятелите ви няма такива с деца, тогава му отделяйте достатъчно внимание, за да не се чувства самотно. Задължително му подгответе малки подаръчета - различни лакомства, книжки за четене или оцветяваме, бонбони и т. н. За да разнообразите обстановката, може да се уговорите с гостите и да измислите някаква изненада под формата на игра. Едно предложение - всеки може да купи по някакво малко подаръче, което да подари. Уточнете предварително сумата, която е хубаво да не надвишава определена стойност (например 10 - 15 лв.), а кой на кого ще подарява изберете чрез жребий. Може да поставите и условия - подаръкът да е универсален (т. е. да бъде подходящ за всички възрасти). Дори да затрудни някого, все пак ще бъде по-интересно. А вариантите са много, стига човек да се сети - кубче на Рубик, книга, игри като „Дама", „Не се сърди, човече", шах, а на шоколадови фигурки никой не би устоял. Баницата с късмети също е задължителна. Вече се продават и готови, които може да  купите, а другият вариант е сами да ги съчините. И за да бъдете по-оригинални, ги направете под формата на кратки смехотворни стихчета. Има редица начини, чрез които тържеството може да стане много по-приятно. Достатъчно е човек да има въображение, идеи в главата си и желание да ги реализира.

 2. В ресторанта: Обикновено се спираме на този вариант, когато вече е твърде късно да предприемем каквото и да било. Е, това не изключва възможността и сами да сте го пожелали. Какви са предимствата и има ли нещо, което трябва предварително да предвидите? От гледна точка на собственото ви удобство, това е начин, чрез който си спестявате редица дребни ангажименти, които понякога идват в повече - не се занимавате с готвене, чистене, подреждане, посрещане на гости и прочие. Новогодишното меню е предварително известнo и в повечето случаи е  съобразено с предпочитанията на клиента. В ресторантите обикновено има празнична програма, която забавлява малки и големи. Една от неприятните страни на заведенията е опушването на помещенията и суматохата, която настъпва понякога. При всички положения, ако не сте близо до прозорец, излизайте от време на време навън, за да подиша детето чист въздух. За него е изключително вредно да гълта тютюневия дим, който в такива случаи ще бъде в изобилие. Другият неприятен момент с ресторанта е, когато дойде време за сън. Малките деца, макар изпълнени и кипящи от енергия, се уморяват бързо и не могат да издържат твърде дълго. Техните сили се изчерпват внезапно, а когато започнат да търкат зачервените си очички и да стават кисели, трябва да се сетим, че е дошло време за лягане. Това може да стане изневиделица, в разгара на вечерта, когато най-малко очаквате. Затова, замислете се дали има смисъл да водите детето, особено когато сте далеч от дома. Да, то ще е щастливо да бъде с мама и тати на Нова година, но за него би било много по-добре да спи сладко - сладко някъде, където няма да има цигарен дим, силна музика и шумни хора. Вместо това, уговорете се с някой близък, който ще може да поеме грижата за мъника в Новогодишната нощ. Ако детето е на възраст между 2 -и 5 години, не е за предпочитане да идва с вас. И все пак, решението е изцяло във вашите ръце, както и отговорността.

 3. Да празнуваме в чужбина: Хубаво би било да се измъкнете за малко, да попътувате, особено когато спомените от летните екскурзии все още не са напълно избледнели. Истински щастливци са онези, които са се усетили навреме и вече са си направили резервация. Определено офертите са били двойно по-ниски от тези, които се предлагат в момента. Колкото повече време минава, толкова повече цената им расте - от 300 евро нагоре варират цените на хотелите от по-ниска категория (три звезди) в южните ни съседки Турция и Гърция, а тези за Западна Европа са далеч по-сериозни. Обикновено става въпрос за тридневни екскурзии, а тези, които са се записали до определена дата, ползват отстъпка от пакетната цена. За децата от 0 - 6 г. и съответно за тези от 6 - 12 г. също има намаление. Понякога по-евтините предложения крият известен риск. Затова, осведомете се подробно за условията на пътуването, часа на пристигане, настаняването, поискайте снимков материал на хотела, стаите, разберете каква ще бъде Новогодишната вечеря, т. е. всичко, което е включено в пакета. Да пътувате с автобус, особено с дете, не е много добра идея, независимо че повечето автобуси са комфортни и удобни. Ако имате възможност, възползвайте се от предимствата, които предлага въздушният транспорт. Да празнувате някъде извън България наистина има своите привлекателни и твърде примамливи страни - отивате на ново място, в по-различна обстановка, виждате и научавате различни неща - за историята и културата, за нравите и обичаите на местното население. Въпросът е заслужава ли си цялата тази хамалогия за толкова кратко време. Няма как да знаем предварително, но поне можем да се надяваме, че си струва. Ако сте направили вече вашия избор, приятно пътуване и весело посрещане на Новата година!

 4. Някъде в България: В зависимост от вашите лични предпочитания и възможности, можете да отидете в която и да е част на страната. Хванете картата на България и посочете едно място. Няма да съжалявате нито за миг, защото навсякъде ще има какво да видите. Хубаво би било да заминете поне за четири дни. Ще ви се отразят прекрасно. Така че при първа възможност стягайте куфарите още на 29-ти. Ако сте се спрели на някое китно и спокойно селце, където да си отдъхнете на спокойствие и да подишате чист въздух, отделете време за малко разходки. Дори и да не сте се сетили да проучите предварително, нищо не ви пречи да попитате на място. Например, в централната част на България се намират много културни, исторически и природни забележителности, градчета с дългогодишна история, някои от които са имали изключително важно значение през епохата на Възраждането (а и не само тогава). Такъв е град Трявна, културен и просветен център и родно място на големия български поет Пенчо Славейков. В района може да посетите още приказното село Боженци, съхранило в почти първоначалния си вид голяма част от своята старинна възрожденска архитектура. Или да разгледате етнографския център „Етъра", където ще похапнете от прекрасните гозби и ще разгледате работилничките, в които са представени местните художествени занаяти. Не много далеч се намира един от най-старинните градове  - Велико Търново, столица на Втората българска държава. Би било чудесно, ако имате късмет да наблюдавате шоуто „Звук и светлина" на крепостта Царевец. Съчетанието от светлинните ефекти и ритъмът на музиката са способни да разкажат много повече за величието на този древен град. Заведете семейството си в пещерата „Бачо Киро" или до Дряновския манастир. Ако пък предпочитате да се полюбувате на любимото хоби, то ски - курортите Боровец, Банско или Пампорово, предлагат чудесни условия. Родното Черноморие, макар и не толкова атрактивно и примамливо през зимата, също има какво да ви предложи. Както сами се убеждавате, вариантите не са никак малко, стига човек да се организира и да има желание за това.

Готови ли сте вече? Стягате ли багажа или продължавате лениво да се излежавате? Къде ще отидете? С кого ще бъдете - сами със семейството или с шумна приятелска компания? Това вече е въпрос на личен избор. Ако все още не сте се задействали, трябва да го направите, защото много от примамливите оферти вече са се изчерпали или са на път да се изчерпят. Казват, че „бързата работа е срам за майстора" или че „който бърза, далеч не стига". Затова преценете вашето „за" и „против", всички плюсове и минуси и тогава решавайте. Едно пътуване в чужбина, разбира се, изисква далеч по-стриктна подготовка, затова тук е мястото да го изключим като вариант.

И независимо къде ще ви завари Новата година, не й позволявайте да се цупи сърдито в ъгъла, а с усмивка я поканете да влезе.

 

 

Автор: Милена Кожухарова

 

 

Сподели: