Нашият дом

Чист уют

За домашния уют няма шаблон. Усещаме го различно и всеки го гради според свои критерии. Има обаче и нещо универсално - изборът на мебели и предмети, с които обзавеждаме най-личното си пространство в крайна сметка има решаващ ефект върху нашето здраве и то

За домашния уют няма шаблон. Усещаме го различно и всеки го гради според свои критерии. Има обаче и нещо универсално - изборът на мебели и предмети, с които обзавеждаме най-личното си пространство в крайна сметка има решаващ ефект върху нашето здраве и тонус, здравето и имунитета на децата ни. Този избор е важен и за планетата, в която живеем, и от която изцяло зависим. Затова си струва да се водим на първо място от обективния критерий безопасност, когато правим тези важни избори. 

Хората прекарваме изненадващо голяма част от ежедневието си в затворени помещения - на практика около 80 %, и съществена част от това време е в дома ни. Въздухът между четирите стени е доказано по-замърсен от въздуха на улицата (степента вариара от 2 до 10 пъти повече). Една основна причина са мебелите, изработени обикновено от вредни материали (ПДЧ е най-разпространеният и масово използван), лакове и бои, които дълго време отделят във въздуха токсични съставки (летливите органични съединения като формалдехид например ). А лошият въздух в къщите води след себе си хроничните белодробни болести като астмата, главоболието, виенето на свят, нарушенията в имунната система, възпроизводството, сърдечната и нервната система, раковите заболявания.

Овладяването на тези рискове зависи най-вече от нас самите. Най-важното, но и най-лесното правило е честото проветряване.

Детската стая се проветрява още по-често, защото на малките и подрастващи организми токсичните вещества оказват по-силно влияние. Когато става дума за избор на обзавеждане, има и още няколко отработени начина да поддържате добро качество на въздуха в дома си.

Принципът на минимализма ни дава повече пространство и въздух. Ако се опитаме да сведем мебелите и вещите си до наистина-необходимите, можем да намалим съществено отделящите се вредни вещества в дома ни, както и трупащия се навсякъде прах.   

Естествените материали, необработвани или пък обработвани с естесвени вещества мебели намаляват значително риска от опасни химии. Такива материали са бамбук, кокос, коноп, ратан. Безопасни са лаковете на водна основа, а идеално покритие за подове, особено за детска стая, са естественият линолеум и вълнените килими.

Мебелите втора употреба са друг сигурен начин да избегнете данък токсични химикали. Ако в тях е имало вредни съставки, те най-вероятно вече са се изпарили. Новите неща изпускат активно токсини и това е осезателно, когато влезем в един нов дом. Много често sеcond-hand се оказва и по-качествена изработка, доказана с времето. И е истински екологичната покупка, която не изисква ресурс за изработка, не отива на боклука и обикновено е местно производство. 

Избягваме PVC -то. При производството, употребата и преработката на певеце се използват диоксини, фталати, олово, които причиняват рак, дихателни проблеми, ендокринни заболявания, родилни дефекти, засягат имунната система. Вместо PVC, се оглеждаме за алтернативи като глината, стъклото, дървото, бамбука, памука, керамиката, линолеума и пластмасите, в които няма хлор.  

Избираме сертифицирана дървесина. Масивната дървесина е качествен материал, но в днешно време дърветата са много по-ценни живи, защото абсорбират въглероден диоксид и го обръщат в кислород, охлаждат планетата, обогатяват почвата, незаменим хабитат са на много диви животни, птици, насекоми и другия растения. С други думи, по-добре да избягваме дървото като материал за мебели. Или да търсим сертификат FSC, зад който се крие гаранцията, че тези дървета са от устойчиви гори. 

Нов дом за старите ни мебели. Макар да сме убедени, че мебелите, които си купуваме, ще са "вечни", те понякога омръзват. Често не остава място за тях в ново пространство или с нов член в семейството. Така или иначе, не е добре тези ненужни вещи да отидат на боклука или, както често се случва - да „отлежават" до кофата пред дома ни. Има вече места, където могат да ги поемат с удоволствие, като магазин РЕТО например ( ул. „Стефан Стамболов" 16) или форуми, в които всяко нещо си намира свой дом (напр. BG-mamma). 

Greenguard е международен сертификат, гарантиращ ниска токсичност на мебелите.

greenguard.org

Скоро в масово производство в България ще има и детски мебели от велпапе. Автор на засега единичните бройки е Георги Гиков, който гарантира, че материалите са абсолютно безвредни.

podarivam.com
е сайт, в който ненужната вещ може да намери новия си собственик.

 

Автор: Босилена Мелтева

 

 

Сподели: