Здраве

Чудото на Природата

Изследователите, изучаващи състава на коластрата, с възхищение я наричат вълшебен еликсир. Какво толкова ценно съдържа тази течност и защо за новороденото е много важно в първите дни от живота си да получава именно коластра?

Чудото на Природата

Изследователите, изучаващи състава на коластрата, с възхищение я наричат вълшебен еликсир. Какво толкова ценно съдържа тази течност и защо за новороденото е много важно в първите дни от живота си да получава именно коластра?

Коластрата се появява в гърдите още преди раждането и трябва да послужи като първа храна за новороденото. Въпреки че специалистите я наричат вълшебен еликсир, самите майки често я недооценяват.

Оранжeвият или яркожълтият цвят на коластрата се обяснява с това, че за разлика от зрялото мляко тя е богата на левкоцити и други антиинфекциозни белтъчини. Те разрушават патогенните бактерии и осигуряват първата имунизация против заболяванията, с които може да се сблъска новороденото. Антителата, с които е наситена коластрата (имуноглобулин А) защитават най-слабите места в организма, където много лесно може да попадне инфекция - лигавицата на устата и гърлото, белите дробове и стомашно-чревния тракт.

Най-доброто лекарство

При първото поставяне на новороденото на гърдите веднага след раждането, то изсуква около една чаена лъжичка коластра, което е напълно достатъчно, за да се избегне опасността от развитие на бактериална инфекция. Много от съставките на ценната течност помагат за растежа и адаптацията на бебешкия организъм:

- Бета-казеин 7 оказва влияние върху функциите на централната нервна система, помага за умственото, емоционалното и психичното развитие.

- Специални вещества за растежа на нервите съдействат за развитието на периферната нервна система.

- Факторът на растежа в коластрата помага за развитието на незрялата лигавица на стомаха. Той предпазва новороденото от появата на алергии и непоносимост към друга храна.

- Олизахаридите (пребиотици), които в коластрата са около 130 вида, защитават бебето от стомашни инфекции. Пребиотиците хранят здравата стомашна флора. Няколко от олизахаридите се добавят в млеката за кърмачета с цел съставът им поне малко да се доближи до този на майчиното мляко.

- Лактоферинът помага за усвояването на желязото.

- Коластрата е значително по-богата на някои витамини от зрялото мляко. Например на витамин А и Е, които помагат за правилното развитие на нервната система, мускулната тъкан и ретината.

- Освен всичко изброено, жълтеникавата течност има лек разхлабващ ефект, който позволява изчистването на бебето от мекониума. Това е и причината новородените, които се хранят с коластра през първите дни по-често да дефекират отколкото да уринират. По този начин организмът се освобождава от билирубина и се предотвратява развитието на жълтеница.

- По сравнение с кърмата коластрата е силно концентрирана и много по-хранителна. През първия ден след раждането съдържанието на белтъчини в нея достига 14%, което е около 3 пъти повече отколкото в зрялото мляко. Количеството й при различните майки може да не е еднакво, но благодарение на високата хранителност и много малко количество е напълно достатъчно за току-що роденото човече.

Съдържанието на вода е незначително и това е от полза, защото бебето не е в състояние да преработва голям обем течности - бъбреците не могат мигновено да се адаптират след вътреутробния период. Освен това децата се раждат с достатъчен запас вода, което предпазва техния организъм от обезводняване до появата на богатата на течности кърма.

 Как се започва?

Ако имате възможност, най-добре е да сложите новороденото на гърда 15-30 мин. след раждането. Добре ще бъде ако дадете на детето да посуче по 20 мин. от всяка гърда. Точно в този момент бебето започва да идва на себе си и да проявява търсещо поведение - стреми се да намери майчината гърда, опитва се да повдигне главичка, отваря уста и изважда езиче. Понякога, лежащо върху корема на мама, то започва буквално да пълзи към майчините гърди. В такива случаи му помогнете да получи това, което така силно желае.

Ако този момент се изпусне, бебето ще заспи и тогава вече по никакъв начин няма да успеете да го поставите на гърда - то ще си почива.

Сукателният рефлекс е много силен през първия час след раждането и това помага детето да усвои правилното захващане на зърното. Именно правилното поставяне на гърдата е основната грижа на майката през първите дни. Накратко правилната поза може да се обясни по следния начин: Майката плътно притиска коремчето на бебето към себе си така, че зърното да сочи нослето. Гърдата внимателно се придържа с ръка като палецът е отгоре, там, където е нослето на детето, а останалите пръсти са отдолу, успоредно с долната му устна. Изчаквате детето да отвори широко уста (като при прозяване) и поставяте зърното заедно с част от ареолата дълбоко в устата, така че детето да захапе от долната част повече отколкото от горната. Трябва да се следи и устните да са обърнати навън.

Кога ще дойде кърмата?

Почти винаги след раждане гърдите са меки и ни се струва, че в тях няма нищо. В повечето случаи коластра излиза съвсем малко, по няколко капки, но има и жени, при които тя тече даже и без натиск. За действителното количество на коластрата, а след това и за кърмата тези първи капки не са от значение. Всичко зависи от индивидуалния строеж на гърдите. По различен начин се хранят и самите новородени. Голяма част от бебетата си отспиват след раждането и искат да сучат 5-7 пъти в денонощие, но по-дълго и понякога до 1 час. Други пък търсят гърдите много често за по-кратко време.

Има още една интересна закономерност (при условие, че бебето е заедно с майката през цялото време след раждането): след 2-3 дни даже спокойните и рядко сучещи деца внезапно започват да искат по-често да сучат, понякога на всеки половин час. Това означава, че бебето е дозряло за получаване на по-голямо количество храна, отколкото коластрата. Благодарение на по-честото слагане на гърдите и промененото движение на устата и езичето започва образуването на кърмата.

Необходимо ли е дохранване?

Нахраненото с мляко за кърмачета бебе заспива за няколко часа. Причината не е само в това, че то се е заситило, а и в това, че млеката се усвояват по-трудно отколкото кърмата. Така няма възможност бебето да се поставя често на гърда и идването на кърмата се забавя.

Дохранването в период, когато новороденото все още получава коластра, нарушава формирането на нормална стомашна флора и повишава вероятността от проблеми с кърменето (напукване на зърната и застой на кърмата на фона на не съвсем правилното сучене на бебето). Статистическите проучвания сочат, че деца, които са дохранвани през първите 3-4 дни след раждането се отбиват по-рано отколкото деца, които са хранени изключително с коластра.

Има случаи, при които дохранването или изцяло преминаването на мляко за кърмачета е обективно необходимо. Назначава се от педиатър и като правило е свързано със здравословното състояние на бебето или майката.

Тегло и мокри пелени

Въпреки всичко страхът, че бебето е гладно, преследва току-що родилите майки. За да бъдат спокойни родителите, съществува точен ориентир, който показва че детето получава необходимото му количество храна. Загубата на тегло през първите 3-4 дни след раждането е нормално за всички новородени. През тези дни детето се изчиства от мекониума и от излишните течности, които са му помогнали да мине по родовите пътища без да травмира нежната си кожичка. Ако намаляването на теглото е 5-8% от теглото при раждането, то това се смята за норма и се нарича физиологична загуба. Например при тегло 3500 г в момента на раждането нормално е  към 4-тия ден бебето да загуби 175 - 280 г. При по-голяма загуба на теглото педиатърът може да назначи дохранване. А за да сте сигурни, че детето получава достатъчно количество храна, може да броите мокрите пелени. През първите 7 дни след раждането детето мокри пелените толкова пъти, на колкото дни е плюс 1 (за период от 24 часа при условие, че получава необходимото му количество храна). Например, ако бебето е на 2 дни за 24 часа трябва да има 3 мокри пелени.

За успешно кърмене

Световната здравна организация препоръчва да се спазват определени условия, за да бъде кърменето успешно:

- Майката и детето да имат контакт кожа с кожа веднага след раждането и слагането на гърдите да бъде до 1 час след това. Тези действия стимулират образуването на кърма, а бебето своевременно получава необходимото количество коластра.

- Новороденото трябва правилно да захване гърдата и тогава храненето е ефективно, с бавни и дълбоки сукателни движения.

- Бебето може да се кърми всеки път, когато поиска, през деня и нощта, и не се ограничава в продължителността на сучене.

 

Автор: Бистра Лечева

 

 

Сподели: