Бременност

Чудото на живота – седмица след седмица...

Второ тримесечие (продължение от миналия брой)

Чудото на живота – седмица след седмица...

От една-едничка миниатюрна клетка до перфектно оформено розово бебенце - развитието на вашето мъниче в утробата ви наистина е чудо. Надникнете в тайните на живота, за да наблюдавате как седмица след седмица плодът във вас расте и се променя.

По време на това важно 9-месечно пътуване - от зачеването до раждането, с малкия пътешественик в корема ви се случват невероятни неща, кое от кое по-вълшебни. Разбира се, всички бебета се развиват с различен темп, по-ускорено в определен етап, малко по-забавено в друг, но като цяло публикуваният тук наръчник може да ви ориентира как приблизително изглежда вашето все още неродено детенце в конкретния момент.

След седмиците от първото тримесечие, които ви представихме в предишния брой, сега е ред на второто.  

Имайте предвид, че срокът на бременността се определя спрямо първия ден от последната редовна менструация на жената, а самото оплождане (в повечето случаи, макар и не винаги) се случва в средата на цикъла (или около две седмици по-късно). Поради тази причина реалната възраст на плода винаги е с две седмици по-малка от определения от лекаря срок на бременността. Така например в 12-ата гестационна седмица (г. с.) от бременността вашето бъдещо бебе всъщност е на 10 седмици. За да имате реална представа за вътреутробното развитие на живота, тук сме представили отделните стъпки спрямо действителната възраст на плода, а не спрямо тази на бременността. Срокът на бременността в този смисъл трябва да бъде смятан плюс две седмици.    

ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ

13-а СЕДМИЦА (15 Г. С.)

Бебето все още може да се събере цяло на монитора на ехографа. По-нататък ще го разглеждате на части заради все по-увеличаващите му се размери.

14-а СЕДМИЦА (16 Г. С.)

Бебчето ви вече е с частично развит слух и може да ви чува, харесва му да слуша и музика. Движенията на ръцете и краката са все по-координирани. Очите са закрити от клепачи. Тежи около 100 г и е дълго около 13-17 см. Все още липсва подкожна тлъстина. Кожата му е тънка и нежна и през нея прозират кръвоносните съдове. Плацентата е вече напълно развита и заедно с пъпната връв осигурява храненето на плода.

15-а СЕДМИЦА (17 Г. С.)

Формира се в детайли ушната мида, зад зародишите на млечните зъби започват да се развиват и тези на постоянните. Доусъвършенства се сърдечносъдовата система. При момичетата се оформя матката.  

16-а СЕДМИЦА (18 Г. С.) 

Бебето става още по-подвижно, а движенията му вече се долавят отчетливо. Мозъкът му е все по-съвършен, то успява да различи звуковите сигнали, в това число и гласа на майката. Все по-чувствителна става ретината на очите.

17-а СЕДМИЦА (19 Г. С.)

Малкото тежи вече почти 200 г. Расте главният му мозък, започват да изпълняват своята функция онези нервни клетки, които осъществяват връзка между мозъка и мускулите. Крайниците са вече относително пропорционално развити.

18-а СЕДМИЦА (20 Г. С.)

Нежната кожа на бебето е покрита с фин мъх - лануго, а мастните й жлези отделят секрет - верникс казеоза, който изпълнява допълнителни защитни функции. Започва отлагането на подкожна тлъстина, както и растеж на косата. В червата вече се образува мекониум (екскременти).   

19-а СЕДМИЦА (21 Г. С.)

Малкото тежи приблизително 350 г, а дължината му вече е 25 см (до опашната кост - 18 см). По езика му се образуват вкусовите рецептори. 

20-а СЕДМИЦА (22 Г. С.)

Ноктите на бебето са окончателно изградени, същото важи и за невроните в мозъка му. Движенията му са значително по-координирани, смукането на палеца вече е целенасочен, а не случаен акт.

21-ва СЕДМИЦА (23 Г. С.)

По телцето се натрупва все повече мастна тъкан. Освен чрез плацентата и пъпната връв бебето се „храни" все по-интензивно и чрез амниотичната течност. Гълтането й често води до хълцане, което можете да усетите като леко потрепване в корема си.

22-ра СЕДМИЦА (24 Г. С.)

Теглото на бебето вече е 600-630 г, дължината - 30 см (до опашната кост - 21 см). На обилно покритото с лануго личице се появяват и вежди.

23-та СЕДМИЦА (25 Г. С.)

Кожата на бебето е все още червеникава и сбръчкана, ясно се различават ноктите на крачетата му. Белите му дробове се доразвиват, подготвяйки се за раждането и първата самостоятелна глътка въздух извън майчината утроба. Костният мозък също е формиран и дори започва да функционира самостоятелно като основен кровотворен орган.

24-та СЕДМИЦА (26 Г. С.)

Бебето ви за първи път отваря очи. Усъвършенства се дишането като функция.  

25-а СЕДМИЦА (27 Г. С.)  

Кожата му е розова и покрита с верникс. То с удоволствие се заслушва в шумовете „отвън" и реагира на майчиния глас.

Край на второто тримесечие. Следва продължение в следващия брой.

 

Автор: Весела Захариева
Консултант: д-р Сема Фаикова-Колева, акушер-гинеколог, АГ Шейново 

 

 

Сподели: