Здраве

Чуваш ли ме, бебчо?

Едно от най-важните сетива е слухът. Затова е необходимо да проследявате дали той се развива правилно при детето и в случай че установите нередност, да потърсите навременно помощ.

Чуваш ли ме, бебчо?

Едно от най-важните сетива е слухът. Затова е необходимо да проследявате дали той се развива правилно при детето и в случай че установите нередност, да потърсите навременно помощ.

КАК ЧУВА...

През първия месец:

Както знаете, бебчо може да чува още докато е в утробата ви. Той свиква с гласа ви и с обичайните звуци около него и те са му познати, когато се роди. Слухът му обаче ще бъде напълно развит в края на първия месец от живота му. Наблюдавайте внимателно реакциите на бебето - реагира ли на различни звуци, стряска ли се от внезапен шум, има ли звуци, които го успокояват или напрягат, вслушва ли се в гласа и интонацията ви и пр. На този етап не можете да очаквате повече от него. Нужно е още време...

През третия месец:

Темпоралният лоб на мозъка, който отговаря за слуха, говора и обонянието, ще стане по-активен и в резултат на това бебето не само ще ви чува, но ще ви и „отговаря" - ще реагира на вашия глас със свой бебешки „говор" под формата на гукане или издаване на други звуци. Можете да тествате слуха му през този период, като му говорите от различни ъгли на стаята и наблюдавате дали ще се обърне към вас и ще се опита да открие откъде се чувате. Не се притеснявайте, ако активността на бебето е краткотрайна и след един-два опита то престане да реагира на говора ви - възможно е просто да е изгубило интерес или да се е уморило. То все още не е усъвършенствало уменията си.

През четвъртия месец:

Бебчо ще започне да се усмихва и да се радва, щом чуе гласа ви, и да наблюдава съсредоточено как изговаряте звуците. Също така ще се опитва да възпроизведе част от чутото, разбира се, по свой бебешки начин. Ще установите, че това е много забавно и ще го превърнете в една от любимите си съвместни игри.

През шестия месец:

Слуховите възможности на мъничето продължават да се развиват. То вече разпознава различните звуци и знае кои от тях са нови. Гръмогласното ви съкровище може да бъде очаровано от собствения си глас и да го изучава, като изпробва най-различни звукови „творения". Става все по-интересно...

През дванадесетия месец:

Бебето вече има свои любими звуци и се упражнява да ги имитира, при това - все по-интензивно. Използва срички или дори кратки думички. Въвежда и въпросителната интонация като начин на изразяване.

 МАМА УЧИ ОТ РАНО...

Можете да помогнете за развитието на слуха на детето и усвояването на звуците още докато сте бременна, като му говорите, пеете, пускате му музика. Впоследствие ще установите, че то харесва именно звуците, които е чувало през 9-те месеца. Понякога любимите му звуци могат да са доста странен избор - шумът от пералнята например, тиктакането на стенния часовник или музиката от определено предаване по телевизията, което сте гледали, докато е било в утробата ви.

Независимо че все още не може да говори, за бебето е важно да чува вашия глас, затова му разказвайте приказки, пейте му и макар и да не разбира смисъла на това, което му казвате, всичко това ще му е от полза при усвояването на уменията да говори, като възпроизвежда звуци, а по-късно - срички и думи.

СИГНАЛ ЗА ТРЕВОГА

Ако бебето не реагира на гласа ви, не се опитва да се обърне по посока на звука и изглежда така, сякаш изобщо не ви чува, задължително потърсете мнението на специалист. Основание за тревога обаче имате, ако действително липсата на реакции у мъничето не е еднократна проява - то може просто да спи дълбоко или да е отегчено за момента. При всички случаи консултацията със специалист УНГ ще внесе яснота или ще премахне притесненията ви, ако са неоснователни.

Макар случаите на слухови аномалии да не са много чести сред бебетата, имайте предвид, че от значение са фактори, като: наследствена обремененост, престой в кувьоз след раждането, както и боледуване на майката от шарка през периода на бременността.

Възпаление на средното ухо

Често срещано състояние при малките деца с пик между 6 и 12-месечна възраст, което запазва високата си честота чак до 5 години. Протича като остро състояние, обикновено със силна пулсираща болка, раздразнителност, плач и повишена температура. Причинителите обикновено са бактерии, основно пневмококи, като техният представител стрептококус пневмоние е отговорен за до 50% от случаите. В световен мащаб само този пневмокок причинява смъртта на над 1 млн. кърмачета всяка година. Възпалението на средното ухо е и най-честата причина за лекарско предписание на антибиотик в ранна детска възраст. Неподходящото лечение на състоянието, от друга страна, може да окаже трайно въздействие върху слуха на детето.

При чести, продължителни и тежко протичащи отити, както и при наследствена история с възпаления на средното ухо, може би е разумно да се консултирате със своя педиатър относно поставянето на пневмококова ваксина, която оказва надеждна защита и превенция срещу това нелеко заболяване в кърмаческа възраст. Считано от 2010 г., всяко кърмаче и в България е ваксинирано с конюгирана пневмококова ваксина съгласно задължителния имунизационен календар, но ваксинацията за деца между 2 и 5 години остава препоръчителна и е срещу заплащане.

Изследване на слуха

То може да се проведе още в кърмаческа възраст и се нарича компютърна аудиометрия с евокирани потенциали.  

Ранно откритата глухота може да бъде лекувана с кохлеарни импланти.

Съществува апарат за отоакустични емисии за скрининг на глухотата от 48 ч от раждането до 8-месечна възраст. В България има и Национална програма за неонатален слухов скрининг, която обаче все още не е финансирана.

Временна глухота

Ако установите нередност в чуваемостта на бебето, то това не означава непременно, че ще остане с увреден слух за постоянно. Дори една обикновена настинка може да окаже влияние върху качеството на слуха му, затова не прибързвайте с изводите и най-вече - не му поставяйте диагноза сами! Оставете това на специалистите. Временната глухота може да се дължи на отит, алергия, инфекция, настинка и др., която ще премине след излекуването им.

 Внимание!

При всички случаи е важно да проследявате развитието на слуха на детето, тъй като проблемите с него могат да забавят говорното и психичното му развитие. Понякога оценката на близките е чисто емоционална и субективна, затова задължително се обърнете към специалист, ако имате притеснения.

 

Автор: Наталия Градинарова 

Консултант: д-р Димитър Чапкънов, УНГ специалист,
УМБАЛ „Н. И. Пирогов", гр. София

 

 

Сподели: