Здраве и красота

Циститът - женското страдание

Много жени се сблъскват с болката и паренето при уриниране, предизвикана от цистита. С особено внимание към тези оплаквания трябва да се отнасят бременните.

Циститът - женското страдание

Има ли начин да се предпазим от възпаление на пикочните пътища и как можем да предотвратим появата му? Какво да правим, ако вече сме се сблъскали с проблема?

Какво представлява циститът?

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, предизвикващ неприятни симптоми. За щастие, в повечето случаи те отшумяват за няколко дни.  От цистит страдат между 20 и 40 % от жените.

Симптомите

Характерни симптоми на цистита са:

Болка и парене при уриниране

Често уриниране

Кръв и слуз в урината

Болка в долната част на корема, над пубичната кост

Болка при полов акт

Фибрилитет, невъзможност за задържане на урината

Никтурия - нощно уриниране

Промяна на количеството на урината, цвета и мириса

Причините

Понякога след уриниране в пикочния мехур остава определено количество урина. При ходене до тоалетната по малка нужда винаги остава малка капка урина на изхода на уретрата. Тя се инфектира, поради близостта й до ануса и разположението й на входа на влагалището. Тези места обичайно са населени с бактерии.  Инфекцията може да бъде унищожена от локалните защитни сили на лигавицата или да се пренесе нагоре до пикочния мехур.

Факторите

Съществуват определени фактори, благоприятстващи появата на цистит, като:

Лоша хигиена - жените са много по-податливи на инфекции на пикочните пътища, поради анатомичните си особености: при тях уретрата е по-къса, отколкото е при мъжете и е разположена близо до ануса. Затова хигиената ви винаги трябва да е на ниво.

Контактен дерматит - Някои продукти за интимна хигиена (с не добро качество или неподходящи за вас) могат да предизвикат цистит или циститоподобни състояния.

Особеностите при бременните

При бременните има по-голям риск от инфекция от 6-а до 24 г. с.  Причината е промяна в пикочните пътища при бременността. Плодът е разположен върху пикочния мехур и създава смущение в дренажа на урината. Именно това води до инфекция - цистит.

При наличието на бактерии в урината на бременната, е необходимо тя да приема съответните лекарствени средства, дори да няма изявени симптоми.

Възможни усложнения

Ако не се вземат необходимите мерки, съществува риск от инфекция на бъбреците, което може да доведе до преждевременно раждане и по-ниско тегло на бебето.

Затова консултацията с уролог е наложителна.

Хроничната циститна болка влияе и на емоционалното състояние на жената, може да предизвика проблеми със съня, стрес, депресии.

Видове цистит

Съществуват 2 вида цистит: остър и хроничен.

Острият цистит, за разлика от хроничния, е с ярко изявена клинична картина, която отшумява за няколко дни. Хроничният цистит се изостря периодично под влиянието на определени фактори. При него сигналите, които се изпращат до мозъка, сигнализират, че пикочният мехур е пълен и жената изпитва необходимост да уринира, без в мехура да се е събрала достатъчно урина.

Причините за хроничния цистит не са категорично ясни. Смята се, че има наследствена предразположеност, автоимунни причини, алергии и др.

Жените с хроничен цистит уринират често, средно около 16 пъти на денонощие, изпитват постоянна болка в долната част на корема или между вагината и ануса, изпитват болки по време на секс, имат хронична тазова болка.

Как се установява? С какво можем да го сбъркаме?

Изследванията, които са необходими, за да се установи дали има инфекция на урината, са химичен анализ на урината и уро-култура за микроби. Най-добре е да се изследва първата, сутрешна урина.

Ако възпалението се повтори, лекарят може да направи допълнително ехографско изследване или цистоскопия (с помощта на специален уред се оглежда вътрешната повърхност на пикочния мехур).

В някои случаи циститоподобни оплаквания могат да бъдат предизвикани, например от хламидия или гонорея.

Лечението

При бременните се използват специфични антибиотици, които не увреждат плода. Обикновено лечението продължава три до седем дни. При поява на цистит повече от 2 пъти годишно може да се приемат специални лекарствени средства, повишаващи локалната защита на лигавицата. Ако сте бременни, се съветвайте с вашия лекар какви продукти можете да използвате, за да се предпазите от цистита или ако страдате от него, да го преборите.

Профилактиката

За да се предпазите от инфекции на пикочните пътища:

Консумирайте по 1000-1500 мл. течности дневно

Избягвайте кафе и алкохол

Пийте сок от боровинки

Приемайте витамин С по 250-500 мг дневно, витамин Е по 2500 МЕ на ден

Не задържайте урина! Ходете до тоалетната редовно!

Уринирайте и се измийте преди и след полов акт

Избягвайте половите контакти по време на лечение

При ходене до тоалетната избърсвайте отпред назад, а не обратно, за да не пренасяте микробите от ануса към влагалището

По време на цикъл сменяйте често тампоните и превръзките, за да не създавате условия за инфекции

Сменяйте бельото си всеки ден и поддържайте добра хигиена

Не използвайте миещи препарати в интимната зона повече от веднъж дневно, за да не нарушите естествения баланс на лигавицата

Не носете тясно бельо и панталони

Носете само памучно бельо

Обличайте топли дрехи в долната част на тялото (това важи с особена сила при бременните, които трябва да пазят кръста си)

Не стойте във ваната повече от половин час, не повече от 2 пъти дневно

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р С. Димитров,
гл. ас.,МБАЛ „Александровска" -Клиника по урология

 

Сподели: