Семейно здраве

Цветните лекове на д-р Едуард Бах

Природата обещава щастие

Цветните лекове на д-р Едуард Бах

Има трудни начини човек да извърви дългия път към здравето. Има и лесни! Разликата между едните и другите се състои в това, че при първите стигате лесно и разчитате на другите да ви излекуват, докато при вторите се иска много четене, разговори с по-запознати от вас хора, постоянно търсене на информация и максимална близост с природата. За един такъв метод ни разказа д-р Тодор Господинов, тел. 0887531933.

ЗА Д-Р БАХ И НЕГОВИТЕ ЛЕКОВЕ

Д-р Едуард Бах е работил като конвенционален лекар и хомеопат. Създава система за лечение, която се основава на извличането на максималните ползи от цветовете на растенията. Терапията на Бах се фокусира върху мисловно-емоционалното състояние на човека, което според лекаря е в основата на здравето или болестите.

Какво представляват есенциите на д-р Бах?

Цветовете на някои растения имат силата да повлияват върху душевните ни нагласи. Още от древността разцъфналият цвят се асоциира с душата и усещането за пълно щастие - нирвана. В съвременния свят д-р Бах препоръчва човек да се лекува физически, като възстанови първо душевната си хармония. За тази цел той ни предлага 38 лека, 37 от цветове на растения и 1 от скална вода. Има и един 39-и, който представлява специална комбинация от 5 цветни лека и е незаменим при спешни ситуации. Нарича се лекарство за спешна помощ.

Как се произвеждат капките на Бах в съвремието?

Те се извличат от цветовете на диворастящи растения, голяма част от които ги има и в България. Важно е те да цъфтят в естествена среда, запазена от промишлени замърсявания. Освен това човекът, който ги приготвя, е нужно да познава добре периода им на цъфтене, тъй като трябва да се използва най-подходящият момент - всяка билка си има време, когато се събира. Лековете се приготвят от цъфнали цветове на растенията по препоръчани от д-р Бах методи - слънчев и чрез варене.

Как протича прегледът при вас?

Един нормален разговор. Човек разказва за своите проблеми - болести, житейски грижи, отношения, стрес. Когато става въпрос за дете, е важно как е протекла бременността, какви са отношенията между родителите, поведението на малкия пациент. Често предлагам на децата да нарисуват нещо и това ми дава допълнителна важна информация за това кои са основните душевни нагласи, които водят до проблеми и болести. Ако децата са по-големи, си говорим за любимите им приказни герои и игрите, които обичат, за това какви искат да станат, като пораснат. За мен е важно да усетя индивидуалността на човека срещу мен, тъй като се прави индивидуално лекарство.

Как се определя кои есенции се използват при лечението?

Когато човек ги познава, може лесно да избере каква комбинация да направи за индивидуалното лекарство.

Мечтата на д-р Бах е била във всяка къща да има комплект от капки като домашна аптечка. Например, ако детето ви е сънувало кошмар и това го е уплашило, може да му дадете трепетлика, за да се успокои.

Дозата обикновено е 2 капчици от концентрирана есенция в чаша с вода, сок или чай и се пие през деня. А в кабинета на терапевта ще получите шишенце от 30 мл, в което е направен букет от няколко есенции, отговарящи на вашия характер и на емоционалното ви състояние. Този букет обикновено се използва за по-генерални проблеми - лоша концентрация, непостоянство, липса на интерес към уроците, алергии, често боледуване, страхове, преживени травми (развод, загуба на близки), преместване в ново училище и т.н.

Как се приемат капките?

Най-често дозировката е 4 пъти по 4 капки, като може да бъде и 3 пъти по 4. За деца, които са по цял ден на училище - сутрин, след училище и преди лягане, а в събота и неделя може да се вземат и на обед. Капките се пият по-продължително или по-кратко според вида на проблема. Когато проблемът е решен, капките се спират.

Възможно ли е да има предозиране?

Не. Принципът е следният - колкото по-голяма нужда има, толкова по-често и по-продължително се приемат капките. При остри ситуации може да се  вземат на всеки 30-60 минути, докато отшуми състоянието, и постепенно се разреждат вземанията. При изоставане в училище може да се пият капки няколко месеца, докато детето влезе в ритъм, възстанови трайно самочувствието си и намери своето място в класа.

При какви физически проблеми могат да влияят цветовете на д-р Бах?

Човек е цялостна система и трудно можем да разграничим психичното от физическите проблеми. Повечето болести са следствие на болестотворен модел на мислене и чувстване. Много често децата боледуват от липса на внимание. Те се чувстват самотни и една от стратегиите им за привличане на внимание е, като се разболеят. С цветните лекове се постигат много добри резултати при алергии, често боледуване, кожни раздразнения, акне, обриви, стомашно-чревни оплаквания, нощно напикаване при деца, при някои форми на припадъци при деца, запек при кърмачета или при никнене на зъбки.

Цветовете на Бах не са задължителна алтернатива на традиционната медицина - те са още една възможност.

Децата преминават през много етапи - раждане, кърмене, захранване, прохождане, ясла, градина, училище, когато им се случват много промени за кратко време. Те биха могли да бъдат добре балансирани с помощта на Баховите лекове и израстването да стане елегантно.

Човек може да прилага Баховите есенции при ежедневни състояния - умора, главоболие, раздразнение. Когато става въпрос за заболяване, е добре да се търси лекарска помощ. Аз самият ползвам цветните лекове и при сериозни диагнози, които дори застрашават живота на човека, но тук на помощ ми идва опитът, който имам като лекар, работил в отделение за стомашно-чревни болести и за сърдечно болни.

По какъв начин се съхраняват капките?

Няма конкретни забрани, но се препоръчва да не стоят постоянно в обсега на компютър, телефон или телевизор.

Когато се приемат, спазват ли се определени ограничения?

Терапията не е капризна. Ние боледуваме, когато личният ни комфорт се наруши от натрупаните проблеми в ежедневието. Баховата терапия насърчава човека да си прави душевни почивки - спорт, разходки, медитация, пиене на чай. Важното е да има радостни моменти.

Съвместими ли са Баховите капки с друг вид лечение?

Съчетават се с всякакви други терапии.

Какво е мнението ви за външното приложение?

При уморени очи може да налагаме тампон, напоен във вода с капки от габър и повет. При обриви се препоръчва компрес от горска ябълка. При изгаряне може веднага да се направи компрес отново от горска ябълка и капките за спешна помощ в преварена или дестилирана водичка и се налага няколко пъти.

Много е важно да се замислим за душевния комфорт от самото детство, тъй като в съвременния свят невинаги може да се осигури онази любяща среда, от която се нуждаят децата. Събития като тръгване на градина, работещ родител в чужбина, развод или семейна трагедия са травмиращи. Съществува разбиране, че сериозните заболявания като раковите са заложени още в детството - при емоционален проблем се „посява" травма, тя расте лавинообразно и от едно незначително на пръв поглед преживяване след години се достига до сериозен труднолечим проблем, който се стоварва върху вече възрастния човек. Затова нека следваме посланието на д-р Бах: „Да се стремим да живеем щастливо! Защото в момента, в който загубим душевния си мир и радостта от живота, се обричаме на болести и страдания".

 

Интервюто взе: Десислава Христозова

 

 

Сподели: