Раждане

Д-р Мишел Оден за секциото като заплаха

Наричат го „човека, стремящ се да промени начина, по който раждат жените“. В тази дефиниция се крие есенцията на дейността на легендарния акушер-гинеколог д-р Мишел Оден.

Д-р Мишел Оден за секциото като заплаха

Отправяме поглед към идеите му за цезаровото сечение, за да разберем защо д-р Оден го смята за заплаха.  

Кой е той?

Мишел Оден е роден на 7 юли 1930 г. Завършва медицина в Париж. В авторитетното научно списание „Lancet“ е представен като „един от последните истински хирурзи“. В продължение на 23 години Оден ръководи хирургията и родилните отделения в болницата във френския град Питивие, а в края на кариерата си основава Център за пренатални изследвания, изучаващ въздействието на външните фактори върху бременността. Автор е на 16 книги, преведени на 24 езика, сред които: „Цезаровото сечение“, „Възраждане на раждането“, „Първично здраве“, „Природата на раждането и кърменето“.

Крачка пред другите

Д-р Оден е пионер в много аспекти на гинекологията. Той:

  • е автор на първата статия в медицинската литература за насърчаване на кърменето в първия час след раждането (1977 г.);
  • въвежда басейните за раждане във вода и родилните зали с домашна обстановка;
  • първи говори за значението на вътреутробния период за развитието на бебето.

Бъдеще в опасност

В интервю за британския вестник „Телеграф“ през 2015 г. д-р Оден изрази опасенията си, че жените са застрашени от това да загубят способността си да раждат естествено. Мрачната прогноза бе провокирана от плашещата тенденция родилките да разчитат на лекарства и да избират цезаровото сечение пред нормалното раждане: „Това е индикация, че жените губят способността си да раждат“, песимистично настроен е гинекологът. Той е на мнение, че съществува риск и майчинството да бъде „изкуствено“, защото липсва привързаността между мама и бебе. Мишел Оден критикува и употребата на изкуствен окситоцин, който, по думите му, намалява способността на жената да произвежда хормона естествено.

Цезаровото сечение в числа

49% са родените със секцио бебета у нас за 2018 г. През 2017 г. процентът е бил 47, а през 2016 г. – 45.  Препоръка на СЗО, обявена още през 1985 г., сочи, че броят на цезаровите сечения в световен мащаб не трябва да бъде повече от 10-15%. Уви, фактите говорят друго – децата, появили се на бял свят по оперативен начин, са се увеличили почти двойно в периода 2000-2015 г. и от 12% вече са 21. 

Значението на неокортекса

Д-р Оден смята, че безопасната техника на цезаровото сечение в днешно време е предпоставка за широкото му използване. Това обаче не е основната причина. Най-важният довод е масовото неразбиране от какво има нужда раждащата жена. Всички хормони, от които зависи процесът на раждане, се отделят от най-древните части на мозъка – хипоталамуса и хипофизата. По време на раждането те отделят поток от хормони. Ако възникват трудности в хода на естествения процес, причината трябва да се търси в новата кора на мозъка или неокортекса – изключително развита част, наричана още „мислещият мозък”. Ако жената ражда естествено и без медикаменти, в един момент тя сякаш се опитва да се откъсне от реалността. Може да заема странни пози, да издава звуци и прави неща, които не са й присъщи. Това означава, че неокортексът не е активен. А намаляването на неговата активност е най-важният аспект на физиологията на раждането. Раждащата жена трябва да бъде предпазена от всичко, което стимулира неокортекса.

Простото правило е: Избягвайте стимулацията на неокортекса!

Нека да разгледаме факторите, които го активизират:

  • разговори – когато общуваме, неокортексът анализира речта. Затова едно от най-важните качества на добрата акушерка е да не говори много, особено да не задава въпроси.
  • светлина – тя също го стимулира. Ето защо приглушената светлина прави раждането по-леко.
  • усещане на жената, че я наблюдават – всички се чувстваме различно, ако знаем, че някой ни гледа. Обстановката на усамотение, интимност помага да се намали контролът от страна на неокортекса. Неслучайно всички бозайници търсят спокойно и усамотено място, където да родят.
  • опасност – всяка ситуация, при която се отделят хормони от групата на адреналина, стимулира неокортекса и забавя процеса на раждане. Когато дава живот, жената има нужда да се чувства в безопасност.

Според д-р Оден, ако бяхме осъзнали ключовите потребности на раждащата жена преди половин век, процентът цезарови сечения определено не би достигнал това ниво.

Автор: Ива Лалова

Консултант: Олга Дукат, акушерка

 

Сподели: