Бременност

Да чуем сърцето на бебето

Записът на тоновете на плода, или т.нар. кардиотокография (КТГ), е изследване, което в днешно време се прилага рутинно при всяка бъдеща майка.

Да чуем сърцето на бебето

То е напълно безвредно и дава информация за работата на сърцето на бебето, за контракциите на матката и за това как то реагира по време на тези контракции.

Как се случва всичко?

За провеждане на изследването се използва специален апарат, който се състои от два датчика и записващо устройство. Единият от датчиците дава информация за сърдечната дейност на детето, а вторият отразява маточната активност. Резултатите от изследването се отразяват на хартиена лента във вид на криви и се разчитат от наблюдаващия бременността лекар.

Кога се прави КТГ?

Най-подходящото време за запис на тоновете е след 28 г.с. Записът на тоновете на бебето може да се извършва и по време на раждане, в случай че се налага да бъде проследено състоянието на детето и да се изключи евентуален проблем с него.

Нужна ли е подготовка?

За извършване на изследването не е необходима някаква специална подготовка. Единственото, което трябва да имате предвид, е, че то продължава около 20 минути. Преди процедура не е добре да преяждате, или пък да стоите гладни, защото това може да се отрази на поведението на мъничето. Идеалният вариант е да отидете отпочинали, в добро настроение, хапнали леко. Не забравяйте преди това да посетите и тоалетната, иначе времето, в което трябва да лежите, може да ви се стори цяла вечност. Разположете се удобно, полулегнала или на една страна, тъй като позицията по гръб е неудобна и това може да повлияе на резултата от записа.

Да видим резултатите

Резултатите се интерпретират от АГ-специалист.

Нормалната честота на сърдечните удари при бебето по време на изследването е от 120 до 160 удара в минута.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Пламен Миков, акушер-гинеколог

 

 

 

 

 

Сподели: