Lifestyle

Да имаш 6 деца: Богатство и приключение

Интервю с Ралица Авджиева.

Да имаш 6 деца: Богатство и приключение

Ралица и Николай са супергерои. Но не от тези във филмите, които спасяват света от лошите. А от онези в истинския живот, вдъхновяващи с пъстрия си живот. Цветове в него добавят 6-те (!) им деца, за които се грижат с огромна обич. Ето как.  

Кои са те?

Ралица Авджиева е на 35 години. Завършила е „Икономика на туризма“. Работи в сферата на търговията, но мечтае да стана детска учителка. Вярва в доброто и съдбата.

Николай Иванов е на 34 години. Занимава се с търговия, обича да спортува и да прекарва свободното време с голямото си семейство. Мечтае децата му да станат добри, възпитани и отговорни хора, които да осъществят мечтите си.

Ралица, как би завършила изречението „Да си майка на 6 деца е...“?

Вечно приключение и истинско предизвикателство. Животът на многодетните майки е наистина различен – забързан, изпълнен с игри, викове и детски смях. Колкото е прекрасно, толкова е и трудно, но това е смисълът на съществуването ни.

Кое е най-трудното в отглеждането им и кое – най-удовлетворяващото?

Всичко е трудно, когато е по много. Логистиката ни е сложна, много се цапа, чисти, пере, готви... Най-трудното за мен е сгъването на чорапи, защото винаги липсват поне 10, които са без другарче.

Най-удовлетворяващо е, когато ги виждаме как израстват като хора, личности и характери. Всеки от тях носи в себе си специфични умения и черти, които ги изграждат като 6 отделни и различни личности още от малки. Всеки ден се радваме на техните емоции и се чувстваме щастливи, когато сме заедно. Няма по-важно нещо от семейната обич и хармония в един дом.

Как сте си разпределили задачите с таткото?

Всеки прави това, което е нужно, и взаимно си помагаме с домакинските задължения. Организирани сме и действаме по график. Мъжът ми кара децата на градина и училище и двамата отиваме на работа, след което ги взимаме. Докато той пазарува, аз се прибирам с децата и се подготвяме за вечерта. Таткото води децата на тренировки, занимания и уроци по английски, докато аз седя с най-малките вкъщи и приготвям вечерята. Така се въртим в колелото на живота. Никога не сме си казали – „Това е твое задължение“, защото и двамата носим еднаква отговорност към децата и себе си и така според нас е редно и да бъде, за да има баланс.

Разкажи ни за голямото си семейство – кога се родиха малчуганите? Какви са те по характер?

Имаме си 6 динозавъра и едно куче Джак Ръсел. Мисля, че това е достатъчно! Най-голямото ни дете ще стане на 12 съвсем скоро и се казва Мартин. Тренира футбол от съвсем малък и е най-добрият батко на света. След него е Яница, която е на 8 години и беше нашата мечтана принцеса. След това се появиха две изненади накуп, които Господ ни изпрати – Ралица и Никол на почти 6 години. И последните 2 попълнения в отбора – Калоян и Калина, на почти 3 години.

По характер всички са различни. По външен вид сме ги разделили 3 на 3.

Дарени сте с нещо изключително рядко – две двойки близнаци. Какво си помисли, когато разбра, че за втори път ще имате две бебчета?

Помислих си, че сънувам. Беше наистина много странно и няма как да се опише. Колкото беше хубаво, толкова и трудно да го повярвам, защото е доста рядък процент в света и шансът да се случи точно на нас ни се стори нереален. В живота ми имаше няколко такива събития, които ме накараха да се замисля, че няма случайни неща и трябва да вярвам в съдбата си. Както и датите, на които се родиха първите близнаци и вторите. Едните се появиха на 8 ноември – на големия празник св. Архангел Михаил, а другите – на 8 декември (също много хубав празник). Отделно нашето семейство има 8 членове, което е символ на безкрайността.

И 6-те мъничета са родени с помощта на д-р Томи Попмарков от Първа АГ болница „Света София“. Защо му се довери?

Защото е много добър специалист и истински Човек с голямо сърце, на когото може да се има доверие. Той беше до нас в тези трудни моменти на колебание и несигурност, които имахме, и винаги ще сме му благодарни за съветите и думите, които ни каза, както и за куража, който ни даде.

Имам незабравими моменти с него и за нас той е не само лекар, но и част от голямото ни семейство. При него имах безпроблемни раждания и операции, за което съм му благодарна, защото е наистина голям специалист и прекрасен лекар. Неговото отношение и заинтересованост към пациентите са качества, които трябва да притежава всеки лекар. Обичаме го много и го поздравяваме!

Какъв съвет би дала на родителите, които мечтаят за голямо семейство, но се притесняват дали ще се справят?

Да следват мечтите си и да не се страхуват от това да имат деца, защото те са истинско богатство и се нуждаят от добро семейство, обичащи се родители, любов и щастие, за да станат добри хора. Те са нашето всичко и нашият прекрасен истински свят. Няма по-хубаво от пълна къща с деца. Не чакайте, защото времето бърза. Съдбата обича смелите!

 

Интервю на: Ива Лалова

Снимки: Мариян Томов (Mariyan Tomoff Photography) и личен архив

 

Сподели: