Раждане

Да избегнем цезаровото сечение

Естественото раждане е най-добрият начин да посрещнете детето си.

Да избегнем цезаровото сечение

Ползите от него са безброй и касаят не само здравето на майката и рожбата й, а и изграждането на връзка помежду им. Понякога обаче медицински показания налагат извършване на цезарово сечение, което, освен с усложнения, е свързано и с по-дълго възстановяване. За радост, можете да намалите риска от секцио, ако следвате препоръките на акушер-гинеколозите.  

 

По план и спешно

Плановото цезарово сечение е наложително при: ниско разположена плацента (плацента превия), тежки сърдечни заболявания и увреждане на зрението на родилката, странично разположение на бебето. Възможно е методът да се приложи при седалищно предлежание или многоплодна бременност.

Към спешно секцио се пристъпва при риск за живота на майката и бебето.

 

Изберете внимателно акушер-гинеколог

Проучете старателно лекаря, на когото ще поверите бременността и раждането. Много специалисти предпочитат цезаровите сечения заради различни съображения – времето е по-кратко, процесът е контролиран, рисковете могат да бъдат минимизирани. Искате ли да сте сигурни, че няма да дадете живот с помощта на акушер-гинеколог с такива разбирания, допитайте се до жени, които са родили при човека, на когото сте се спрели. Окаже ли се, че е привърженик на естественото раждане, не се колебайте да се свържете с него. 

 

Посетете пренатален клас

Курсовете за бъдещи родители са отлична подготовка за предстоящото. По време на часовете ще усвоите йога пози, улесняващи появата на бебето, както и дихателни техники за облекчаване на болката. Ще научите и детайлите за всеки от етапите на раждането. Получаването на тази важна информация е от значение за спокойствието и увереността ви в родилната зала – фактори, които са в основата на успешно развитие на събитията, без опасност от цезарово сечение.

 

Хранете се пълноценно

Балансираното меню е подарък за организма ви и развитието на плода. Всеки ден консумирайте представители на четирите основни хранителни групи:

  • плодове и зеленчуци;
  • протеини;
  • млечни продукти;
  • зърнени храни.

 

По този начин ще си осигурите жизненост и енергия, необходими за износването и раждането на здраво бебе. Но не прекалявайте с храната, защото наднорменото тегло нерядко е един от показателите за секцио.

 

Специален режим

Страдате ли от гестационен диабет, високо кръвно налягане или друго усложнение на бременността, консултирайте се с диетолог, който ще състави оптимално меню.

 

Движете се 

Умереният спорт е задължителен за отличната ви кондиция. При бременните жени, които са физически активни, има по-малка вероятност от прекомерно тегло на мъника – предпоставка за цезарово сечение. Освен това, значително се редуцира рискът от усложнения при раждането.  

 

Най-добрите спортове за бъдещи майки са:

  • йога;
  • плуване;
  • водна аеробика;
  • фитбол гимнастика;
  • бързо ходене.

Не е препоръчително да провеждате изтощителни тренировки и да вдигате тежести.

 

Отдайте се на почивка през третия триместър

Свежата и отпочинала бременна жена е способна да се справи с предизвикателствата на раждането без интервенции много по-успешно, отколкото тази, която до последно се занимава с различни задачи. Не се преуморявайте, спете поне по 7-8 часа на нощ и ангажирайте съзнанието си с положителни мисли.   

 

Трите въпроса

В случай че по време на раждането лекарят ви каже, че е необходимо цезарово сечение, задайте му 3 въпроса:

1. Има ли проблем с бебето?

2. Всичко наред ли е с моето състояние?

3. Можем ли да изчакаме, преди да преминете към секцио?

От отговорите ще разберете кое е обстоятелството, налагащо операцията. Бъдете сигурни, че, съществува ли опасност за вас или детето, екипът ще вземе най-доброто решение. Доверете се на преценката им.

 

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: