Раждане

Да изкачиш планината

7 тайни за повишаване на шансовете за естествено раждане

Да изкачиш планината

Казват, че подготовката за раждане по естествен път е подобна на изкачването на планина. Нуждаете се от водач, стабилна физика, решителност и наистина хубаво време. И въпреки че не можете да контролирате „времето“ (медицинските проблеми, които могат да възникнат), по силите ви е да се справите с останалите стъпки, водещи до срещата с детето ви. Вижте как.

1. Бъдете във форма

За да се справите с предизвикателството на процеса, трябва да се погрижите за кондицията си. Движете се, съставете си добре балансирано меню и сядайте върху топка, вместо стол, докато сте пред компютъра. Подобен режим ще подготви тялото ви за предстоящото изпитание.

2. Напишете си домашното

Прочетете повече за естественото раждане, гледайте филми и посетете курсове за подготовка за раждането. Ако ви е страх от усещанията, които ще изпитате, не му позволявайте да ви повлияе. Страхът прави болката по-интензивна, а предварителната подготовка му противодейства.

Известната американска акушерка Валери Сасон описва по брилянтен начин правилната нагласа на бъдещата мама: „Болката при раждането е неизбежна, но страданието не е задължително.“ Вслушайте се в думите й и настройте честотата си на вълните на безпрепятствената среща с бебчо.

3. Осигурете си подкрепа

Не искате да сте сами, докато раждате, но се опасявате, че таткото едва ли ще ви е полезен в родилната зала? Доверете се на дулата. Дулите, или специално обучените придружители на бременните жени, оказват емоционална и физическа подкрепа по време на раждането. Те са незаменими, тъй като прилагат различни методи за облекчаване на болката без лекарства.

Изследване, проведено през 2007 г. от Медицинския факултет на Бостънския университет, показва, че при жените, които раждат с помощта на дула, е по-малко вероятно да се стигне до цезарово сечение.

4. Практика, практика, практика

Тренирайте съзнанието си за успешно раждане. С пренатална йога, молитва или медитация ще настроите тялото и ума си за изключителния момент. Така сетивата ви ще са в готовност за изживяването, очаквано с усещането за неминуема радост.

5. Не забравяйте детайлите

Искате ли да се лишите максимално от стреса, съпътстващ непознатата обстановка в болницата, донесете си възглавница, топка, любима музика. По този начин ще се почувствате като у дома си, а там доминира хармонията.

6. Направете списък със задачи

Добре е да създадете списък с лесно изпълнени задачи, чрез които да отклоните вниманието си, когато започнат контракциите. За да не се озовете твърде скоро в залата за раждане, опитайте се да се разсеете: подредете гардероба, погледайте телевизия, поговорете си с някого. 

7. Вашето раждане, вашите правила

Можете да се разхождате в парка, или да танцувате. Да медитирате, или да се смеете до сълзи с приятелите си. Да разчитате на дула, или да се оставите в ръцете на акушерката. Както и да се готвите за щастливото събитие, помнете, че вие пишете сценария. Затова визуализирайте вдъхновяващ сюжет и посрещнете наследника си с нетърпение и трансформираща любов.

Автор: Ива Лалова

Консултант: Олга Дукат, акушерка

 

 

Сподели: