Здраве

Да изпием по бира

или Подробно за приема на алкохол, докато кърмим

Да изпием по бира

Казано най-простичко: алкохолът преминава в млякото на кърмачката, а чрез него достига до бебето. Затова най-доброто, което можете да направите, е да избягвате консумацията на напитки с алкохолно съдържание, докато кърмите.

 

Nota bene!

 • Алкохолът ще е в кърмата приблизително 30 – 60 минути, след като започнете да пиете.
 • Пиенето на тъмна бира не увеличава количеството на майчиното мляко, както твърди една градска легенда.
 • Приемът на алкохол, от какъвто и да е вид, може да намали количеството кърма, необходимо на бебето, с около 25%, както и да засегне съня му в значителна степен.
 • Алкохолът може да промени вкусовите качества на млякото, а това е неприятно на някои бебета.
 • Кърменето, докато се консумира алкохол, носи риск за живота и здравето на бебето.
 • Изпомпването на мляко след приема на алкохол и изхвърлянето му не ускорява намаляването на  количеството алкохол в кърмата.
 • Количеството алкохол в млякото е същото като това в кръвта. Пиенето на кафе или повече вода няма да доведе до намаляване на концентрацията на алкохол в кърмата.
 • Както нивата на алкохол в кръвта намаляват с течение на времето, така се понижават и алкохолните стойности в майчиното мляко. Докато има следи  от алкохол в кръвообращението, такъв ще се съдържа и в кърмата.

 

Да уточним количествата!

Една стандартна алкохолна напитка се равнява приблизително на:

- халба бира (300 мл);

- 30 мл концентрат;

- чаша вино (100 мл).

 

Като правило два часа са необходими на средна на ръст жена да изчисти тялото си от алкохола в една стандартна алкохолна напитка и приблизително четири часа за две питиета, шест часа за три и т.н. Това е задължителна пауза преди следващото хранене, за да може алкохолът да има възможно най-малък ефект върху бебето.

 

Ако все пак сте избрали да изпиете чаша бира, то имайте предвид, че е по-добре да го направите след кърмене, а не преди това. Хапвайте по нещо, докато пийвате, и редувайте алкохолната с безалкохолна напитка, за да намалите съдържанието на алкохол в тялото си.

 

Ако планирате излизане с прием на алкохол, „Кенгуру” съветва:

 • Изцедете предварително някаква кърма, която бебето да получи вечерта, в случай че пропуснете хранене, или чакате количеството алкохол в тялото ви да спадне.
 • Замразяването на кърма за такива случаи също е добър вариант.
 • Приемът на алкохол е най-добре да се избягва през първия месец след раждането, когато режимът на хранене на бебето не е регулиран и то може да суче често без каквато и да е предвидимост.
 • Не спете заедно с бебето си, ако все още сте под влияние на алкохола.

 

Да се грижите за децата си, когато сте пили, не е безопасно! Това може да повлияе на преценките и способностите ви. Ако имате специален повод, който предполага да обърнете няколко чашки, помислете за трезвен възрастен, който да ви отмени в задълженията ви.

 

Да пийна ли пак?

Съществуват рискове, които не могат да бъдат пренебрегнати с лека ръка, относно продължителното излагане на децата на въздействието на алкохола чрез майчиното мляко. Редовната консумация на алкохол също така може да намали производството на мляко. Затова специалистите препоръчват умереност.

Автор: Силвия Костова

Консултант: Тони Калушкова, акушерка 

 

Сподели: