Нашият дом

Да надхитрим крадците

Отпускарският сезон е рай за обирджиите.

Да надхитрим крадците

Лятото вече е в разгара си и най-нетърпеливите повлякоха крак в отпускарския сезон. Докато работещите броят дните до ваканцията и си припяват рефрена: „Стягам багажа и дим да ме няма", крадците доволно потриват ръце. Опитът им от предишни години показва, че сега идва техният час и вече си набелязват апартаменти. 

По 10 домови кражби на ден стават в столицата през лятото, сочи мрачната статистика на МВР. Практиката показва, че застраховани няма.  Крадците стават все по-изобретателни и вече нито заключена врата, нито затворен прозорец могат да се окажат пречка за тях.  Височината също е отдавна преодоляно препятствие. Мит е и твърдението, че най-удобни за похищение са първите етажи. Абсолютно сигурно е, че крадците щурмуват и по-нагоре. Напоследък се наблюдава и тенденция да се спускат с въжета от покрива на блока, за да атакуват и високите етажи.  Неканените гости са ни в кърпа вързани, особено ако сме оставили прозорците отворени заради жегата.

Повечето кражби стават на случаен принцип. Според запознати обаче има случаи, в които недобросъвестни съседи са замесени в част от схемите. Те не участват пряко в престъплението, но дават информация срещу заплащане кога жилището ще бъде празно. Вярно e и обратното - често комшии спасяват дома ни от обир като звънят в полицията, ако засекат крадеца.

Независимо как сме попаднали в полезрението на обирджиите, добре е да сме взели предварително мерки, за да защитим дома си. На пазара могат да се открият различни приспособления, които да ни помогнат срещу посегателства. Хит в момента са така наречените "пищялки". Устройствата се монтират на стратегически места в дома и когато засекат движение, се включват. Вдига се такъв шум, че няма как половината вход да не наизскача, твърдят ползвали този метод за защита. Крадците бързо напускат имота, в повечето случаи, преди да са се докоснали до каквото и да било в него.

СОТ и камери срещу нежеланите гости

Лепенката за СОТ внася известен респект и обикновено отказва крадците да влязат точно в това жилище. Сигнално охранителната система може да работи по два начина - автономен и в дует с охранителна фирма. Специалистите съветват да се доверим на втория вариант, тъй като тогава сигналът се предава в централния контролен пункт. Оттам реагират светкавично и собствениците могат да са сигурни за своето имущество, дори когато са далеч от дома си. Съвременните системи могат да работят заедно с видео наблюдение, което е още една крачка към по-висока сигурност. Охранители предупреждават, че при инсталирането на алармена система е от съществено значение позицията на контролния панел, сирената и трансмитера. Това са ключовите елементи, които крадците се опитват да обезвредят.

Сигурна ключалка

За сигурността на жилщето най-важна е вратата, защото в 90 на сто от случаите крадците минават оттам, обясняват полицаи. Твърдят, че всяка трета такава е с лоша ключалка, което на практика означава, че  все едно е отворена. Специалистите обясняват, че добра защита на дома осигурява масивна врата (или две врати) със смесена система за заключване.

За подсилване сигурност на дограмата пък се продават специални приспособления, благодарение на които прозорците стават по-трудни за отваряне.

Хитра лампа

До още една хитрина прибягват вече препатили. Монтира се специален таймер, който да включва осветлението през определен период в денонощието. Така по-лесно крадците могат да бъдат заблудени, че стопаните са си вкъщи и още са будни.

Такива електронни устройства могат да се намерят на пазара за около петнайсетина лева. Те имат няколко програми и предоставят възможност да се програмират седмично.

Проверяват терена с бисквитка под черджето

Един от триковете на крадците е да слагат бисквитка под черджето. С нея те проверяват има ли някой вкъщи. Не е ли натрошена няколко дни, значи теренът е чист и могат да атакуват. Затова е добре доверен човек да наминава край имота, докато ние сме във ваканция, и да заблуждава крадците, като троши оставената храна.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: