Бременност

Да планираме празника

Всички обичат празниците, защото те носят радост, вълнение и незабравими мигове с близките на сърцето ни хора.

Да планираме празника

В случай че очаквате бебе, за да се справите с вълненията, и за да бъде всичко наред, на първо място трябва да помислите за себе си и да съставите план за предстоящите срещи и гости.

 

Промени в движение

Основната и най-важна цел, която трябва да следвате, е да се грижите са себе си и за бебето. Това означава, че ако не се чувствате добре, няма нужда да присъствате на всички планирани срещи с близки и роднини. Не пропускайте да помислите и за това какво ви се хапва, колко време ви е нужно за почивка и дали обстановката и повечето хора на едно място няма да ви натоварят. 

 

Мислете преди всичко за себе си

Не бива да се притеснявате, че поради една или друга причина в последния момент ще откажете да посрещнете приятели, или да отидете на гости. Във вашето състояние това е напълно в реда на нещата. Ако не се чувствате добре, можете спокойно да обясните, че предпочитате да си останете у дома в спокойна обстановка и да посрещнете Новата година пред телевизора с любимото предаване.

 

Хранете се правилно

По време на празници хората обикновено са свикнали да злоупотребяват с висококалорични храни и да приемат повече, отколкото е необходимо. Не забравяйте, че по време на бременност апетитът ви се увеличава, което означава, че можете да хапвате още и още. Ето защо специалистите съветват да приемате от всичко, което ви се иска, но по малко. Хранете се пълноценно с продукти, които съдържат всички вещества, от които тялото ви се нуждае, а за десерт можете да се почерпите и с нещо сладко – домашни коледни бисквити или парче торта.

 

Помолете за помощ

Освен положителни емоции, понякога празниците уморяват. Готвенето, слагането и вдигането на маса, подреждането и украсата могат да направят така, че накрая на деня да се чувствате уморени повече от всякога. Ето защо можете съвсем спокойно да помолите останалите членове от семейството да се включат в подготовката на празника, като разпределите задачите на всеки от тях, а вие да си починете.

Не забравяйте, че близките ви желаят най-доброто и винаги са готови да помогнат.

 

Облечете се удобно

Това означава, че коремът не трябва да е стегнат. Най-добре би било, ако имате няколко тоалета и ги редувате при нужда. Например можете да изберете удобна и красива празнична рокля с висока талия, която скрива корема и подчертава деколтето. Или да сложите еластични панталони с колан за бременни и удобни ниски обувки.

 

Не бързайте

Дори и да поискате помощ, най-вероятно ще се наложи и вие да направите нещо – пазаруване, опаковане на подаръци, готвене или украсяване на дома. В случай че имате възможност, планирайте нещата така, че да изпълнявате най-много по една-две задачи на ден. И не забравяйте, че в този момент вие сте важна, и всички останали трябва да се съобразяват с вас и вашето бебе.

Автор: Нели Христова 

 

Сподели: