Нашият дом

Да подредим пъзела

Мебели за игра и сериозни работи

Да подредим пъзела

Могат ли едни мебели да са хем удобни и здрави, хем забавни и красиви? Не само че могат, оказва се, но даже и тези определения са им малко. Затова добавяме още: оригинални, еко, дълговечни, артистични и... уникални. Всъщност истинско произведение на изкуството! Да си ги гледаш и ползваш, да им се радваш и да се хвалиш с тях пред гостите си. Че и да ги завещаеш един ден на децата си. С няколко думи - всичко, което човек може да иска от едни мебели, че и отгоре! Такива са столовете и масите - пъзели на Константин Ачков.       

Константин Ачков е един от най-иновативните и прогресивни български дизайнери. Завършил е НХА София, специалност „Скулптура", член е на Съюза на българските художници. Има множество участия и спечелени награди в изложения за продуктов и мебелен дизайн. Най-голямата му изложба е „Пъзели за живеене" в столичната галерия Credo Bonum съвместно с дизайнера Петър Захаринов. Дизайнерски разработки и продукти на Константин Ачков редовно се представят в български и чуждестранни медии, вкл. и водещи портали за дизайн. От средата на тази година благодарение на основаната от него мебелна фирма tenom всеки, който пожелае, може да има в дома си уникалните му авторски пъзел мебели.

Интервю с дизайнера Константин Ачков

Зараждането на идеята и формата е творчески процес, затова нека си остане обвито в тайнственост. Разкажи ни нещо обаче за производството на тези мебели!

Това е една задача, която дизайнери от цял свят се опитват да овладеят - мебели без метални сглобки и крепежни елементи. В тази идея наистина има огромен потенциал. Уникалното при моите мебели е, че в основата им стои само една кройка, направена на компютърна програма. На практика всички основни и свързващи части са от един лист 18 мм шперплат, а почти цялата изработка представлява разкрояване и изрязване със CNC рутер. Прецизността, с която работи тази машина робот, е до една десета от милиметъра. Именно това позволява постигането на толкова точни, сухи пъзел сглобки. Целият процес на изработка е изключително екологичен без никакво замърсяване на околната среда.

Освен че процесът на изработката им е екологичен, такъв е и самият материал.

Да, мебелите са от шперплат - материал, който е известен повече от 150 години. За съжаление в България по неясни причини е доста подценяван, докато в цял свят е широкоизползван и ценèн. Само един пример ще ви дам - цялата опера в Сидни е направена отвътре с шперплат, защото има добри акустични свойства, лек е и в същото време здрав. Шперплатът представлява дървени пластове (фурнир), които се лепят един за друг. Така се получава един много здрав „сандвич", при който не се наблюдава т. нар. пречупване и измятане на дървесината, каквото има при масива. Лепилото, с което се слепват отделните пластове пък, отговаря на всички еко стандарти за безопасност и безвредност. Което е от изключително значение при производството на детски мебели. За разлика от масово продаваните мебели от ПДЧ и МДФ, където слепящите смеси отделят вредни формалдехидни изпарения в детската стая до 2-3 години след производството, тук имаме съвсем минимални изпарения, които са в концентрации, доказано безвредни за човешкия и по-специално - детския организъм.

Скъпи ли са тези мебели?

Ако ги сравняваме пак с МДФ и ПДЧ мебелите, със сигурност са по-скъпи, най-малкото защото материалът е естествен, по-солиден и качествен. Но все пак трябва да изхождаме основно от факта, че това са уникати, дизайнерски мебели. Вид произведение на изкуството. Освен това вече сме започнали и процедура по патентоване. Тоест никъде другаде по света няма такъв стол или маса. На фона на цените на дизайнерските мебели в Европа сме по-скоро в ниския клас като цена. Но само като цена.

Защо обръщате толкова сериозно внимание на стола и масата и почти никакво на останалите участници" в домашния интериор?

Защото най-активните мебели в дома са именно столовете и масите - те обаче стоят и непрекъснато пред погледа. Затова освен функционални и удобни трябва да бъдат естетически издържани. Наистина не се вълнувам толкова от шкафове и други подобни мебели, които са „залепени" за стената и се виждат едностранно. Докато един стол е обходим от всички страни. Просто столовете и масите са „активни играчи" в интериора и това вдига много изискванията към тях от страна на потребителите, в това число и на българския.

Освен това е всеизвестен факт, че столът е най-трудният обект в дизайна. Защото ограниченията там са огромни - той трябва да е удобен, да е лек, здрав, красив... Често това са взаимно противоречащи си категории и това усложнява допълнително задачата. Затова се иска голямо майсторство и креативност.

На няколко пъти в разговора изплува думата детски", може би дори само от името „пъзел мебели" идва едно такова внушение. Дизайнерски мебели за деца, това ли е следващата стъпка?

Действително залагаме много на детската линия. Даже в един момент планираме тя да изпревари всичко останало. Ето например серията „Колибри", която включва и детски столчета - леки, удобни за сядане и лесни за пренасяне с тази широка дръжка на облегалката. Приличат на птицата колибри - красиви са, но и много функционални. Имам вече и разработка на столче за хранене - също много удобно и нестандратно. Смятам, че тепърва ще изненадваме родителите, които имат усет към изкуството и уникалното. 

И може би е добре да завършим с краткото послание, което фирма tenom отправя към своите настоящи и бъдещи почитатели от Фейсбук страницата си: Всяка мебел, която правим, е предизвикателство към статуквото. Начинът, по който го правим, е, като произвеждаме изделия с красив дизайн, лесни за употреба и приятелски настроени към потребителя. Просто правим страхотни продукти. Искате ли да си купите един?

О, да! Аз със сигурност!


Весела Захариева

 

 

Сподели: