Раждане

Да похапнем по време на раждане - да или не?

Раждането е дълъг процес, който продължава средно около 10 часа, особено в случаите, когато това се случва за първи път.

Да похапнем по време на раждане - да или не?

Раждането е дълъг процес, който продължава средно около 10 часа, особено в случаите, когато това се случва за първи път. За толкова много време организмът на бъдещата мама се нуждае от сила и енергия, а най-естественият и простичък начин да набавим тази енергия е именно храната. Може ли обаче да ядем и пием по време на раждане и във времето, непосредствено това да се случи?

Преди и сега

В недалечното минало хапването и приемът на течности са били абсолютно забранени по време на раждане. За обяснение на тази несправедливост е била изтъквана причина, според специалистите акушер-гинеколози - основателна, че докато бебето не се появи на бял свят няма гаранция как точно ще се случи това - по естествен път или с операция. И ако в един или друг момент се е налагало спешно цезарово сечение, то се е извършвало само и единствено под обща анестезия. Следователно, това е предпоставка, ако скоро преди самата манипулация в стомаха има храна, тя да се върне обратно към хранопровода и по този начин да причини задушаване и дори смърт.

Сега е друго. Почти 100% от цезаровите сечения се извършват със спинална упойка и през това време жената се намира в пълно съзнание, затова приемът на храна или течности преди това нямат отношение към анестезията и не влияят по никакъв начин на нейния ефект.

В българските болници приемът на храни и напитки по време на раждане не е разрешен, но този процес е много дълъг и понякога голяма част от него може да протече извън болницата.

Ако решите да хапвате, тогава...

... Имайте предвид, че процесите на храносмилане по време на раждане отстъпват съвсем основателно на основната причина поради която се намирате в родилния дом - раждането на вашето бебе. Всички усилия на тялото са насочени именно в тази посока и затова храната се усвоява в пъти по-бавно, отколкото в останалото време. Ето защо специалистите препоръчват, ако ви се хапва, да си подсигурите храни, богати на въглехидрати - усвояват се бързо и се освобождават бавно, а освен това са източник и на необходимата енергия, от която със сигурност имате нужда.

Подходящи за целта са, например, препечена филийка хляб, зърнени храни, бисквити, плодово пюре. Можете да хапнете и по-лек бульон или кисело мляко. Избягвайте мазните храни – освен че се усвояват много трудно, може да предизвикат гадене и повръщане във фазата на силните контракции, които предстоят преди появата на бебето.

Ако сте жадна, тогава...

... Трябва да сте наясно, че дори да не ви се хапва, със сигурност ще изпитвате жажда, и то повече, отколкото можете да си представите. Това също си има своето научно обяснение - раждането е тежка физическа работа, а като такава предизвиква потене и съответно нуждата за набавяне на загубените течности от организма се увеличава. Ето защо пиенето по време на раждане не само че е възможно, а е препоръчително. Най-подходящи за целта са разбира се водата (негазирана) на първо място, прясно изцедените плодови сокове и чаят. Опитайте се да приемате течностите на малки глътки и по-често, тъй като ако изпиете много наведнъж, рискувате да ви стане тежко, а това отново ще доведе до гадене и дори повръщане. А никой не иска това, нали?

Мнението на специалистите:

Д-р Румен Велев, изпълнителен директор на САГБАЛ "Шейново":

"Храна и напитки по време на раждане не се разрешават, защото в процеса на родоразрешение могат да възникнат ситуации, налагащи спешна анестезия и операция, за която са противопоказани прием на каквито и да било храни и течности.

Разбира се, в краен случай при нужда на родилката се разрешава пиенето на вода на малки глътки".

Д-р Вероника Кръстанова, Родилно отделение, МБАЛ "Токуда Болница" София:

"По принцип не се дава храна и вода, като единствената причина е по изискване на анестезиологичния екип (тъй като може да се наложи анестезия, а в този случай храна и вода не са разрешени). От акушер-гинекологична гледна точка няма противопоказания за прием на храна и вода".

Автор: Нели Христова

 

Сподели: