Lifestyle

Да повием бебето

Можете ли да си представите да отглеждате бебе без памперс? Едва ли. До такава степен тази представа се е вклинила в нас, че ни е невъзможно да мислим другояче. Използването на памперси е нормално и естествено. Защото те са удобни, държат бебето сухо, пре

Да повием бебето

Можете ли да си представите да отглеждате бебе без памперс? Едва ли. До такава степен тази представа се е вклинила в нас, че ни е невъзможно да мислим другояче. Използването на памперси е нормално и естествено. Защото те са удобни, държат бебето сухо, предпазват го от изкълчване на тазобедрената става, спестяват време и усилия. Памперс манията властва у нас едва от последното десетилетие, благодарение на реклами, ръководства за родители и съвети на педиатри. Преди това бебетата масово се повиваха с памучни пелени. Днес обаче да видиш майка, която повива бебето си, е истинска рядкост. Да не говорим, че със сигурност ще я сметнат за луда. Първо, защото се наема с цялата хамалогия около прането и гладенето на купища пелени и второ, може да „навреди" сериозно на бебчето.

Наистина ли обаче повиването е отживял и отречен от медицината метод за отглеждане на бебета?

РЕДАКТИРАНА ВЕРСИЯ

Основният коз срещу използването на многократните пелени е вероятността неправилното повиване да доведе до разтягане на ставните връзки и луксации. В редактираната версия на повиването този риск е избегнат. Отдавна е отречено и никъде не се практикува опаковането на бебето като пашкул със стегнат повой. Днес то се повива така, че краката му да са в естествено положение - полусгънати, а не насила опънати, за да има възможност свободно да ги движи, изпъва, свива и рита.

За повиване се използва комплект пелени - две тензухени (голяма с размер 100/100 см и малка - 60/100 см) и две бархетни (също голяма и малка). С тензухени трябва да се запасите в по-големи количества, тъй като те се сменят при всяко намокряне.

Комплектът се подрежда предварително. Най-отдолу се разгъва голямата бархетна пелена, върху нея се поставя по-малката бархетна пелена, с която се повива тялото и крачетата на бебето. Най-отгоре са тензухените пелени. Върху тях се поставя бебето. Правоъгълната тензухена пелена трябва да бъде нагъната на 6-8 слоя и да се постави между крачетата на бебето. Предният край на нагъната пелена достига до пъпчето, а задният - до кръста. В аптеката може да намерите готови детски пелени, които заместват тензухената пелена. Те са удобни, защото са за еднократна употреба и не се перат. След това от сгънатата на триъгълник тензухена пелена се правят „гащички", като левият и десният край се срещат на коремчето, а този между крачетата отива нагоре и се подгъва в областта на пъпа под другите два края. Така фиксирана долната пелена попива урината и същевременно държи краката леко разтворени. Малката бархетна пелена служи за повиване на крачетата. Тя обвива всяко краче поотделно, така че да не се трият едно в друго и да се избегне охлузването на нежната детска кожа. Голямата бархетна пелена обвива цялото бебе от подмишниците надолу. Горният ляв край се загръща надясно, а десният наляво. Накрая двата долни края се хващат и загъват около кръста. Главичката и горната част на тялото не се завиват с пелени. Когато повивате бебето след къпане, най-напред облечете блузка.

ДОКОГА?

Бебетата се повиват само първите три месеца. След това, докато детето се научи да ползва гърне, между крачетата му се слага нагъната на няколко слоя правоъгълна тензухена пелена, а върху нея гащички и ританки.

ПРЕДИМСТВА

ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИИ

Едно от най-големите предимства на многократните пелени е, че са изработени от естествени материали - най-често памук. Тензухът е лек и здрав неизбелен органичен памук, който позволява отлична циркулация на въздуха и така намалява обривите и подсичанията. Той е достатъчно тънък, за да не се получи прегряване, и достатъчно мек, за да бъде в продължителен контакт с нежната бебешка кожа. Памукът има и много добри абсорбиращи свойства.

ЗДРАВЕ

Важни признаци за здравословното състояние на бебчето са количеството и цветът на урината и изпражненията. Чрез тензухените пелени лесно можем да следим тези показатели, докато с памперса това е сравнително по-трудно, тъй като той попива напълно течността.

ХИГИЕНА

С пелените за еднократна употреба бебешкото дупе е сухо, но не и чисто. Памперсът се сменя периодично през няколко часа, независимо колко пъти е пишкало бебето в него. Докато памучните пелени се сменят общо взето веднага, когато се намокрят. Честата смяна на пелените е изключително важна, тъй като продължителният и чест контакт на кожата с урина и фекалии може да причини обрив.

ПРИУЧАВАНЕ КЪМ ГЪРНЕ

Обикновено децата, които носят пелени за еднократна употреба, се научават да ползват гърне доста по-късно в сравнение с тези, които са с памучни пелени. Днес е нормално 3-4-годишни деца да са все още с пелени за еднократна употреба. Нещо немислимо до памперс ерата. За да си спестят огромно количество труд и време, необходими за прането на пелени, майките е трябвало да се отърват от тях колкото се може по-бързо. Бебетата са се поставяли на гърне към 6-8-ия месец и докато се научат да ходят, вече са ползвали гърне за физиологичните си нужди. Според много специалисти все по-късното приучване към гърне на децата през последните десетилетия е свързано именно с носенето на пелени за еднократна употреба.

НЕ ЗАМЪРСЯВАТ

Пелените за многократна употреба не замърсяват околната среда. Докато за производството на памперси се изсичат ежегодно декари гори. А по време на самия производствен процес се отделят във въздуха токсични вещества (диоксини и фурани). Най-голям проблем са мръсните памперси, които отиват на сметището. Тъй като е установено, че те се разграждат между 250 и 500 години.

СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Привържениците на пелените за многократна употреба изтъкват като аргумент в своя полза, че с повиването се спестяват пари. Само че това е малко спорно. Нека не забравяме, че почти ежедневното пускане на пералня и сушилня и гладенето на пелени значително натоварват сметката ни за ток и вода.

НЕДОСТАТЪЦИ

МОКРО ДУПЕ

Когато бебето се напишка или наака, то веднага трябва да се преобуе, защото има опасност да настине. Освен че има остра неприятна миризма на амоняк, разлагащата се урина може да предизвика възпаление и подсичане на нежната детска кожа. Проблемът с мокрото дупе се появява, когато излизате от вкъщи или ви се наложи да пътувате. Въпреки че съществуват модели пелени за многократна употреба, които попиват добре и не пропускат.

ПРАНЕ ДО БЕЗКРАЙ

Всеки ден пране, простиране и гладене на пелени може да откаже и най-ентусиазираните майки. Само че днес има перални и сушилни, които спестяват голяма част от усилията и времето ни. Е, вярно остава гладенето, но пък не може съвсем без нищо.

ГОЛО ДУПЕ

Някои родители решават въпроса с пелените още по-кардинално - въобще не ползват такива, нито за еднократна, нито за многократна употреба. Още в първите дни бебето е с гащички. През определен интервал от време (напр. преди/след сън, хранене, разходка), докато му хване ритъма, родителят държи бебето над гърнето. Ако то в този момент има физиологична нужда - чудесно, моментът е уцелен, ако не - се облича отново и в никакъв случай не се държи дълго над гърнето.

 

Автор: Татяна Вълчанова
Консултант: Десимира Кирилова, старша акушерка Патологична бременност, ПСАГБАЛ „Св. София", тел.: 0898362276

 

 

Сподели: