Lifestyle

Да повишим лактацията

Природата ни е създала така, че първото нещо, за което мислим като майки, е как да нахраним отрочетата си. Както е при всички бозайници, ние също даваме най-ценното на децата си - мляко, произведно от нас самите.

Да повишим лактацията

Природата ни е създала така, че първото нещо, за което мислим като майки, е как да нахраним отрочетата си. Както е при всички бозайници, ние също даваме най-ценното на децата си - мляко, произведно от нас самите. И не само лекарите, но и ние сме сигурни, че това е най-доброто. Как да повишим лактацията за възможно най-кратък срок - за дни, дори часове.

СПАД В ЛАКТАЦИЯТА

В развитието на бебето има периоди, когато нуждата от мляко се повишава рязко. Тогава бебето става неспокойно и иска да суче постоянно. Обикновено майките определят това като симптом за намаляло количество мляко, което се допълва и от факта, че гърдите са „омекнали" и не са надути и твърди като в първите дни на кърмене. За щастие този неприятен период, който се наблюдава около 10-и ден, 3-а и 6-а седмица и 3 месец, отминава в рамките на седмица. Важното е да се настроите на вълна „дълго кърмене".

Проблем няма. А дори и да сте убедени, че не е така, има как да се справите с трудната ситуация. Запомнете най-важното правило - търсенето определя предлагането, колкото повече суче детето, толкова повече мляко ще произвеждат гърдите ви.

ВАШАТА ДИЕТА

Макар храната да не е определяща за производството на мляко, все пак е важно да намирате време да приемате полезни продукти. Не е нужно да консумирате за двама, а просто да научите кое увеличава обема на кърмата ви. Добре е всеки ден в менюто ви да присъстват белтъчни продукти (телешко или пилешко месо, риба), прясно или кисело мляко, извара, бяло сирене. Можете да допълните салати, пълнозърнест хляб, сурови ядки и плодове. Пийте течности винаги, когато изпитвате нужда, така че да се чувствате добре, урината ви да е със светъл цвят и без силна миризма. Чаша вода или чай половин час преди кърмене помага за отпускане и е начин да не пропускате да пиете достатъчно течности. Добре е всяко хранене да започва с купичка супа.

ЧЕСТОТА И ПОЗИ НА КЪРМЕНЕ

Кърмете бебето на поискване. Това означава толкова често и токлова продължително, колкото то желае. Важно е първите седмици да се стремите да имате поне 8-12 кърмения за денонощие или на всеки 2-3 часа. Предлагайте всеки път и двете гърди, като оставяте бебенцето да изсуче хубаво първата, след което предлагате и втората.

Уверете се, че детето е поело правилно гърдата - максимална част от нея, за да може да получава по-лесно и повече мляко. След кърмене формата на зърното трябва да е овална, а не като анатомичен биберон, и да не изпитвате болка по време на кърмене. С увеличаване на количеството мляко, което изсуква вашето бебе, ще се увеличи и производството.

Гушкайте близо до тялото си мъничето, радвайте се на процеса на кърмене - положителните емоции във вашия контакт възстановяват оптималното количество мляко.

Може да увеличите производството на мляко, като включвате допълнителни изцеждания след кърмене или между храненията. Повече кърмения или изцеждания и по-пълно изпразване на гърдите - толкова повече мляко на следващия ден.

ПРИЯТНОТО Е ПОЛЕЗНО

Успокойте се. Отпуснете се. Умората и стресът пречат на кърменето. Почивайте колкото може повече. Подремвайте с бебето при всеки удобен случай. Излизайте на разходка на чист въздух. Радвайте се на своето прекрасно дете, защото любовта е най-добрият стимулатор за лактация.

Приготвяйте си чай за кърмачки. Можете да се доверите на фирмите, произвеждащи специални такива или да си направите запарка от анасон, копър, лайка, коприва. Винаги се консултирайте с лекаря си за продължителното приемане на билкови отвари.

ВРЕМЕ ЗА ВАС

Важно е да откриете поза, в която да си почивате, докато кърмите, може да четете книга или да гледате филм. Използвайте колкото е необходимо възглавници. Полезно е да се научите да кърмите легнала, така нощем ще може да си почивате. От особено значение е с какво се занимавате в периодите на спад на лактацията. Трябва да си обърнете специално внимание и да се заемете с нещо любимо, което ви отпуска напълно - не трябва да изпитвате никакво нервно напрежение. Тревожността, безсънието, умората и напрежението са основните врагове на лактацията.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Мария Масларова, доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене", тел. на асоциацията - 0896 418 488

 

 

Сподели: