Здраве

Да преговорим: РУБЕОЛАТА

От какво се причинява рубеолата? Кой боледува от нея, изгражда ли се имунитет срещу болестта? Как? Да започнем с най-важното: рубеолата е ваксинопредотвратима инфекция. Въпреки това, има неща, които задължително трябва да знаем за нея...

Да преговорим: РУБЕОЛАТА

От какво се причинява рубеолата? Кой боледува от нея, изгражда ли се имунитет срещу болестта? Как? Да започнем с най-важното: рубеолата е ваксинопредотвратима инфекция. Въпреки това, има неща, които задължително трябва да знаем за нея...

РУБЕОЛАТА Е...

...остро инфекциозно заболяване. Протича с умерено повишена температура, обрив. Най-типична черта на заболяването е характерното подуване и болезненост на засегнатите лимфни възли, най-често тилните и задушните. По време на бременност е възможно тежко увреждане на плода. При децата повечето случаи са леки и наподобяват лека форма на морбили. При юношите и възрастните рубеолата може да протече по-тежко и с усложнения.

ПРИЧИНИТЕЛ Е...

...рубеола-вирусът. Предаването му става по въздушно-капков път. Той се поглъща/ вдишва при контакт с микроскопични капчици и пръски, отделени от носа, устата и гърлото на заразен човек при кихане и кашляне. Значително по-рядко вирусът се разпространява при директен контакт със секрети от болния. Болните и заразените, при които болестта още не е изявена, излъчват вируса в секретите си: слюнка и секрет от горните дихателни пътища. Те са заразноопасни в периода 7 дни преди и 7 дни след появата на обрива.

При заболяване на бременни по кръвен път се поразява ембрионът, причинявайки тежки увреждания за него. Това е т. нар. вертикален механизъм на предаване на заразата - от бременната майка (болна или заразоносителка) на плода през съдовете на плацентата. Рискът за ембриона е най-висок през първото тримесечие.

ИНКУБАЦИОННИЯТ ПЕРИОД Е...

...от 12 до 24 дни (най-често 14-16 дни). В повечето случаи симптомите се изявяват между 16-ия и 18-ия ден.

МОГАТ  ДА СЕ ЗАРАЗЯТ...

...всички хора, но най-силно възприемчива е възрастовата група от 5 до 9 години. Това обаче важи за районите, които не са обхванати от ваксинации. В държавите, където почти всички деца са правилно имунизирани, включително у нас, на преден план остават случаите на рубеола в юношеска и зряла възраст. Инфекциите с рубеола се наблюдават по-често през зимата и пролетта.

В НАЧАЛОТО...

...болният усеща общо неразположение, главоболие, лека хрема, суха кашлица, температурата слабо се повишава. Най-характерно за тази инфекция е увеличението на лимфните възли. Най-често се уголемяват тилните и задушните лимфни възли. Те нарастват колкото грахово/ бобено зърно и са леко болезнени. Самият обрив е розово-петнист. Започва от лицето и шията и само за няколко часа се разпространява по крайниците, седалището и гърба. Изчезва след 2-3 дни и не оставя поражения върху кожата.
Особено при децата, болестта протича безсимптомно, а почти половината от случаите на рубеола протичат без обрив. Те оздравяват от само себе си за около седмица. Рядко се наблюдават усложнения. Безсимптомни форми могат да се развият и у бременни. При останалите възрастни обаче рубеолата протича по-тежко и с усложнения.

ПОСТАВЯНЕТО НА ДИАГНОЗА „РУБЕОЛА"...

...става след лекарски преглед. В допълнение към информацията, получена от вас, лекарят може да назначи и някои допълнителни изследвания. Най-често това са рутинни кръвни и уринни изследвания, сочещи вирусна инфекция. Има и серологични тестове, които могат да докажат наличие на вируса на рубеолата в кръвта, но те се използват по-рядко.

ЛЕЧЕНИЕТО...

...е симптоматично - това означава, че се лекуват само оплакванията, симптомите, а не причинителя на заболяването. Това е така, защото засега не е известно лекарство, което да лекува рубеолата и да унищожава нейния вирус. Симптоматичното лечение се провежда най-често в домашни условия. Включва постелен режим и покой, приемане на повече течности, топли напитки, пълноценно хранене, грижи за възпалените очи (измиване и изтриване с чиста, влажна кърпа без търкане, избягване на ярка светлина, евентуално носене на слънчеви очила). При висока температура се вземат болкоуспокоителни и антипиретици (понижаващи високата темпаратура). Използват се предимно медикаменти, съдържащи парацетамол или ибупруфен (под формата на сиропи, разтворими прахчета или таблетки).

Боледуващите от рубеола и други инфекции деца трябва да избягват прилагането на лекарства, съдържащи аспирин, поради риска от развитие на опасно състояние, наречено синдром на Рей.

Болните деца не трябва да посещават детско заведение поне една седмица след появата на обрива.

СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ...

...остава траен имунитет. Образуваните антитела срещу вируса осигуряват защита през целия живот и се предават от майката на новороденото. Този пасивен, майчин имунитет, предпазва от заболяване децата до около 1 година след раждането.

В БЪЛГАРИЯ...

...прилагането на рубеолната ваксина започва през 1988-1991 г. В началото се имунизират само девойките в училищна възраст (13-18-годишните). От 1992 г. в Имунизационния календар на страната е включена триваксината Морбили-Паротит-Рубеола. Първата доза се инжектира на възраст между 12 и 15 месеца, а повторната ваксинация се извършва на 11-12 години.

Двукратната схема на имунизация е в съответствие с изискванията на съвременната световна имунизационна практика. Освен имунизацията, други профилактични мерки са: строга изолация на болните, предпазване на бременните от контакт със заболели.

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ РУБЕОЛА

Карантинни мерки - при регистриране на случай на рубеола в детско заведение се вземат карантинни мерки за контактните на болното деца в рамките на инкубационния период на заболяването. Болното дете не посещава училище или детска градина до изтичане на срока, в който то е потенциално заразноопасно.

Имунизация - извършва се най-често в рамките на комбинираната ваксина MMR срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксината е атенюирана - съдържа отслабени живи вируси, които само стимулират имунната система за образуване на защитни белтъци-антитела срещу рубеолния вирус, без да предизвикат заболяване.

Повечето деца понасят добре ваксината, но някои развиват висока температура. Възможен е и обрив около 5 до 12 дни след имунизацията.

Защитният ефект на ваксината може да отслабне с течение на времето. Дори при правилно проведена имунизация в детството, възможно е юноши да се заразят от морбили или рубеола.  

КОИ НЕ БИВА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ

Всички трябва да се ваксинират. Изключение представляват само децата с вроден имунен дефицит (с имунна система, неспособна да се бори с инфекции), деца на лъчелечение или химиолечение и такива, провеждащи дългосрочно лечение с кортикостероиди. Ваксинацията се избягва и при деца с тежки алергични реакции към яйца или лекарството неомицин. Ваксината не трябва да се прилага и на бременни жени.

Автор: Надя Йончева
Консултант: д-р Кремена Димитрова,
педиатър,Токуда Болница София

 

 

Сподели: