Lifestyle

Да се грижиш за шар пей - Бебешките гънки и гривнички

В тази статия ще поговорим малко за бебешките гънки и гривнички. Да, тези така симпатични гънчици, които обаче, могат да направят големи поразии, ако не се грижим правилно за тях.

Да се грижиш за шар пей - Бебешките гънки и гривнички

В тази статия ще поговорим малко за бебешките гънки и гривнички. Да, тези така симпатични гънчици, които обаче, могат да направят големи поразии, ако не се грижим правилно за тях.

Неведнъж съм чувала бабите да казват, че колкото повече гривнички има бебето, толкова е по-здраво. Да и ние изключително много се радваме на всички малки гривнички, които се появяват по ръчичките, крачетата, вратлето на бебчо. Разбира се, това доколко ще са оформени и какъв брой ще са, зависи от апетита на мъника. По-пълничките деца имат по-изразени гривнички, а по-слабите - по-малко. Важното тук, обаче, е не броят, а как да се грижим за тези естествени кожни гънки, защото бебешката кожа е изключително чувствителна и мигновено реагира на всяко дразнение.

Важно е да се научите да се грижите правилно за бебето. Здравата кожа за мъника е не само усещане за комфорт и благополучие, но и най-важното - бариера за микробите. Как трябва да се грижите за бебешката кожа?

Смяна на пелени

Особено внимание трябва да се обръща на естествените кожни гънки и гривнички. Тези части на тялото са в непосредствен контакт с влажния памперс, понасят агресивното въздействие на урината и екскрементите. Много е важно да сменяте редовно памперса или пелените. В първите седмици от живота на бебето това трябва да се случва между 6 и 8 пъти в денонощието. Обикновено мъникът се подменя преди ядене, тъй като така избягвате възможността от повръщане. Освен това нахраненият бебок заспива сладко, сладко и на мама й е жал да го буди. И така, махайки мръсния памперс, добре измийте гънките с топла течаща вода, като използвате малко количество бебешки сапун. Когато се грижите за кожата на бебето използвайте единствено специализиран бебешки сапун: той съдържа минимално количество химични алкали, които предизвикват изсушаване на кожата. Често в състава на детския сапун влизат добавки, смекчаващи въздействието на сапуна (глицерин, ланолин, кокосово масло). Върху чистата кожа между гънките и гривничките нанесете детски крем, като го разпределите равномерно и на тънък слой на цялата област, нуждаеща се от защита от излишна влага. В състава на различните видове детски кремчета влизат същите вещества - глицерин, пчелен восък, минерално и рициново масло, пантенол, цинков оксид, витамини А, D, E, C, натурални екстракти от лайка, невен. Такъв набор от компоненти позволява на детския крем да изпълнява защитна функция, но и да оказва на кожата противомикробно и противовъзпалително действие. Освен това кремът е хранителен за бебешката кожа и подпомага бързото й възстановяване.

Баня и подсушаване

Къпането е най-важното общо хигиенично мероприятие. Трябва да къпете бебето всеки ден, т.е. тази процедура поддържа чистотата на тялото, но и стимулира функциите на кожата, циркулацията на кръвта, укрепва нервната система и спомага психомоторното развитие на детето. Най-добре е да къпете бебчо преди хранене, за да предотвратите евентуално повръщане, но и трябва да следите мъникът да не прегладнее. Важно е къпането да доставя удоволствие и да не предизвиква неприятни усещания или страх.

Чрез масажиращи движения внимателно нанесете сапуна по тялото на детето. Бъдете особено прецизни при почистването на естествените кожни гънки: при шията, под мишниците, при слабините, лактите, коленете и китките. За новороденото са напълно достатъчни 2-3 минути баня. Завийте го с мека хавлийка и внимателно попийте тялото и гънките. Кожата е изключително нежна и може да я нараните, ако търкате тялото, което също предизвиква и неприятно усещане у бебето.

За защита на кожата на дребосъка от подсичане и раздразнение, особено по чувствителните места - кожните гънки и гривнички, може да се обработват със специален бебешки крем. Той се нанася на чиста и добре подсушена кожа, като се втрива внимателно вътре в гънките. Трябва да знаете, че кремът не се нанася направо върху кожата на бебето, а първо се разнася по дланите ви.

Преди отново да сложите памперса или пелената оставете палавника известно време голичък. Въздушните вани са много полезни за съхраняването на здравата кожа. Продължителността на ваните зависи от температурата на въздуха в помещението и от настроението на малчо. 

Като правило прецизната грижа за бебето осигурява здравето на неговата кожа. Ако раздразнение или подсичане все пак се появят, постарайте се да изясните причината ( реакция от нова храна, дълъг контакт с мокър памперс, некачествени памперси, алергична реакция от козметичните средства). При изключително сложните случаи на реакция на кожата на мъника, най-добре е да се обърнете за помощ към квалифициран лекар.

От гледна точка на медицината

Специалистите разпознават три вида гънки - ингвинални, глутеални и адукторни. Ингвиналните гънки са при слабините, глутеалните - са отзад на седалището, адукторните са по средата на бедрото, като те са несиметрични. Това, което има медицинско значение са ингвиналните и глутеалните гънки. За да се установи луксация - изместване на тазобедрената става, трябва да се направи преглед от специалист. По отношение на луксацията, чисто диагностично значение имат ингвиналните гънки. Тъй като е възможно при самата луксация да се получи разминаване при тези гънки. Родителите, обаче, не трябва да се притесняват, защото, въпреки всичко, това не е най-сигурният и единствен белег.  При диагностициране на този проблем гънките имат най-малка стойност. Когато е голяма разликата, тогава има и покритие с клинична диагноза.  

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Мишо Филипов, ортопед-травматолог

 

 

Сподели: