Бременност

Да се подготвим за бременността

Първите няколко седмици от бременността могат да бъдат доста вълнуващи. Тогава бъдещата майка се опитва да свикне с мисълта, че е бременна, и започва да мечтае за новия живот, който расте в тялото й.

Да се подготвим за бременността

От началото до края на бременността бебето получава всичко необходимо от тялото на бъдещата майка. Храната, която приема тя, се разгражда на различни хранителни вещества. По- късно, когато се развие плацентата, веществата се транспортират до нея и през пъпната връв постъпват в циркулацията на плода.

Но колкото и да е мъничко бебето в ранния етап от бременността, то изисква специални грижи. Необходимо е да се полагат усилия за здравословно хранене, бъдещата майка трябва да почива, когато почувства умора, и да  избягва някои храни и вещества, които биха могли да навредят на плода. Тези правила важат за цялата бременност, но спазването им е особено наложително през първите седмици, тогава когато се образуват много от органите на бебето.

По време на бременността, ежедневните нужди от основните витамини и минерали се увеличават. Мултивитамините предоставят на развиващия се зародиш нужните му хранителни вещества и поддържат нормалния метаболизъм и физическото благосъстояние на бъдещата майка.

Фолиева киселина, желязо и цинк са необходими в по-големи количества и това са хранителните вещества, които при бременните жени са  дефицит. Приемът на добавки по време на бременността е изключително важен, тъй като често е трудно да се осигурят правилните нива на хранителни вещества само от хранителния режим. Освен това е важно приемът на хранителни вещества да продължи и по време на кърмене на бебето.

Знаете ли, че: има съществена разлика между натурално извлечения витамин и синтетичния витамин. Натуралният извлек се усвоява два пъти по-добре от синтетичния.

www.jamieson.bg

 

Сподели: