Семейно здраве

Да се подготвим за вирусните атаки - имунопрофилактика през есента

В началото на есенния сезон, когато започва да отзвучава безгрижието на лятото, притесненията ни като родители, особено на по-малки деца, за предстоящите срещи с неизбежните вируси, настинки и инфекции са напълно разбираеми и основателни. Това е и времето

Да се подготвим за вирусните атаки - имунопрофилактика през есента

В началото на есенния сезон, когато започва да отзвучава безгрижието на лятото, притесненията ни като родители, особено на по-малки деца, за предстоящите срещи с неизбежните вируси, настинки и инфекции са напълно разбираеми и основателни. Това е и времето за профилактика на малчуганите, които тръгват на ясла, детска градина и училище.

В аптеките се предлагат десетки видове имуностимулатори, които обещават чудеса. Някои са синтетични, други - натурални, на билкова основа, съдържащи екстракти от екзотични плодове и растения, коластра и какво ли още не. Истината обаче е, че няма универсално средство, което радикално да реши здравословните проблеми през есенно-зимния период. Срещата с инфекциозните причинители не може да се предотврати, но активната и системната имунопрофилактика определят силата на имунния отговор, тежестта на протичане на заболяването и бързото възстановяване след това.

Имунната система се развива активно до 8-10-годишна възраст и всяка разумна подкрепа предпазва децата от често боледуване. Имайте предвид обаче, че добавките за имунна защита, особено при деца, се ползват само по лекарско предписание и контрол.

Вероятно сте срещали наименованията имуномодулатори и имуностимулатори и се чудите каква е точно разликата мужду тях. Имуностимулаторите заставят имунната система да работи по-активно, а имуномодулаторите я поддържат в баланс според нуждите на организма и конкретното заболяване.

 Основната профилактика може да се осъществи по два пътя:

· Чрез мерки за повишаване на устойчивостта на организма с хигиенни грижи, рационално хранене и закаляване. С това родителите могат да се справят и сами.

· Чрез спазване на препоръките на епидемиолозите за ограничаване на възможностите за заразяване, например като се избягват контакти с инфекциозно болни лица.

Храната е основният фактор, определящ степента на имунна защита. Грижите за създаване на добра имунна система започват още с кърменето и това е най-доброто, което детето може да получи в тази възраст. Добре е целогодишно да осигурявате на децата сезонни плодове и зеленчуци, свежо изцедени сокове, варива и ядки. Ярко обагрените есенни плодове и зеленчуци доставят на тялото важни биофлавоноиди и антиоксиданти. Приемът на витамини, минерали и белтъчини осигурява добро производство на антитела, които защитават детския организъм от болестотворните агенти. Заниманията с подходящ спорт допълнително укрепват имунната система и детето расте здраво и жизнено.

Храненето е препоръчително да се обогатява с прием на хранителни добавки, подпомагащи имунната система. За да се постигне правилен избор, е необходима обаче лекарска консултация.

Витаминната профилактика е един от най-често препоръчваните начини за повишаване на съпротивителните сили. Най-подходящи са комплексните препарати от С, А, Е и Д витамини в комбинация с минерали. 

Пчелните продукти - пчелно млечице, пчелен клей (прополис) и пчелен прашец са мощни биостимулатори. Регулират много биохимични процеси в организма, подсилват имунитета и предпазват от вирусни и бактериални инфекции. Подходящи са за възрастни и по-големи деца. Лекарите препоръчват да не се дават на деца под 3-годишна възраст поради опасност от алергии.

За откритие в съвременната медицина се смятат някои видове гъби: рейши, шейтаке, майтаке, кордицепс, използвани в източната медицина от дълбока древност. Те имат мощно имуностимулиращо действие, но също  не се препоръчва използването им при деца.

Растителни и билкови екстракти - от ехинацея, женшен, чесън, водорасли, алое, жиловлек..., изборът наистина е много голям. Основното им действие е насочено към повишаване на собствените защитни реакции и преборване по естествен път с вредните микроорганизми. Освен като природни антибиотици, които унищожават както бактерии, така и вируси, тези растения са природни адаптогени, които подпомагат физиологията там, където тялото има нужда от помощ в момента.

За предпазване от грип можете да разчитате на специфичната имунопрофилактика с противогрипни ваксини, съобразени с очакваните за тази година грипни вируси. Важно е да знаете, че ако случайно ви е останала такава ваксина от предишна година, не бива да я използвате, тъй като епидемичните щамове са много променливи. Ефектът от ваксината може да се очаква най-рано две седмици след имунизирането. Добре е приемът да се осъществи достатъчно рано, за да може да се достигне пик на ефекта в разгара на грипната инфекция. Противогрипните ваксини се предписват и поставят само от лекар, и то - за често боледуващите деца.

Подобни на ваксините са полибактериалните имуностимулатори, които съдържат дезактивирани чрез изсушаване във вакуум подбрани болестотворни бактериални щамове, обитаващи горните дихателни пътища. Те предизвикват специфичен имунен отговор към микробните видове в състава им. Приемът им започва в началото на есента по определена схема в продължение на няколко месеца. Подходящи са за деца след 3-годишна възраст. Предлагат се като таблетки, капсули, сиропи, спрейове или капки за перорално приложение, което улеснява приемането им.

 

Автор: Весела Захариева
Консултант: д-р Ваня Евтимова, д. м., вирусология, имунология, хомеопатия, тел. 0888660602

 

 

Сподели: