Раждане

Да се появиш нормално при увита пъпна връв

Оказва се, че само допреди десетилетия тази тема изобщо не е била актуална. За увита пъпна връв и развиването на концепции, отнасящи се до вида на родоразрешението при такава, никой лекар не е говорел просто защото не е имало ултразвук.

Да се появиш нормално при увита пъпна връв

Оказва се, че само допреди десетилетия тази тема изобщо не е била актуална. За увита пъпна връв и развиването на концепции, отнасящи се до вида на родоразрешението при такава, никой лекар не е говорел просто защото не е имало ултразвук.

Увитата пъпна връв явява ли се еднозначен показател за цезарово сечение?

За увита пъпна връв започнахме да говорим след въвеждането на ехографията като диагностичен метод, преди никой не знаеше дали има подобна патология. Тоест темата започна да се повдига с навлизането на ултразвуковите диагностични методи и по-точно с тяхното подобряване (с появата на трето, четвърто поколение ултразвук), благодарение на който вече може да се види, че има увита пъпна връв. Но дори и тя да е доказана ехографски, започваме да водим раждането нормално, с готовност, че е възможно да се затегне около врата. Тоест наличието на увита пъпна връв не е еднозначна индикация да се направи цезарово сечение. По статистика 22% от жените раждат нормално при ехографски данни за такава, без да е затегната. Само 2% от случаите имат истински възел, тоест плодът е преминал през примка и е станал истински възел, защото има и лъжливи. Но вземайки предвид тези данни от ултразвука, ние непрекъснато следим детските сърдечни тонове и сме готови да се намесим.

В кои случаи увитата пъпна връв е показател за цезарово сечение?

Когато освен ехографската диагноза на увита пъпна връв има и нещо друго, което утежнява нормалното родоразрешение. Такива например са седалищното предлежание, бременност с близнаци, жена с множество неуспешни бременности, завършили с аборт независимо в какъв срок, жената е по-възрастна. В други случаи бременната може да има и някакво заболяване освен увитата пъпна връв: диабет, сърдечна или очна болест, които накуп са индикация да се премине към първично цезарово сечение, без да се чака раждането да започне нормално.

Еднозначен показател за цезарово сечение

При ехографски доказана увита пъпна връв жените трябва постоянно да се следят мониторно по време на раждането. И при най-малките промени в тоновете на плода се прави цезарово сечение, защото съществува риск за него.

Има ли някакви особености нормалното раждане при увита пъпна връв?

Няма никаква особеност. В 96% от случаите не сме забелязали да има каквито и да е проблеми по време на прорязване на главата при главично предлежание на плода. Обикновено премахваме пъпната връв, преди да се появи главата, и ако тя не е затегната. Не трябва да забравяме, че допреди появата на ултразвука, ние виждахме, че съществува някаква патология на пъпната връв едва когато се родеше бебето.

 

Интрервю на Силвия Чалъкова с д-р Емил Филипов, акушер-гинеколог, главен асистент в АГ „Майчин дом"

 

 

Сподели: