Здраве

Да седнем удобно на големия стол

Детските столчета са важен елемент не само от интериора. От тяхното удобство до голяма степен зависи и апетитът на детето, и настроението му.

Да седнем удобно на големия стол

Детските столчета са важен елемент не само от интериора. От тяхното удобство до голяма степен зависи и апетитът на детето, и настроението му.

Рано или късно всяко семейство, където растат деца, се сблъсква с проблема избор на детско столче за хранене. За избора на такова столче трябва да определите колко място имате и колко пари можете да отделите. Преди всичко в него е много удобно да храните бебето, но е подходящо и за рисуване, игра и други творчески дейности.

В детското столче, поставено до голямата маса, мъникът се чувства равен на останалите и пълноправен участник в семейния обяд.

Кога трябва да закупите такъв стол? Обикновено тази мебел се появява в дома, когато детето навърши 4-6 месеца. Именно в тази възраст мъникът се учи да седи и започва захранването.

Има избор!

Не е никак лесно да се ориентирате в моделите детски столчета, асортиментът им е наистина широк. Традиционно те представляват висок стол. Като правило са направени от пластмаса, но съществуват и модели с метални крака или отделни такива детайли. Разбира се, има и детски столчета, изработени от дърво. Те са по-евтини и привличат майките и с това, че са екологични. Но, за съжаление, не винаги са удобни.

Когато избирате детско столче за хранене, замислете се за какво точно трябва да служи на детето.

Основни критерии, които трябва да отчитате:

- Разбира се, столът трябва да стабилен и устойчив.

- Ако смятате, че ще ви се налага често да местите стола, например да храните мъника и в кухнята, и в хола, то най-добре е да изберете такъв с колелца.

- Има модели с две колела и с четири, тези с четири са по-лесни за предвижване. Но задължително проверявайте системата за застопоряване.

- Столът не трябва да има никакви остри ъгли, които могат да се окажат опасни за детето. Един от основните критерии при избор на стол е да бъде обезопасен.

- Един истински стол за дете обезателно трябва да има колани, които да държат мъника. Обикновено те са с пет-точкова или три-точкова система, но съществуват и по-евтини модели, които имат само предпазен пояс. А това не е много надеждно.

- Тъй като  столът може да бъде приближен към масата, хубаво е височината му да бъде съобразена с тази на масата.

- Проверете дали може да се регулира височината на стола, модерните имат три, пет и дори седем степени.

- Обърнете внимание дали масичката към стола е достатъчно голяма, за да побира храната. Обикновено е съставена от две части, за да може да се разглобява лесно и да се почиства.

- Наличието на „възглавничка" на стола е важно, така на детето му е по-удобно. Само че, тя трябва да бъде гумирана, за да се мие лесно. Все пак мъникът още се учи да яде самостоятелно. Освен това седалката придава основния вид на стола. Колкото е по-ярка и цветна, толкова по-привлекателен е столът за детето.

- Друг не маловажен детайл от стола е степенката, чиято височина също трябва да може да се регулира. Определено е много по-удобно, когато има къде да си подпреш краката.

- Важно е да се съобразите и с това, че столчетата за хранене са разпределени за различните възрасти и темперамент. Например, стол с твърда, нерегулираща се облегалка е подходящ за дете, което вече може добре да седи. А за тези, които още не са се усъвършенствали, има такива, които са с регулиращи се облегалки, като облекчават натоварването на гръбнака.

- Практически всички високи детски столчета са сгъваеми. Сгънат столът не заема много място. При покупката го сгънете и разгънете, за да се уверите, че ще можете да се справяте сама, без помощта на татко или други роднини.

Столът се преобразява...

Детето расте и столът може да се превръща в по-удобна конструкция. Например, с времето масичката се премества все по-напред, а дори може и да бъде премахната изцяло, като мястото за седене се увеличава. Много майки определено спират избора си на тези модели, които могат да се трансформират от столче с масичка в столче. По този начин столът би могъл да се използва и от по-големи дечица. Обикновено тези модели са дървени, но има и пластмасови.

Основният недостатък на подобна конструкция е, че столът е несгъваем и по-тежък. Не са подходящи за малки кухни, тъй като се налага да определите постоянно място за стола.

Основният плюс, обаче, на модела е, че ви спестява покупката на столче за пораснали деца, защото дава възможност да се използва до 3-5 - годишна възраст.

Ако нямате много място?

Е, трансформиращите се столчетата надали влизат в списъка ви, ако живеете в малък апартамент с родители си. „Висящият" стол е добра алтернатива в този случай. Той е универсален и може да се закрепя на всяка кухненска маса.

Какво е удобното на подобна конструкция? Не заема много място, тежи не повече от 5 кг, достатъчно компактна, може да се прикрепи към всяка маса за отрицателно време. Също така цената не е висока.

Висящите столчетата са направени от метална конструкция, облицована с дунапрен и плат, разбира се и система за обезопасяване - три-точкови колани и мека упора между краката. Уверете се, че всички колани и предпазители се регулират и могат да се настроят според височината и тежестта на детето.

Често на гърба на облегалката има джобове, за по-голямо удобство. Може да държите там лигавника или любимата играчка.

Столът се монтира на лостова система, затова е важно да следите теглото на детето да не превишава указаното в инструкциите, иначе може да се преобърне. Другият метод за закрепване е с винтчета (наподобяващ метода за закрепване на месомелачка), който е доста надежден. Наличието на уплътнителната вложка за прикрепване осигурява допълнителна надеждност на конструкцията     , а също предпазва от преобръщане.

Тези столове са предназначени за деца от 6-месечна възраст и максимално тегло 15 кг. Неудобството е, че нямат крака.

Ако сте се спрели на този модел, не забравяйте всеки път преди употреба да проверявате дали е закрепен добре, стабилността на масата, на която е закрепен и никога не го монтирайте или демонтирайте, когато детето е в него.       

Навсякъде с теб!

Преносимият детски стол е съвсем друга история. Представлява конструкция, която с помощта на колани се прикрепя към всякакъв вид столове и надеждно поддържат гръбчето и раменете на детето.

Разнообразието на тези столове е голямо  - от супер компактни, меки, до пластмасови с табла и възможност за регулиране на височината. Особеното при тях е, че трябва да се обръща по-специално внимание на стабилността на стола, към който се монтират. Важното е големият стол да е твърд и равен, в никакъв случай не трябва да прикрепяте подвижната седалка към табуретки, фотьойли и бар-стол.

Повече от просто стол

Фирмите производители на детски мебели снабдяват своята продукция с разнообразни опции, превръщащи я не просто в удобна, но и функционална. Така детският стол за хранене може да се превърне в част от кухненската мебел.

Например  днес в магазините има огромен избор на столчета-люлки. По-скъпите и сложни модели представляват електрическа люлка. Люлеенето е доста уморителен процес, а в дадения случай всичко върши това хитро устройство. Освен това мъникът може да се люлее на различни режими, под музикален съпровод или не. Много майки активно използват люлките, като по този начин успяват да свършат набързо някоя домакинска работа.

Съществуват такива детски столчета, на които самата седалка се люлее, като се крепи между опори - това е истинска люлка. Тези столчета също могат да са електрически.

Вече искате да изберете такъв модел?

Не забравяйте само да разберете как може да застопорите седалката, за да го използвате за хранене, както и да уточните и другите детайли. Добре си помислете дали такъв модел стол-люлка е подходящ за апартамента ви и най-вече за вашето дете.

В много от случаите на таблата на детското столче за хранене има и играчки: пъзел, дрънкалка, разноцветни лампички и ярки копчета.

На какво да се спрем?

Изборът на детското столче за хранене е изключително богат. Как да не се объркате при покупката? Преди всичко оценете възможностите си и се замислете от какъв модел се нуждае вашето дете.

Ако в голямата ви кухня има място за постоянно детско столче, изберете солиден трансформиращ се стол. Планирали сте храненето на детето да бъде в кухнята, а игрите в стаята? В този случай имате нужда от столче с колелца и двойна табла.

Ако кухнята ви е много тясна, най-оптималният вариант е столчето, което се закрепя на масата. Когато семейството пътува много, то този вариант на стол е наистина подходящ.

Важно е на детето да му е удобно в столчето, затова при покупката го вземете със себе си. Подберете такава разцветка, която не само да е в хармония с мебелите в кухнята, но и да не дразни мъничето и да му е приятна.

Ако сте решили да купувате стол-люлка, замислете се имате ли достатъчно място в апартамента, където да можете да разгънете цялата тази красота. Не забравяйте да се запознаете с инструкциите по експлоатация.   

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: