Нашият дом

Да събудим духовете!

Домашен Хелоуин с подръчни средства

Да събудим духовете!

Хелоуин е празник, който се отбелязва на 31 октомври предимно в англоговорящите страни (САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия и др.). В католическите държави се нарича и Вси светии, но корените му идват всъщност от келтския езически празник Сауин (Samhain). Традиционно на този ден се носят страшни костюми, издълбават се тиквени фенери и децата обикалят съседите, които им дават различни лакомства в замяна на това да не станат обект на техните пакости.

В последните години традицията на тиквените фенери и страховитите костюми лека-полека настъпва и по нашите географски ширини, най-вече като приятен повод за шеги и закачки сред по-младите хора и семействата с деца. Разбира се, като всяко нещо, привнесено от Запад, и това има своите яростни противници - защитници на националното ни фолклорно богатство и православни традиции. Тук обаче няма да влизаме в полемика по въпроса, дали и доколко е редно и ние да „прегърнем" американския празник, а по-скоро ще направим опит да се позабавляваме. Така де, нима има нещо лошо в смеха, веселието и празнуването, пък било то и не по традиционно нашенски повод?!  

Независимо дали планирате малко домашно парти с приятели за Хелоуин, или просто имате деца и ви се ще да украсите къщата, за да отбележите забавния празник по подобаващ начин, ето няколко щури (страховити) идеи, с които определено ще очаровате (стреснете) семейството и близките си. Със сигурност ще си прекарате много весело, докато готвите или оформяте заедно смешно-страшните костюми, декорации и ястия.

Традиционният тиквен фенер за Хелоуин се нарича Светещият Джак - на името на ирландски пияница, който си играел на надхитряване с дявола. Когато внезапно починал, Джак се оказал „заклещен" между рая (където не го приемали, защото бил грешник) и ада (където също не било мястото му заради сделка с дявола). Джак получил от Чистилището само едно въгленче, което поставил в издълбана ряпа, за да осветява пътя си, лутайки се из света в очакване на Страшния съд. Впоследствие ряпата е заменена от тиква в американската традиция.

ОСВЕТЛЕНИЕТО:

То е много важно. Приглушете електрическите лампи възможно най-много или направо го изгасете. Запалете множество свещи и, разбира се - тиквени фенери, за да подсилите мистериозно-страховитото внушение на празника. Не забравяйте да вземете нужните противопожарни мерки, особено ако имате малки деца. Качете свещите и фенерите нависоко и внимавайте да няма в близост до тях леснозапалими предмети. Можете също така да замените свещите с боядисани в тъмни цветове обикновени електрически крушки. 

МУЗИКАТА:

Призрачна, разбира се! Използвайте саундтраците на известни хорър филми или си направете собствена специална селекция. В интернет ще откриете много предложения.  

ИНТЕРИОРЪТ:

Покрийте мебелите с бели чаршафи, за да симулирате изоставена, обитавана от призраци къща. Наслагайте навсякъде тикви или декорация с изрязани от цветна хартия призраци или тиквени фенери.

Попитайте по-големите си деца дали имат нещо против да направите от старите им плюшени играчки „призраци" - облечете ги с изрязани от оризова хартия или тензухена марля призрачни костюми и ги „обесете" с канап на корниза или по лампите.

ВНИМАНИЕ: Ако децата ви са твърде малки, съществува вероятност да не успеят да възприемат празника откъм веселата му страна и наистина да се изплашат! Затова ви съветваме да не се престаравате в „страховитите елементи" и да въвеждате традицията постепенно и по малко с всяка година. Можете този път да започнете с тиквения фенер и забавния костюм за малкото човече. То ще остане очаровано от „вълшебството" на фенера и своето магическо превъплъщение!

МЕНЮТО:

Никой не очаква от вас кулинарни чудеса точно в този ден. Същественото е външният вид на онова, което ще сервирате. Затова ще ви предложа няколко бързи и лесни идеи за „страховити" неща за хапване:

- Сварете спагети, отцедете ги и ги навийте в плоски чинии. На две-три места излейте по малко чист доматен сос и сложете върху него по едно кюфте. Декорирайте отгоре с кръгче зелена маслинка с чушка. Ефектът е на купчина червеи, поднесени с големи, кръвясали очи.

- С варени яйца можете да постигнете също много зловещо и гнусничко на вид ястие. Сварете цели яйца, обелете ги и отрежете малко от горната им част. Внимателно поставете отгоре лъжичка разбит розов хайвер, а в центъра - половин черна маслина. Ето че имате цяло плато изцъклени, страховити очни ябълки!

- А за да има и едно наистина вкусно и полезно блюдо за малки и големи, направете тиквена крем-супа, излейте я в издълбаната за целта тиква и поръсете отгоре с леко запечени тиквени семки. Сервирайте я директно в този импровизиран супник. 

- Вампирски усмивки от ябълки - изрежете от червена необелена  ябълка полукръгчета, които слепете едно с друго с малко сметана или крем. Преди това пъхнете между тях обаче половинки клечици за зъби, или изрязани пак от сърцевината на ябълката пръчици, които ще имитират издължени кучешки зъби. Не забравяйте да напръскате ябълките отгоре с лимонов сок, за да не потъмнеят преди сервирането и така да развалят зловещия ефект.

- Направете любимата семейна торта (или я купете, ако като мен сте скарани със сладкарството), покрийте я с бяла глазура от захарен фондан или бял шоколад. С тънък шприц, пълен с разтопен шоколад, оформете фина паяжина. Работете бързо, за да не се втвърди шоколадът в шприца! Допълнете визията с няколко малки паячета от готова декорация (можете да ги изработите и сами, ако сте по-сръчни и имате нужните материали).  

- Върху готови мъфини или донати направете глазура с бял или кафяв шоколад, след което изрисувайте с помощта на клечка или фин шприц и с противоположния цвят шоколад съответно паяжина или призрачета.

КОСТЮМИТЕ:

Разбира се - най-важната и весела част от празника. Тук можете да проявите максимално фантазия и творчество според времето, сръчността и желанието си.

Класическите страховити „герои" на Хелоуин са: Мумията, Дракула, Призракът, Дяволът, Вещицата, Смъртта и Франкенщайн. Лесното при тях е, че с малко грим и сравнително евтини и лесни за изработка аксесоари може лесно да се придаде нужното внушение.

За малките дечица са подходящи по-положителните образи: фея, ангелче, рицар, каубой, Батман, миловидно извънземно и др. Може да развихрите въображението си и да направите истински карнавални шедьоври, а можете и да заложите на готовите костюми. Важни са най-вече забавлението и смехът!

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: