Семейно здраве

Да угасим огъня

Или как да лекуваме слънчевото изгаряне

Да угасим огъня

Всички знаем какви мерки да вземем преди и по време на морската почивка, за да не изгорим; с по колко минути да започнем излагането на слънце; по кое време да стоим на плажа и кога да се прибираме на сянка; какви кремове и масла против изгаряне да използваме; колко са важни шапките и чадърите и т. н. И все пак, въпреки огромната ни информираност, случва се да се поддадем на лекомислието на лятото и съвсем буквално да се забравим под палещите слънчеви лъчи. Резултатът: зачервена, силно болезнена кожа, отоци, треска, сърбежи и тотална непоносимост към допир с дрехи. Положението е плачевно и е в състояние тотално да провали почивката ни. Освен да си извлечем ценен урок за следващото лято, а понякога и за цял живот, какво можем да направим на момента, за да облекчим донякъде състоянието си:

1. Вземете някакво широкоспектърно обезболяващо средство - парацетамол, ибопруфен или аспирин. То ще намали донякъде възпалението във и около изгорялата област и ще облекчи болката. Имайте предвид обаче, че на деца под 14 години не се дава аспирин!

2. Облейте се с хладен душ или се потопете във вана с по-хладка вода (в никакъв случай не и студена, разбира се!). По-ниската температура на водата ще успокои болката и възпалението. Повторете колкото пъти през деня е необходимо, докато почувствате облекчение.

- Не използвайте сапун или душ гел, те само ще раздразнят и без това възпалената в момента кожа.

- След банята не търкайте тялото си с хавлиена кърпа, а оставете кожата да изсъхне на въздух или попийте съвсем леко с чист памучен чаршаф.

3. Наложете студени компреси. Ако сте на място или в ситуация, в която не можете да вземете хладен душ, можете да си направите студени компреси. Напоете чиста памучна кърпа със студена вода и наложете засегнатите области за около 20-30 минути. Повторете колкото пъти е нужно. Вместо вода можете да използвате изстуден чай или прясно мляко.

4. Нанесете препарат с Д-пантенол или алое вера. Лечебната сила на провитамина Д-пантенол е изпитана при изгаряне и други клетъчни нарушения на епидермиса. Растението алое вера също е прочуто от векове с „вълшебното" си действие при подобни проблеми. Можете да си закупите крем, лосион или спрей с такова съдържание не само от аптеката, но и от повечето козметични магазини. Още по-добре би било, ако намерите отнякъде стръкче от самото алое вера. Сцепете на две по дължина месестия лист и натъркайте директно със сочната му вътрешност изгорелите места. Ще изпитате невероятно облекчение!

5. Третирайте изгарянето с кортизонов крем (след консултация с лекар). Кортизоновите препарати съдържат малки дози стероиди, които имат силата да намалят възпалението. Можете да закупите без рецепта подобни нискодозирани кремове от всяка аптека. При всички случаи обаче е добре да се посъветвате предварително със специалист.

6. Не пукайте мехурите! Ако изгарянето наистина е по-сериозно, е твърде вероятно да са налице и мехури по кожата, които обаче не трябва да пробивате! Това може да причини сериозни възпаления на кожата, а впоследствие - рани и белези. Същото се отнася за периода, в който вече леко заздравялата от изгарянето кожа започва да се излющва. Не дърпайте и не белете насилствено появилите се люспички, те са начин епидермисът ви да се възстанови.

7. Носете леки и широки памучни дрехи - някоя стара, поизтъняла вече тениска или свободна рокля са най-доброто решение, докато се възстановявате от слънчево изгаряне. Не обличайте тесни дънки или други по-груби и впити дрехи - заплашвате сериозно да влошите състоянието на кожата си.

8. Пийте много вода. Слънчевото изгаряне обикновено дехидратира сериозно кожата, а и целия организъм, затова пийте поне по два литра на ден, за да възстановите баланса.

9. Не забравяйте да предпазвате от слънцето изгорялата вече кожа, когато сте навън. В идеалния случай във вашето положение трябва да сте на закрито и хладно, но ако все пак излизате, върху облекчващия  възпалението крем нанесете слънцезащитно средство със SPF поне 50.

Не забравяйте, че е много важно да не се допуска изгаряне на кожата, особено при децата! Кожата „помни" неразумното излагане на слънце от детска възраст и нерядко в по-късни години вследствие именно на прекарани изгаряния се отключват сериозни проблеми.

Незабавно потърсете лекарска помощ при наличие на някои от следните симптоми: отпадналост, замаяност, учестено сърцебиене и дишане, необичайно силна жажда, драстично намаляване на количество на отделената урина, повръщане, треска, болки в очите или чувствителност към светлината, силно болезнени мехури по кожата или влошено състояние на вида й в засегнатите участъци със загнояване, лоша миризма и оцветяване! 


Автор: Весела Захариева
Консултант: д-р Красимир Митков, дерматолог, ДКЦ „Александровска", тел. 0884216549

 

 

Сподели: