Тя и Той

Да запалим искрата отново?

Спомняте ли си още онази сладка тръпка в крайниците и буцата, която засядаше в гърлото ви едно време преди среща с вашата настояща половинка и тогавашна все още нова любов?

Да запалим искрата отново?

Спомняте ли си още онази сладка тръпка в крайниците и буцата, която засядаше в гърлото ви едно време преди среща с вашата настояща половинка и тогавашна все още нова любов? А липсва ли ви? Защо не направите опит да пресъздадете „забравеното минало" и да си върнете поне част от онези толкова вълнуващи емоции! Романтиката и забавленията са изключително важни съставки от рецептата за една наистина сполучлива връзка и без тях, колкото и добре да изглежда „ястието" отвън, вътре е горчиво или в най-добрия случай - блудкаво и безвкусно. С малко повече целенасочени усилия обаче можете да запалите искрата отново, която дори и да не разгори пожара на първата любов, ще е достатъчна, за да стопля и озарява съвместните ви дни и нощи. Ако не „докато смъртта ви раздели", то поне докато и на двама ви... още ви е интересно да сте заедно.

Добрата стара рутина...

Спомнете си Първия закон на Исак Нютон за инертността на телата, а именно - всяко тяло запазва състоянието си на покой или равномерно праволинейно движение, докато някакво външно въздействие не го изведе от това състояние. И ако не искате това въздействие да бъде намесата на някой трети във вашата двойка, добре е вие самите да направите усилие да изкарате връзката си от инерцията на рутината. Не мрънкайте постоянно как ви се иска да промените нещо, да отидете тук или там, да се запишете заедно на курс по латинотанци или гмуркане. Просто го направете! Предприемайте нови, вълнуващи неща, които ще ви вдъхновят, изненадат и ще ви извадят от равновесие в положителния смисъл на думата. И не забравяйте най-важното - да ги правите заедно!

Не мълчанието, думите са злато!

Кога за последно наистина разговаряхте със своя партньор? Не в смисъл на: „Как мина в работата днес?", „Плати ли тока?" и „Погледни, моля те, домашните на децата!". Разбирате за какво говоря - за РАЗГОВОР, изваден от контекста на битието, с гледане в очите на другия и изслушване на гледната му точка. Ако сте като болшинството семейни двойки с деца, затънали до гуша в проблемите от ежедневието, вечно бързащи за някъде, с куп неотложни ангажименти и никакво свободно време, нищо чудно да не сте разговаряли истински в продължение на седмици и дори месец или повече. Непременно заделете в програмата си „време за разговори", най-добре вечер, когато сложите децата да спят. Сипете си по една чаша вино, изгасете телевизора, пуснете си някаква музика и седнете на дивана или на масата един срещу друг. В началото може да ви се стори малко неестествено и странно да водите с партньора си такъв разговор, особено ако сте позабравили как става това, затова започнете от нещо познато и сигурно - децата например, и постепенно изместете темата: „А помниш ли как, когато нямахме още деца...". Свикнете да се отдавате на такива романтични разговори (и други, не по-малко романтични занимания след това ) поне веднъж в седмицата и пазете зорко това лично време за двама ви, като не позволявате на нищо и никой друг да го „ограбва".

Доколко любовни са „любовните дръжки"?

Да се „поотпуснеш малко" може да е едно добро начало за промяна на емоционалния живот, но в никакъв случай не и философия, която трябва да бъде прилагана по отношение на тялото. Да се грижиш за себе си и своята физическа форма е уважение не само към самия теб, но и към партньора и връзката ви. Освен че безспорно работи в полза на запазването на сексуалния интерес, подобно отношение отправя и ясното послание към човека до теб, че не го приемаш за даденост и не ти е все едно дали още те харесва или не. Въпреки че не са много онези, които успяват да запазят стройния си силует от младежките години, всъщност не се изискват кой знае какви усилия да правиш редовни, макар и умерени, физически упражнения и да следиш какво (и колко!) слагаш в чинията си.

Силата на докосването... и не само


И така стигаме логично до вай-важното условие един брак да функционира максимално безпроблемно, а именно - СЕКСА! Кой каквото да ви говори за уважение, привързаност, взаимни компромиси и тем подобни, нищо не е толкова определящо за връзката между двама души, колкото физическата интимност и ласките. В същото време все по-намаляващият като честота и времетраене секс е основното оплакване от страна на дългогодишните брачни двойки. Според психолозите колкото по-близък ни става един предмет (или човек) и колкото по-удобно ни кара да се чувстваме, толкова по-рядко всъщност се сещаме за него и го докосваме. В действителност обаче човешкият допир от нежност и любов отключва в тялото мощен прилив на ендорфини - с действие, подобно на наркотиците, но без лошите странични ефекти. Самите ендорфини от своя страна са „горивото на любовта" и са в състояние по чисто химически способ да я разгорят с нова сила и страст. А нали това е и крайната цел на цялото упражнение!  

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: