Развитие и обучение

Деца и ски: кога и как

Карането на ски е прекрасен спорт - както за деца, така и за възрастни.

Деца и ски: кога и как

Ако искате малчуганът ви да покорява върховете и да бъде цар на склоновете, е важно да сте наясно какви са способностите му да се спуска. Ето как да проверите дали наследникът ви е готов да подкара ските:

Очаквания и пак очаквания

Още на 18-месечна възраст детето е достатъчно голямо, за да може да се движи по равен терен със ски обувки и с малки ски. Стъпило стабилно на крачетата си, то може да си играе в снега, което е и най-честият подход в школата на ските. Така малчуганът се запознава с този зимен спорт. Специалистите, обаче, се обединяват около тезата, че на тригодишна възраст децата могат да започнат същинските занимания със ски и да се движат необезпокоявани по неравен терен, както и да свикват да използват ски влековете или паничките.

Ски училище

Долната граница за прием в ски училище е между 4 и 5 години. Причината е, че до тази възраст децата нямат развити двигателни умения и психологически опит, необходими за овладяването на спорта, както и не притежават концентрация или фокус. Естествено, всичко е индивидуално.  Някои ски училища предлагат програми тип „игра в снега” за малки деца, където малчуганът не използва ските, но има възможност да се запознае с екипировката и с техниката на каране на ски.

Фактори за готовност

Игра в снега

Преди да разберете готово ли е за ски детето, трябва да сте наясно дали му е приятно да играе в снега. Ако му допада и може да прекара по-дълго време навън, това е един от показателите, че малкото човече е готово да се запознае с този вид спорт. Ако, обаче, бързо му става студено и се изморява лесно, по-добре ще бъде да изчакате.

Възприема ли добре обясненията

Детето ви ще напредва бързо, ако се вслушва в съветите на възрастните и следва техните инструкции. Въпреки че малчуганът обича да играе в снега, за да бъде добър в карането на ски, той трябва да слуша съветите на ски учителя.

Пак тази раздяла

Отделянето от родителите и „предаването” на хлапето на непознат инструктор може да е травмиращо усещане. Съветите на повечето ски училища са родителите да не насилват децата си да посещават заниманията. А и никой учител няма да се заеме с обучаването на разплакано дете.

Пари и ски

Всички сме наясно, че колкото по-рано започнете с карането на ски, толкова по-често ще инвестирате в спортна екипировка, часове за обучение или наемане на ски. Съветваме ви преди да качите детето на ските, да проучите ориентировъчно цената на часовете или на престоя на децата в ски курортите, за да имате представа колко пари ще са ви необходими.

Очевидно са налице доста фактори, които предопределят дали наследникът ви е готов да се заеме с този спорт. Добро начало е да попитате хлапето какво мисли по въпроса. Ако детето е достатъчно голямо да ви разбере и да отговори на въпроса ви, можете да го запознаете с карането на ски с падането на първия сняг. И така ще сте сигурни, че то ще се забавлява с този спорт, а и че ще е на правия път по пистата.

 

 Автор: Милена Тошева

 

 

Сподели: