Развитие и обучение

Деца във ваканция – ами сега?!

Лятото е вече в разгара си, до планираната семейна почивка има още много седмици, а детето ви след първоначалната еуфория от приключването на учебната година вече започва сериозно да се отегчава вкъщи. Дори и да сте намерили вариант с наглеждането му от с

Деца във ваканция – ами сега?!

Лятото е вече в разгара си, до планираната семейна почивка има още много седмици, а детето ви след първоначалната еуфория от приключването на учебната година вече започва сериозно да се отегчава вкъщи. Дори и да сте намерили вариант с наглеждането му от страна на някоя баба или мила съседка, вече сте имали достатъчно време да се убедите, че това не е неговата мечтана ваканция. Безспорно, най-пълноценното прекарване на свободното време за един малчуган е активната почивка с разнообразни творчески, образователни и спортни дейности, при това - в компанията на негови връстници със сходни интереси. Ако влезете в интернет, ще откриете буквално стотици предложения за най-различни летни школи, клубове и лагери, затова е най-добре първоначално да се ориентирате към какво точно ще се насочите. Ето какви варианти най-общо имате плюс няколко конкретни предложения, препоръчани от родители и деца:    

- Полудневни или целодневни школи към училищата и общинските читалища - с минимални такси, а нерядко и безплатни. Проверете на сайта на общината, в която живеете, дали няма подобни обявени инициативи за лятото. 

- Безплатна програма „Спорт за децата в свободното време" към Министерството на физическото възпитание и спорта. Програмата обхваща почти всички общини в страната. Предлагат се занимания по баскетбол, плуване, тенис, ветроходство (в морските градове), конен спорт, гребане, ориентиране, спортно катерене, шахмат и какво ли още не. Единственото, което трябва да направите, е да проверите на сайта на министерството какво се предлага във вашия град и район и да се обадите на посочените телефони, за да попитате за свободни места.    

- Дворец на децата, София - богати обучителни и развлекателни програми за лятото - целодневни и полудневни. Специализирано арт ателие, театрално ателие, танцово ателие, школа по английски език и др.

- „Лято в музея" - инициатива, която е обявена за няколко български града, сред които Перник, Благоевград, Бургас - организират се интересни занимания с деца по исторически, етнографски и археологически теми.

- Лятно зооучилище към Софийския зоопарк - програмата през месец юни беше за деца от 7 до 10 години, а през този месец - юли, се провеждат занятия за деца от 11 до 14 години.  Предлага се екологично образование в зоопаркови условия, съчетано с контакти и грижа за животните.

- Частни занимални с разнообразни игри и развлечения - на практика почти всеки детски клуб за почасово отглеждане или организиране на рождени дни предлага програми и за лятото, така че е въпрос на избор на какво точно ще се спрете. Съветваме ви обаче да разпитате подробно за програмата, за да не се окаже, че през целия ден, и то в най-хубавите и топли месеци от годината, детето ви ще стои на закрито и в запрашена среда без конкретни организирани занимания.   

Препоръчваме ви лятната академия за деца в София „Летни нещотърсачи - 2012", която се организира от творчески център „Покажи ми". Предлага обучение и занимания с танци, музика, спорт, игри, комуникация, творчество. Със съдействието на 122 ОУ „Николай Лилиев" в столицата. Всеки ден децата получават т.нар. „послание" в Тайната книга, което им разкрива какви предизвикателства и преживявания им готви деня.

Препоръчваме ви градски лагер „Цветно лято", София, който осигурява часове по йога, актьорско майсторство, специална гимнастика, танци в различни стилове, моделиране, игри на открито и още много други.

- Летни езикови школи - възможностите тук също са много и можете да изберете най-удобния вариант за вас, в близост до дома или работното ви място например. Най-много са предложенията с обучение по английски , но ако нямате претенции за местоположението определено ще намерите и подходящата езикова школа с немски, френски, испански или руски. Езиковите школи са може би най-оптималният вариант, за да са доволни и мама, и детето, тъй като обикновено половината време е отредено на обучението по съответния език, а останалото - на различни занимания, развлечения и игри.

- Театрални и арт школи - отличен вариант за вашия малък артист или художник, който освен забавления, ще получи още много ценен опит и напътствия от професионалисти в областта.   

- Туристически и приключенски лагери

Препоръчваме ви Бюро за туризъм и приключения „Пълдин" - организират планинарски лагери (за деца от 8 до 12 год. с нощуване и планински преходи с водачи), както и едноседмични крайградски лагери за опознаване на планината от по-малките (6-10 год.), при които сутрин децата се извозват към Витоша от стадион „Васил Левски" и вечер се връщат пак там.

Препоръчваме ви ранчо „Конникът" в с. Макоцево - на 40 км от София, 7-дневни летни лагери: езда, тематични уроци по пчеларство, производство на млечни продукти, строеж на дървени къщи и др.

Препоръчваме ви летния лагер на Багатур - Прабългарската школа за оцеляване в Стара Загора, в която могат да се запишат деца от цялата страна. Тази година традиционния вече летен лагер ще се проведе от 16 до 21 август.

- Детски морски и спортни лагери - ако детето ви тренира активно в някой спортен отбор или клуб, решението е лесно - повечето такива клубове организират спортни лагери през лятото, където свободното време е запълнено както с тренировки, така и с много забавни съвместни игри и приключения. Дори и да не е толкова запален спортист обаче никак не е лоша идеята да го запишете на някой морски лагер с школа по плуване, сърф, гребане или ветроходство например, който освен че ще му осигури активна почивка, би могъл да запали у него интерес и за бъдещи спортни занимания.    

Препоръчваме ви сърф-лагерите на OXO тим, по време на които вашият малчуган ще се научи да пори вълните върху дъска и ще изпита невероятното усещане за свобода и контрол, което дава този страхотен спорт.

- Езикови лагери в чужбина - наистина малко скъпичко начинание, но затова пък можем да ви уверим, че си струва всеки лев! Детето ви ще помни за години напред преживяното и ще има възможността да се потопи в чуждоезична среда, която ще направи усвоявянето на новия език още по-бързо и лесно.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: