Развитие и обучение

Децата и gsm-ите

В дневния ред на разговорите между майките през последните няколко години трайно се намести нов-новеничък раздел - ДЕЦАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ.

Децата и gsm-ите

След тюхкането колко е опасен интернет и как децата са зарибени, сега „лошите" (неопределена група от хора, дърпаща конците на съвременната цивилизация и виновна за ГМО, незавършените строежи и глобалното затопляне) са тикнали в ръцете на невинните деца gsm-и. За да ги зарибят, разбира се. Но ако напуснем тази интересна компания (групичката от майки, реално виновна децата им час по час да си губят времето и да са истински „зарибени" от техниката, поради липса на адекватни грижи от родителите) и се преместим, ако не на съседната пейка, то в някой от по-големите магазини за gsm-и, ето какво откриваме.

...Пълна гама от детски мобилни телефони. Те са съобразени с различните финансови възможности, възрастови групи и интереси на децата. Ако наблизо има някой малчуган, попитайте го за детските телефони и ще научите изумителни неща. За ваше удобство, аз сторих това и ето каква е накратко хавата с детските gsm-и. (Но не казвайте на останалите майки! Така разговорът само рискува да излезе от поносимите граници, да се разрасне във философски спор за Световния ужас, кризата, правителството, Наглите и последния модел памперси.)

Надали има човек около вас, с когото бихте спорили, че мобилен телефон е последното нещо, от което се нуждае детето в предучилищна възраст. Затова прескачаме направо в

ПЪРВИ И ВТОРИ КЛАС

Това е възрастта, в която за малчугана е много важно да демонстрира пред останалите колко е пораснал, самостоятелен и независим почти като Съединените Американски Щати. Ето защо той се нуждае от мобилен телефон. Обаче не се престаравайте с апарата. Оказва се, той ще ви трябва предимно за да се свързвате с първолака. За самото дете е важно gsm-ът да е достатъчно атрактивен, но относително семпъл като възможности. Не забравяйте и риска от загубване на апарата, който е комай най-голям именно при възрастовата група 6-8 години.

Затова, за да няма твърде много сълзи, в случай че апаратът потъне в училищната канализация или бъде вграден в снежния човек пред стълбището, спрете се на модел, който е относително здрав (по възможност да не е с капаче) и атрактивен. Той трябва да предлага възможности за достатъчно игри (всъщност, „достатъчно" е доста смътно понятие за децата, така че остава вие да определите границата на игрите, с които малчуганът да замества сърдечните си разговори с вас).

Какво се случва по-нататък - след като азбуката е научена, думите се делят на срички и числата над 10 не са подредени 11, 15, 18?

ТРЕТИ - ПЕТИ КЛАС

Тук ситуацията става по-дебела. Ясно е, че няма да минете с най-евтиния модел. Съсредоточете се върху игрите на телефона, както и възможностите за качване на музика на него. 1GB памет е достатъчна, но в повечето магазини ще ви предложат 2. Не се дърпайте, ами грабвайте телефона, като преди това се уверете, че игрите са не повече от 5. По-големият им брой направо ще ви разбие сърцето. Не само че няма да чуете отговор на традиционния си въпрос „Как беше днес на училище?", а направо ще се уплашите, че детето е с възпаление на средното ухо и губи слух.

Колкото до MP4-те, всеки по-светнат малчуган ще ви увери, че те не се ползват. Можете да го цитирате и да поохладите екзалтирания предприемач в магазина. 

Запомнете, не ви интересуват също MMS-те и безплатните sms-и. А

СЛЕД ПЕТИ КЛАС

...Най-вероятно никой няма да ви пита какъв телефон да купите. Моделът ще е избран след дълги часове пред компютъра, където се преценяват десетки gsm-и. В крайна сметка обаче, каквото и да изберете, този апарат ще се ползва предимно за МУ-ЗИ-КА. Младежката група над 14 години може да ползва Loop, с евтини апарати с по 50 игри в тях.

Колкото до темата дали gsm-ите са вредни, да се върнем към първата компания - тревожните майки. Ние, разбира се, не можем никога да вместим един-едничък такъв разговор в рамките на списание от само стотина страници. Но ще опитаме да пресъздадем накратко двете основни позиции по темата за вредата от gsm-ите, памперсите, повиването, живота със свекървата и микровълновата печка (то пък един живот!).

ВРЕДНИ СА!

...Как не, никога няма да купя gsm на детето. То е облъчвано от какво ли не - микровълновата, станциите на операторите на покрива, телевизора, компютъра, вредно е и пилешкото! А хлябът му е генномодифициран и затова няма да ходим тая година на море!

НЕ СА ВРЕДНИ, НИЩО НЕ РАЗБИРАТЕ

...Не разбирате, защото четете вестници и списания и гледате прекалено много телевизия и турски сериали. Това е смотана работа, постоянно да се тревожиш от всичко, скапваш си нервите направо. И не мога да търпя майка му. Навънка пак е наваляло сняг и gsm-ите не са вредни, казвам ви, а в мола не ходете, защото голяма скъпотия и само мутрески пазаруват там. И gsm-а не съм си го платила, затова няма да можеш да ми се обадиш след обяда, ама аз пак ще съм на тая пейка, тъй че ще се видим. И не ме занимавай с глупости, моля те!

Автор: Надя Христова

 

 

Сподели: