Детска психология

Децата и техните сънища

Чудите се какво се случва в малката главица на вашата рожба, докато спи? Дали сънува, какво, защо и как се чувства, като се събуди? Ето няколко напътствия, които ще ви позволят да надникнете в света на детските сънища.

Децата и техните сънища

Чудите се какво се случва в малката главица на вашата рожба, докато спи? Дали сънува, какво, защо и как се чувства, като се събуди? Ето няколко напътствия, които ще ви позволят да надникнете в света на детските сънища.

Сънуват ли децата цветно?

Колкото е по-малко хлапето, толкова по-цветни са сънищата му. С времето багрите избледняват за сметка на разнообразието от образи и сюжети. Цветовете често са израз на изживявания, които носят важна информация за психическото здраве на детето.  Ето и значението им:

Червено - опасност

Синьо - въодушевление

Зелено - растеж, ръст

Жълто - интуиция

Лилаво - съжаление, покаяние

Кафяво - практичност

Черно - неизвестност

Бяло - невинност, но също и усещане за пустота, апатия

Детето между 4 и 6 годинки може да разказва изключително цветни сънища.  За багри, много по-пъстри и красиви от „тези по телевизията", или пък как всичко е „зелено и цъфти". Когато разказват сънищата си, хлапетата обикновено ползват и думи от своя детски речников запас. Затова понякога помага да го накарате да нарисува съня си и после да коментирате заедно рисунката. Често мъниците разказват за пъстроцветни сънища, но когато става дума за кошмари, те най-често са сиви или черно-бели. Това може да се дължи на факта, че детето се буди изплашено и разстроено и не помни „декорацията" на съня, а само зловещите видения.

Как да изслушвате правилно разказите за сънищата?

*Не просто изслушвайте, но и си записвайте сънищата на вашето дете. Така ще можете да размишлявате върху тях и да проследявате дали няма да ги сънува отново. Ако детето ви има повтарящи се сънища, ще можете от записките си да се ориентирате какви събития са предшествали съновидението, какво евентуално ги е провокирало и ако има проблем, да го разпознаете и да се справите с него.

*Децата или разказват сънищата си много сбито, или напротив - разкрасяват ги. От вас зависи да „отделите плявата от зърното".

Как да тълкувате символите в детските сънища?

КОРИДОР

Може да е тревога от предстоящо пътуване към неизвестна цел. Може и да става дума за напрежение и потиснатост, които имат нужда от отдушник и разбиране, за да намери малчуганът изход от ситуацията.

ПЕЩЕРА

Ако в съня си детето е в пещерата и не иска да излиза от нея, това може да означава, че е самотно и му липсват социални контакти.

КРАЖБА

Сигнал за загуба, която детето би могло да изпитва. Помогнете му дасе справи с това чувство, тъй като загубата означава голяма душевна болка.

ПРОЗОРЕЦ

Свързано е с дома - от положението на прозореца в съня можете да разберете дали детето е отворено или затворено към света.

АД

Гузна съвест, чувство за вина.

СЛАДКИ НЕЩА

Копнеж за любов и грижа. Ако в съня детето ги усеща като горчиви, то чувства дисхармония и тежка атмосфера в обкръжаващия го свят.

Не забравяйте, че не можете да тълкувате сънищата на детето си по шаблони. Неговата индивидуалност е най-важна. За едно дете червеният цвят може да означава едно, за друго - съвсем различно. По-важно е дали е цветен сънят или не. Същото се отнася и за различните символи. Главното е как детето ще ни разкаже съня си, как ще се чувства след него, какви страхове ще има. Да не забравяме какво е казал добрият чичо Фройд: „Понякога пурата си е просто пура".

 

Автор: Мила Попова
Консултант: Христина Христова, психолог, ж.к. Лозенец , ул. „Васил Кирков" №6, тел. 0879 59 37 77

 

 

Сподели: