Здраве

Децата под 1 година – по-добре на планина, отколкото на море

Ценни препоръки на д-р Снежа Шаламанова, педиатър и специалист по инфекциозни болести в Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“.

Децата под 1 година – по-добре на планина, отколкото на море

Педиатрите препоръчват бебета и деца до 1 година и 6 месеца да пропуснат лятната почивка на море, тъй като за малкото дете тя крие риск за здравето. Имунната система на детето е незряла, поради което то е податливо на инфекции, особено в среда със струпване на много хора, а и на пясъка не може да се очаква да има добра хигиена. Някои родители смятат, че така каляват детето, но прекомерното излагане на слънце потиска имунната система, затова децата често се разболяват, когато отидат на море. Детският организъм има несъвършена терморегулация и може да настъпи бързо дехидратация. Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято, даже и когато е под чадър или в детската количка със сенник, може да получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце. Родителите  трябва да внимават детето им  да не получи изгаряния, да не се претопли, защото в този случай също се повишава температурата, започва да повръща, става неспокойно или отпуснато, без да е налице инфекция. Родителите трябва, доколкото е възможно, да ги предпазват и от летните вируси. Не на последно място, по-големите деца не бива да прекаляват с къпането в морето, разбира се, трябва да се наблюдават и задължително да бъдат с родител, когато са във водата. За всички тези въпроси се обърнахме за коментар към д-р Снежа Шаламанова, педиатър и специалист по инфекциозни болести в Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“

Д-р Шаламанова, смятате ли, че за бебета е по-препоръчително почивка на планина, отколкото на море?

Aĸo pодителите решат да отидат c бeбeтo или детето си нa плaнинa, би било пo-лecнo. Paзбиpa ce, вaжнo e дa взeмат задължително cлънцeзaщитният ĸpeм, зaщoтo в плaнинaта също лесно може да настъпи изгаряне на ĸoжaтa, оcoбeнo нa пo-виcoĸa нaдмopcĸa виcoчинa. Ho ĸoгaтo дeтeтo e вce oщe мaлĸo, e жeлaтeлнo дa се избepe cpeднa нaдмopcĸa виcoчинa до 1500 м, ĸъдeтo имa пoвeчe зeлeнинa и гopи. Не трябва да се забравят и топлите дрехи, защото  там времето бързо се променя и вечерите и нощите в планината през лятото са студени. И на планина остава правилото да са ограничени контактите с много хора. По-големите деца трябва да внимават какви горски плодове консумират, защото някои от тях са токсични, сред които са гъбите. 

Ако изберем почивката с деца на море, доколко е препоръчително да се стои на плаж и в кои часове да внимаваме малчуганите да не се излагат на слънце?

Децата под една година нямат място на плажа. Когато обаче родителите категорично решат да отидат на плаж с бебето си, трябва това да не е веднага след настаняването в хотелската стая, а да се изчака поне един ден, докато организмът му се „настрои“. На плажа престоят трябва да е максимум един час, и то във времето, когато слънцето не е активно – сутрин преди 11 ч. или следобед след  17 ч. Задължително първият ден трябва да е със светли памучни дрехи  под чадъра. Откритите места задължително да се намазват със слънцезащитен лосион, защото и пpeз чaдъpa пpeминaвaт вpeднитe yлтpaвиoлeтoви лъчи. Задължително с шапка. Трябва да приемат начесто и достатъчно течности. Плажът изтощава детския организъм и затова не трябва да се посещава през всичките дни от престоя. Децата в ранна (яслена) детска възраст също не трябва да са на плажа в обедните часове (между 11 и 16-17 ч.), защото тогава ултравиолетовите лъчи там са двойно по-силни (отразяват се от морето и пясъка), както и високо в планината, и могат лесно да се претоплят и обезводнят. А това се проявява с повишаване на температурата, повръщане, силна отпадналост, болки по тялото при изгаряне. Децата трябва  задължително да са с лека шапка с широка периферия, очилата с УВ филтър също са препоръчителни, защото слънчевите лъчи увреждат очите.

Какъв слънцезащитен фактор препоръчвате да се използва при децата?

Те трябва максимално да се възползват от благоприятните въздействия на слънцето, но трябва да се знае, че изгарянията в тази възраст могат да доведат до развитието на рак в по-късна възраст. Слънцезащитните кремове представляват субстанции, които осигуряват на кожата защита срещу UV лъчите на слънцето, като те трябва да са от специални серии, разработени за бебета и деца. Слънцезащитните продукти за възрастни могат да имат по-агресивни съставки, включително парфюми, които не са препоръчителни за чувствителната детска кожа. При малките деца се предпочитат тези на минерална основа. Те са белезникави – така майката може да види пропуснатите места. И най-важното – да се използват правилноНанасят се половин час преди излагането на слънце и се подновяват на 2-3 часа, както и след излизане от водата.

За бебе или малко дете винаги е по-добре да се подсигурява максималната възможна защита, затова е препоръчително  използването  на най-високия фактор, предлаган на  пазара, а именно фактор 50. Ако детето  има история на чести алергични реакции, продължаващи обриви или състояния, като атопичен дерматит, трябва да се направи консулация със специалист алерголог или дерматолог. Добре да се използва и крем, който да се нанася на детската кожа, след като е била изложена на слънце. 

Вирусните инфекции, придружени от повръщане и диария, са сред едни от най-честите, от които страдат най-малките през летния сезон. Какви са Вашите препоръки за това как да избегнем заразяването и какво да предприемат родителите, ако детето се разболее по време на почивката?

По време на почивката на море или планина децата често се разболяват от т. нар. летни инфекции, които се причиняват от ентеровируси,  аденовируси, ротавируси, астровируси. Ентеровирусите са най-чести и предизвикват„летен грип“, протичащ с висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, ставите, гърлото, понякога диария, която не е много тежка, може да има и обриви. Продължителността на едно такова неразположение е в рамките на 7 дни.

Причинители

Инфекциите, които протичат предимно с повръщане и диария, се причиняват  в 80-90% от  ротавируси, астровируси и аденовируси и в 10-20% от бактерии, като салмонела, шигелла, кампилобактер, ешерихия коли, йерсиния и др. Ротавирусите причиняват около 50% от случаите с тежка диария. Водещ симптом е водниста диария, висока температура, повръщане, отпадналост, дехидратация. Ротавирусните ентероколити обикновено са по-дълги – често 10 и повече дни, и са една от най-честите причини за хоспитализация в детската възраст, тъй като многократните повръщания и профузната диария предизвикват дехидратация, която обикновено е по-тежка. Те се срещат целогодишно, като пиковете са през най-топлите и най-студените месеци. Ваксинираните или не се разболяват, или преболедуват много по-леко. Заразяването при тях става, предимно по фекално-орален път, но е възможно и по въздушно-капков.

За предпазване от тези инфеции трябва да се спазва висока лична хигиена – често миене на ръцете и на хранителните продукти. Инфекциите, с които се заразяваме на морето, по начало идват от околните. Следователно трябва да се избягват местата, където има струпване на много хора, тъй като те са опасни за най-малките, които още не са се срещали с тези вируси.

От само себе си

Ако при детето се проявят симптоми на повръщане, диария, повишена температура, родителите трябва да запазят спокойствие и да знаят, че всички тези вирусни инфекции  са самоограничаващи се заболявания и преминават спонтанно и от само себе си.

Това обаче няма да стане бързо, защото има „технологично време“ и няма как на следващия ден детето да е по-добре и отново да са на плажа. Ако то е с повишена температура, трябва да остане вкъщи или в хотелската стая, т.е. трябва да си почива, а не да се води на чист въздух на плажа. За да се заведе на плаж, е препоръчително 48 часа да е без температура. Ако болното дете не иска да се храни, не бива да се насилва. Няма ли диария, трябва да остане на по-леки храни – пилешки или телешки бульон, макарони, кускус, филия с кашкавал или сирене. Ако иска – да яде, но една идея по-малко, отколкото му се иска. Когато  детето започне да повръща, не трябва да се дават течности и храна веднага, а се изчаква 40-60 минути, за да се успокои както то, така и обратната перисталтика на червата. По-големите деца обикновено сами искат да приемат течности, известно време след повръщането. Дават се специалните разтвори за перорална рехидратация, които са направени по такъв начин, че се резорбират от организма много бързо.

Водно-електролитният баланс

За да спре повръщането, на първо място трябва да се нормализира водно-електролитният баланс в организма, а това става или с венозна рехидратация в болница, или в домашни условия с разтворите за орална рехидратация, които се дават  по малко и често, без ограничения. Не трябва да се дават средства против повръщане без лекарско предписание. Когато детето има и диария, се минава на  строга диета – солети, бисквити и сухари на по-големите, кърма или специалните безлактозни млека при кърмачетата, които са на изкуствено хранене. Не бива да се предлагат варени картофи, моркови в острата фаза, защото съдържат целулоза, дразнят червата и влошават дефекацията. 

Много е важно да не се допусне детето да се обезводни. А до това се стига, когато повръща приетите течности или отказва да ги приема, на фона на продължаващи повръщане и диария. Родителите трябва да следят общото състояние на детето. При висока степен на дехидратация  има  промяна в кожата – бледа или сивкава, кожната гънка на корема става по-тънка, очите хлътват, при кърмачето  е хлътнала и фонтанелата, липсва уриниране повече от пет, шест часа и най-тежката степен е нарушено съзнание, когато детето става неконтактно, неадекватно. Тогава то трябва да бъде прието в болница. Затова посещението при лекар е препоръчително, даже необходимо, защото при децата дехидратацията настъпва бързо.

Д-р Шаламанова и колегите й педиатри от Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“ преглеждат освен в кабинет по график, но и в Неотложния педиатричен кабинет в ДКЦ „Софиямед“ – „Люлин“, който функционира всеки делничен ден, както и през уикенда от 8:00 до 18:00 ч. без предварително записване.

 

Сподели: