Здраве

Дехидратация при диария

До обезводняване на организма се стига, когато тялото загуби прекалено много течности, а заедно с това и електролити. Сред тях от най-голямо значение са калият и натрият. Една от най-честите причини за дехидратация е диарията.

Дехидратация при диария

До обезводняване на организма се стига, когато тялото загуби прекалено много течности, а заедно с това и електролити. Сред тях от най-голямо значение са калият и натрият. Една от най-честите причини за дехидратация е диарията. Особеното на дехидратацията по време на диария е, че загубите трябва да бъдат възстановени колкото е възможно по-бързо, тъй като организмът продължава да губи течност, кето в някои случаи може да се окаже фатално. При малките деца състоянието на дехидратация е изключително опасно  и може да бъде животозастрашаващо. 

 Симптоми на дехидратация  

Лека дехидратация 

При малки деца: сухи, напукани устни, сух, обложен език , жажда, намален обем на урината, необичайно тъмно жълта урина, необяснима умора, раздразнителност, главоболие, сухота в устата, виене на свят при изправяне, а в някои случаи безсъние.

При бебета: повече от 6 часа сухи пелени, урина, която оставя тъмни петна на пелените и има по-силна от обичайното миризма, отпуснатост, напукани устни, плач без сълзи.

Умерена до тежка дехидратация

При малки деца: силна жажда, летаргия или силна сънливост, суха и сбръчкана кожа, тахикардия, бързо повърхностно дишане, гърчове, припадъци и хлътнали очи, главоболие, мускулни спазми, ниско кръвно налягане и виене на свят, прималяване.

При бебета: студени крака и ръце, учестено дишане, ускорен пулс, висока температура, неспособност да уринира и нежелание да приема течности, хлътнали очи, прекалена сънливост и раздразнителност, хлътнала фонтанела.

 Следствия

Нелекуваната дехидратация обикновено води до шок, бъбречна недостатъчност, обърканост, ацидоза, загуба на съзнание и в екстремни случаи може да причини смърт.

Причини за диария

*Вирусни инфекции - най-често това е причината за диарията при децата. Инфекцията най-често е ротавирусна, но причината може да е и аденовирус, корона, ентеровируси (ECHO, Coxsackie) и др.

*Бактериални инфекции - когато причинителите са бактерии, най-често салмонела, кампилобактерия, Ешерихия коли или бактерията шигела.

*Паразитни заболявания - гиардия ламблия.

*Хранително(factori) - количествени и качествени грешки в храненето например с гъби.

*Странични ефекти от медикаменти - най-често антибиотици. 

 Как протича диарията 

Когато тя е причинена от вирусна инфекция - например от ротавирус, обикновено започва остро. В началото на болестта детето повръща, неспокойно е, вдига висока температура, има болки в корема. Изпражненията са воднисти. При бактериална инфекция в тях може да има и кръв и слуз.

 Кога да се иде на лекар

*Винаги когато диарията се появи при дете, по-малко от 6 месеца.

*Когато по-голямо дете има разстройство на всеки час или дори по-често.

*Детето има признаци на средна или тежка дехидратация.

*Висока температура, която не може да се свали за повече от 24 до 48 часа.

*В изпражненията има кръв.

*Детето не спира да повръща повече от 12 до 24 часа.

*Повръщаното има зеленикав цвят или съдържа примеси на кръв.

*Коремчето на детето се подуе.

*Детето отказва да се храни и да пие вода.

*Има силни болки в областта на стомаха.

*Ако кожата и бялото на очите придобият жълтеникав цвят.

*Изпражненията на детето са редки по-дълго от седмица.

 При диария и повръщане малките деца и най-вече бебетата могат да загубят голяма част от теглото си при това изключително бързо! Състоянието не е за подценяване и веднага трябва да се консултира с лекар.

Оводняваща терапия

Бебетата много бързо се обезводняват и положението неусетно може да стане сериозно, затова най-добре заведете детето на лекар.

В по-леките случаи на обезводняване след преглед педиатърът може да предпише на бебето специални рехидратиращи водни разтвори на електролитни соли. Купуват се без рецепта в аптеките. Оралната рехидратация се предпочита пред венозното оводняване с разтвори, защото е по-физиологична. Ако детето не повръща и може да приема течности, го подканвайте често да ги приема на малки порции. За орална рехидратация е подходяща само водата или електролитни разтвори, ако са предписани от лекар. Продължавайте да кърмите на поискване или да давате подходящо адаптирано мляко на кърмачето (предписано ви от лекаря).

Ако дехидратацията е умерена или тежка, най-вероятно вече в болнични условия ще има нужда от венозно преливане на течности (глюкоза + електролитен разтвор).

След овладяване на диарията и повръщането често следва период на бавно и постепенно захранване. Целта е детето да се върне към нормалното си хранене колкото може по-бързо, обикновено 2-3 дни след спиране на диарията и преминаване на симпотмите на дехидратация.

Някои деца могат да рзвият лактозна непоносимост или алергия към белтъка на кравето мляко, което налага преминаваме към диета и безлактозно мляко.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Татяна Стоева - педиатър в Детска клиника, УБ „Лозенец - София", МЦ „Детско здраве", тел. 0888 22 30 62

 

 

Сподели: