Здраве и красота

Деликатен въпрос

С право можем да кажем, че проблемът, за който става дума е много деликатен.

Деликатен въпрос

Проявява се повече или по-малко в усещане за дискомфорт в тазовото пространство, например чувство, че вътре има нещо, опъващи болки ниско в корема, чести възпаления на влагалището (колпит, вагинит, млечница), които трудно се лекуват, а след това започват отново. Неприятни „изненади" - неволни изпускания по малка нужда при кихане или вдигане на нещо тежко. Причината на всички тези симптоми на езика на лекарите се нарича пролапс - нарушение на правилното положение на вътрешните органи в малкия таз, което се изразява в отпускането на стените на влагалището и ненормално спадане на матката. В този процес  обикновено са въвлечени и съседни органи: пикочен мехур и правото черво (ректум). В някои случаи болестта променя и сексуалния живот на жената, предизвиквайки неприятно усещане на всички органи. Обяснява се с отслабване на мускулите на тазовото дъно и разширение на влагалището, а ако, покрай отпускането на стените на влагалището, процесът обхваща и матката, жената има усещането, че вътре има някаква пречка.

С такъв проблем се сблъскват много жени, въпреки че повечето от тях предпочитат да си премълчат, смятайки го за нормално явление след раждането, а после - за естествен „спътник" на стареенето. Според статистиката заболяването се диагностицира от гинеколозите при всяка 10-та жена на възраст до 30 години, при 40% от жените на възраст от 30 до 45 години и при всяка втора жена в по-напреднала възраст.

Списък с причини

Повечето жени смятат, че причината за отпускането на стените на влагалището и матката е естественото раждане. Действително раждането на бебе, което е по-голямо,  протрахираното и трудно раждане, многократното раждане, неадекватното възстановяване на разкъсвания на долния генитален тракт могат да провокират проблема. За развитието на болестта важно значение има дали съществува наследствена предразположеност при жената към пролапс, на колко години е (недостигът на хормони при климакс увеличава шансовете за развитие на болестта), сблъсквала ли се е с тежки физически натоварвания, констипация, затлъстяване и накрая, има ли „слабости" в строежа на съединителната тъкан. Последното обстоятелство е решаващо за възникването на проблема именно при млади жени, тъй като съединителната тъкан може да не се справя със задачата да поддържа органите в нормалната им анатомична позиция.

От бездействие към действие

Преди години нито лекарите, нито жените са отделяли достатъчно внимание на този проблем, все пак нали няма никаква опасност за живота при отпускането на стените на влагалището и невъзможността да се сдържаш. За щастие начинът на живот на съвременната жена се е променил и тя е активна и целеустремена личност, отделяща внимание на своето здраве. В последните години понятието „качествен живот" набира все повече популярност и поставя все по-високи граници. Важно значение придобива и идеята, че, освен естетически, проблемът пролапс има и медицинска страна.  Постоянната отвореност на половия процеп, който възниква при отпускане на стените на влагалището, нарушава нормалната микрофлора в него и е причина за безкрайни възпаления, които от своя страна налагат лечение, което е с краткотраен ефект и по принцип обречено на неуспех .

Дискомфорт, появил се скоро след раждането, малки „изненади", които изведнъж ни поднася организмът ни... Със сигурност е повод да се обърнете към лекар, дори и само, за да разберете, че всичко е наред!

Решение има

Спускането на половите органи се лекува, независимо от възрастта на пациентката. Също така, не трябва да си мислите, че това е възможно само с операция. Леката степен на смъкване, която не предизвиква дискомфорт и не влияе на сексуалния живот на жената, определено няма показания за оперативна намеса. Освен това, хубаво е да помните, че след всяка пластична операция на влагалището не се позволява раждане по естествен път и се назначава секцио. Също самата бременност понякога може да повлияе на резултатите от хирургическото лечение. Затова пластични операции най-често си правят пациентки, които не планират да раждат в бъдеще. За всички останали са по-подходящи консервативните методи на лечение, въпреки че имат само временен ефект. Основно става дума за комплекс от упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно, като трябва да се отбележи, че упражненията са най-ефективни за предпазване от заболяването, а не за лечението му. Съществуват и физиотерапевтични апаратни процедури, използващи различно-честотни токове или други импулси, за стягане мускулатурата на тазовото дъно, които изискват редовно и дълго приложение за постигане на ефект.

Що се отнася до хирургическите методи, тук съществуват много възможности - за всяка пациентка индивидуална. Най-разпространеният подход при отпускане на стените на влагалището е изрязване на „излишната" лигавица на влагалището (колпорафия), с прибирането на пролабиралите съответно пикочен мехур или ректум. При спускане на матката - повдигане и фиксиране. Това се прави за сметка на собствените връзки. За съжаление, обаче, в случаите, когато организмът на пациентката е „слаб", не е подходящо да се използва този метод. Може да се прибегне към присаждането на тъкан от друга част на тялото за укрепване на тазовото дъно, използват се и допълнителни материали, например синтетична мрежа за създаване на по-надежден „скелет", поддържащ органите и тъканите. При възрастни пациентки се налага радикално оперативно лечение, с отстраняване на матката, корекция на влагалищните стени и фиксиране на влагалището към неподвижни структури в малкия таз, за превенция на повторно смъкване.

Едновременно с корекцията пациентката може да има нужда от лечение за невъзможност за стискане. И отново не става дума, че операцията е единственото решение: много форми за невъзможност за въздържане се лекуват с лекарствени препарати, с различни физиотерапевтични методи и помощта на хирурзите не е нужна.

Как да избегнете отпускането на стените на влагалището след раждане?

За да предотвратите появата на пролапс и да помогнете на мускулите на тазовото дъно по-бързо да се възстановят след раждането, трябва да правите специални упражнения, например комплекса на Кегел. Може да тренирате по 2-3 пъти на ден след раждането. А младите майки, на които са им слагали шевове, трябва да изчакат две седмици.

Вярно - Грешно

1 Отпускането и невъздържането по малка нужда ще преминат сами с времето.

  • Грешно

Тези нарушения не преминават. Възникнали веднъж, остават на някакъв стадий или, както се случва в повечето случаи, бързо или бавно прогресират. И без лечение прогресът няма да спре.

2 Такива проблеми се лекуват само с помощта на операция.

  • Грешно

Не е задължително, в някои леки случаи на жените им назначават консервативно лечение. Дори и в по-сериозни ситуации, ако пациентката планира в бъдеще да ражда, операцията не се препоръчва.

3 Причината за всички беди е нормалното раждане.

  • Грешно

Преди всичко естественото раждане може да провокира пролапс и невъздържане, но не ги предизвиква. Тези нарушения не се появяват при всяка млада майка, а само при тези, които имат наследствена склонност към тях или „слаба" съединителна тъкан, която нормално трябва да държи органите „на място". Появяват се при продължително и трудно раждане, при повишен родов травматизъм или когато сте в напреднала възраст и организмът изработва по-малко хормони и тъканите стават крехки.

4 Баба ви или майка ви е имала подобни проблеми - наследственост!

  • Правилно

Склонността към развиване на пролапс и неудържане по малка нужда могат да се предават по наследство и това е повод да сте по-внимателни към себе си. При първите признаци на заболяването, не отлагайте, а се обърнете към лекар.

5 При операцията задължително отстраняват матката.

  • Грешно

Сам по себе си пролапсът не е повод за отстраняването на матката. Това се случва, при изпълнили репродуктивните си планове пациентки, когато цялата матка пролабира, частично или напълно през входа на влагалището, тогава пролапсът не може да се коригира без отсраняването й. Индикация за отстраняването на матката може да са проблеми, които не са свързани с пролапса, например полип, миома и др.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Стефан Ковачев,
акушер-гинеколог, ВМА

 

Сподели: