Детска психология

Детето и тълпата

Няма как да стане да се присъедините умишлено към тълпата с малкото си дете. Просто защото прекрасно разбирате колко опасно може да бъде това.

Детето и тълпата

Няма как да стане да се присъедините умишлено към тълпата с малкото си дете. Просто защото прекрасно разбирате колко опасно може да бъде това. Но животът ни поставя пред всякакви ситуации, затова е много важно да дадем конкретни знания на наследника си за правилата на поведение. Ето някои практични съвети на какво да учим своя пъзльо или смелчага, попаднал сред тълпата. 

Не се стремете всячески да опазите детето от контакти с хора!

 • По отношение на тълпата трябва да изберете правилото за „златната среда". Тоест изключително страхливото дете е нужно да се приобщи към тълпата, а безстрашното - да види в нея опасност.
 • Страхът от тълпата в определени дози е полезен за мъника, тъй като му помага да избегне опасностите, произхождащи както от тълпата като цяло, така и от отделния човек. Нужно е да му обясните, че непознатите също понякога могат да бъдат опасни.
 • Трябва да разбере, че в тълпата има както лоши хора, така и добри. И че у добрите може да търси защита от лошите.

Поведенчески типове

Проблемът „детето и тълпата" е доста характерен за живота на съвременния градски човек. Той може да се прояви, когато сте в театъра, музея, парка. Психолозите са разграничили три условни типа поведение, което се проявява при сблъсъка на детето с тълпата.

 1. Вашето дете е страхливо, в тълпата се паникьосва, плаче, катери се по вас. В резултат нито можете да го успокоите, нито да се измъкнете от тълпата.
 2. Може вашият случай да е в другата крайност - наследникът ви не се страхува от нищо, не ви слуша, не иска да ви държи за ръка и тръгва в съвсем различна посока от тази, в която отивате вие. В този случай вас самите не ви напуска страхът, че мъничето ще се изгуби в тълпата, и бихте отишли с него и на ръба на пропаст, притеснявате се и като следствие се сърдите на него.
 3. И накрая детето, което не се държи по някакъв специфичен начин в тълпата - него може неочаквано да изпуснете и да се изгуби.

За да предотвратите възможни инциденти, е важно да го обучите. 

Как да общувате със страхливото дете

Първо го заведете на лекар и се убедете, че при него няма някакво нарушение в развитието на нервната система. Ако всичко е наред, страхът му може да се отнесе към възрастта. Той се проявява без особена причина и с възрастта преминава.

Опитайте да разберете от какво се бои най-много - дали от множество хора, идващи  срещу него, или от това да остане без мама, очи в очи с чужди хора. 

Детето със страх от тълпата може да се определи по следните признаци:

 • Страхува се да остава само вкъщи;
 • Плашат го масовите сцени в анимациите и детските филмчета (например сражения и бой);
 • Трудно му е да се интегрира в нов колектив;
 • Не умее или се бои да моли за помощ.

Причините, поради които детето изпитва страх от тълпата, могат да бъдат най-различни:

 • Вкъщи рядко ви идват гости;
 • Рядко ходите на гости;
 • Вие самите много се плашите от местата с голямо стълпотворение на хора;
 • Детето има травматичен опит - губило се е вече и много се е изплашило;
 • Слушало е истории за изгубени деца, на които им се е случило нещо много лошо;
 • Рядко го водите на места, където има много хора (театри, кина) или тези посещения не оставят у него приятни спомени.

Помолете детето, което изпитва страх, да нарисува тълпа, но така че да се състои от отделни „хора". Насочете вниманието му към това, че в нея има и деца. За тези мъници е полезно да се научат да се здрависват, когато се запознават с деца и възрастни. Много им помага и тактилното общуване, затова играйте игри, при които има по-голям физически контакт.

Как да общувате със смелчагата

И тук първата стъпка е да разговаряте за вашите чувства. За това, че ще плачете много, ако наследникът ви се изгуби. Най-важното, което трябва да знаете за своето смело дете, е, че в основата на бягството му не е изследователската жажда и любопитството, а това, че желае да е самостоятелно, без значение къде. При това никое дете не иска реално да остане само на улицата. Не настоявайте задължително да ви следва по стъпките, а му предоставете възможност да избира и да дойде с вас по собствено желание.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: