Семейно здраве

Детето пасивен пушач

На всички ни е омръзнало да слушаме поучителни проповеди за вредата от цигарите. Да се пуши е вредно – това е ясно. Но дали при децата и възрастните това важи с еднаква сила и знаем ли какво се случва с детето, изложено перманентно на цигарен дим?

Детето пасивен пушач

На всички ни е омръзнало да слушаме поучителни проповеди за вредата от цигарите. Да се пуши е вредно - това е ясно. Но дали при децата и възрастните това важи с еднаква сила и знаем ли какво се случва с детето, изложено перманентно на цигарен дим?

Правим ли връзка между здравословните проблеми на мъника и пасивното пушене? Преди да отминете с досада поредната статия за тютюнопушенето, си задайте въпроса каква е цената на здравето на собственото ви дете и готови ли сте да я платите...

 Не е достатъчно само да спреш цигарите. Важно е и да се избягва среда, в която се пуши!

  Неродени „пушачи"

Вредата от цигарения дим за детето започва още от утробата на майката. Когато бременността не е планирана, майката живее така, както е живяла до момента, тъй като все още не знае, че очаква дете. Ако е пушачка, щом научи вестта, вероятно ще направи опит да не пуши. Но не е достатъчно само да спреш цигарите. Важно е и да се избягва среда, в която се пуши: задимени помещения, кафенета, нощни заведения, на работното място, около близките (съпруг, роднини) и други места.

Пасивното пушене през бременността предизвиква свиване на кръвоносните съдове и намалява притока на кислород до плода, увеличава опасността от преждевременно раждане и малформации на новороденото. Бебетата на пушачките се раждат с по-ниско тегло (като недоносени) и са изложени на два пъти по-висок риск от Синдрома на внезапна детска смърт. Погрешно е схващането, че една или две цигари не вредят на бебето или че от престоя в задимено помещение отвреме навреме „нищо няма да му стане". Възможно е действително да се роди здраво наглед бебче, което след време да прояви последиците от поглъщането на вредните вещества.

Пушачът дотолкова е свикнал с цигарения си дим, че изобщо не мисли за хората, които не пушат. Често виждаме по заведения деца на месеци, които с часове са изложени на дима. В същото време при здравословен проблем на детето не се прави връзка между излагането на тютюневия дим и заболяването. Причините се отдават на други фактори като наследственост или дори се осланят на простата житейска максима: „на когото каквото му е писано".

Какво се случва при вдишването?

Тютюневият дим съдържа над 4 хиляди вредни химически вещества, сред които никотин, катрани, азотен диоксид, амоняк, формалдехид, като над 40 от тях са канцерогенни. Доказано е, че статичният пушач поглъща 2 пъти и половина повече никотин и катрани, 5 пъти повече въглероден оксид и 50 пъти повече амоняк. Причината: пушачът пуши през филтъра, което в известна степен намалява вредата и издишва дима навън, докато детето ви приема директно издишания дим и всичките му отровни съставки без никаква защита.

Освен това пушачът приема по-лесно веществата, които вдишва, защото организмът му е свикнал. За всеки пасивен пушач обаче организмът е в стрес - получава се един вид „обгазяване". При тютюнопушене по-голямата част от дима се отделя в околната среда и се превръща в един от основните замърсители на въздуха в затворени помещения. В тази ситуация най-много страдат бременните и малките деца. Децата са най-уязвими, тъй като техният организъм тепърва ще се развива. Те все още нямат стабилно изградената имунна система на възрастните и са много по-податливи към развитието на заболявания. Освен това мъниците не разбират опасността от тютюневия дим и не правят опити да се защитят.

Последствията

До 18-годишна възраст цигарата има друг ефект върху организма и вреди в много по-голяма степен. Детето, изложено постоянно на цигарен дим, е по-болнаво и е два до четири пъти по-склонно към развитието на заболявания като пневмония, астма, алергии, сърдечно-съдови проблеми и др. тежки последствия. Често децата, пушещи пасивно, имат хронична кашлица, увеличена трета сливица, храчки и хрипове. Те са по-податливи към развитието на възпаление на средното ухо (отит).

Никотинът оказва голямо влияние и върху кръвоносната система. Децата изостават в умственото си развитие, тъй като имат хроничен недостиг на кислород към мозъка. Получава се спазъм на кръвоносните съдове. Детето става вяло, апатично, отпуснато, разсеяно, мисловните процеси се забавят, което води до проблеми в училище.

Не без последствия остават и зъбите на малчугана. Въпреки че децата пасивни пушачи не пушат, когато посетят стоматолог, те имат черни тютюневи отлагания върху зъбите и  зъбен камък. Проблемни са и венците. Те стават набъбнали и зачервени. Поради намаления имунитет, често имат афти. Увеличава се и броят на кариесите, афтозните стоматити, гингивитите.

Детето пасивен пушач спи неспокойно и с времето също се пристрастява към никотина.

Тютюнът в детска възраст пречи и на половото съзряване, заради нарушаването на нервно-психическото развитие. Проблемите, които се появяват в по-късна възраст, също често са резултат от пасивното пушене. Получава се срив там, където детето е най-уязвимо.

ФАКТ

По данни на Световната здравна организация около половината от всички деца по света са пасивни пушачи.

Какво можем да направим?

1. Ограничете достъпа на децата до тютюневия дим като не пушите пред детето!

2. Избягвайте задимените затворени помещения! Помнете, че димът остава във въздуха часове след изгасянето на цигарата.

3. Не позволявайте на другите около вас да пушат пред детето ви!

4. Не правете изключения, които са за сметка на здравето на мъника!

5. Никога не забравяйте и не подценявайте вредата от дима за неукрепналия детски организъм!

6. Подредете приоритетите си и се замислете кое е най-важно за вас!

7. Не се сърдете, когато ви поучават какво да НЕ правите: може би някой се опитва да ви помогне!

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Румяна Михайлова

 

 

Сподели: