Здраве и красота

Детокс

Мода или необходимост?

Детокс

В днешно време почти всеки е чувал думата „детокс”. Повечето хора много погрешно смятат, че това е един от начините на диетично хранене, с помощна на което лесно и бързо могат да се освободят от излишните килограми. А това съвсем не е така. Сега ще ви разкажем какво означава детоксикация на организма и има ли нужда наистина от нея.

Детокс vs диета

Общоприетото правило за диета гласи „намаляване на потребностите за хранене”. Детоксът в този смисъл също може да се разглежда като диета, тъй като в периода на детоксикацията на организма трябва да се придържаме към определен стил на хранене. По време на програмата трябва да се откажем от много продукти, в това число млечни, месни, рибни, както и захар, кафе или готварска сол. За сметка на това пред нас ще се открие нов свят на вкусове и съчетание на различни ингредиенти, разнообразни продукти и начини за тяхното приготвяне - такива, за които не сме и предполагали. Смисълът на всичко това е много простичък - изчистване на организма от токсините, натрупани в него.

Приетата храна по време на детоксикиращата програма не изчиства организма от натрупаните токсини, а просто не пречи той да се справи сам с тази задача.

Детокс и бременност - за и против

Детоксикацията по време на бременност е много деликатен въпрос. И ако попитате вашия лекар можете ли да направите детоксикация в този период, той съвсем основателно ще бъде твърдо против. Затова много внимателно преценете ситуацията. Ако сте вегетарианка или веган, детоксикираща програма, назначена от специалист,  няма да се отрази зле нито на вас, нито на бебето. Професионалистите в това отношение знаят прекрасно от какво се нуждае тялото в този специален период. Но ако обичате червено месо и хапвате често масло, мляко, шоколад или кафе, трябва да отложите програмата по изчистване до раждането на детето.

Детокс и кърмене - за и против

Едва ли съществува лекар, който да одобри някакъв вид диета по време на кърмене. Същото важи и за детокса, особено ако по време на програмата чувствате глад. Ако това е така, непременно го отложете за по-късно, тогава, когато детето няма нужда от вашето мляко.

Ако все пак решите да детоксикирате организма, внимавайте за следните реакции при бебето: колики, вялост или прекалена активност, плач без причина или нарушение в съня. В случай че имате и най-малко съмнение, или забележите, че детето не се чувства добре, незабавно прекратете програмата и се върнете към обичайния ритъм на хранене.

Кога е време за детокс?

Кожни обриви, неприятен дъх в устата, умора, апатия, повишено потооделяне - всички тези симптоми заедно или поотделно означават, че е време за детокс. А придържането към детокс програма дори в рамките на една седмица може да даде резултат. Лекотата и енергията със сигурност ще бъдат забелязани, а свежият и сияещ външен вид - гарантирани.

Детокс продукти - как да изберем?

Тези продукти се отличават по своята естественост. Например ако правите детоксикация на организма, вместо шлифован ориз, можете да ползвате див или нешлифован продукт, а тежкият и трудносмилаем фасул да замените с леща. Кускусът може да отстъпи място на булгура, а кравето мляко - на соевото или кокосовото. Захарта и шоколада спокойно можете да заместите с плодове - пресни или сушени.

Един продукт е подходящ за изчистване на организма от токсини, когато не е обработен излишно и е от растителен произход.

Правила за детокс програма

  • Планирайте детоксикацията на организма отрано.
  • Преди самата програма е нужна подготовка - поне две седмици.
  • Увеличете приема на вода - тя помага за извеждане на токсините от тялото.
  • По време на детокс забравете за диетите.
  • Изберете храни, които не водят тялото до стрес - физически или психически.
  • По време на прочистващата програма можете да получите главоболие, слабост, гадене или повръщане. Ако тези симптоми не изчезнат в рамките на ден – два, или се засилят, непременно се обърнете към лекар и се върнете към предишния си начин на хранене постепенно.
  • Консултацията със специалист по хранене и диететика е задължителна, особено в случаите, в които има придружаващи хронични заболявания.

Предлагаме ви 7-дневна програма за прочистване на трите ключови системи в организма - бъбреци, черен дроб и стомашно-чревен тракт. Подходящото време за изпълнението на режима е смяната на сезоните или тогава, когато се почувствате претоварени и изтощени от напрегнатото си ежедневие.

Храни за изключване: алкохол, цигари, млечни продукти, захар, мед, сокове с оцветители и подсладители, кафе, мазни меса, тестени изделия, ориз, сушени плодове, газирани напитки.

Храни за включване: свежи плодове, пресни зеленчуци, прясна риба, пилешко и пуешко месо, бобови култури, яйца, зехтин или кокосово масло, сурови ядки, билков чай, чиста вода.

Примерен план за изпълнение:

1. Всеки ден след събуждане пийте чаша топла вода със сока на 1/2 лимон.

2. Правете физически упражнения поне по 1 час дневно.

3. Старайте се да приемате повече необработени продукти, като съкратите максимално времето за приготвянето им. Комбинирайте с порция свежи плодове и зеленчуци. Дъвчете бавно.

4. Медитирайте поне 15 минути на ден. Ако това ви затруднява, можете да практикувате 15-минутно коремно дишане - легнете по гръб, сложете ръката на корема и дишайте дълбоко така, че той да се издува при всяко поемане на въздух.

5. Приемайте по 2 литра чиста вода дневно и 1 литър билков чай.

6. Разтривайте тялото със суха четка с естествен косъм, за да стимулирате кръвообращението преди взимане на душ. Движенията трябва да бъдат в посока от крайниците към сърцето. Избягвайте да масажирате областта на гушата, както и участъците, които са с нарушено покритие на кожата. 

 

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Валентин Вълчев, дерматолог, МЦ „FiHealth     

 

Сподели: