Нашият дом

Детокс на дома

Ако Джордж Лукас реши да документира качеството на въздуха, храната и водата, по екраните ще гледаме филма „Синтетични войни: Химикалите атакуват”.

Детокс на дома

Колкото и да се стремим да живеем здравословно, умело избягвайки капаните на цивилизацията, ние сме изложени на много повече опасности от предците си. И ако сме особено бдителни по отношение на съдържанието на чинията, то нещата с дома ни едва ли са толкова прецизни. Ще се учудите, но ежедневно каните вкъщи токсини, достойни да бъдат увековечени в зловеща сага. За да смените жанра на лентата с безобидна семейна история, прочетете как да детоксикирате дома си. 

Забравете освежителите за въздух

Не се поддавайте на реклами, щедро обещаващи ароматизатори с вечен мирис на морски бриз и райски цветя в един флакон. Независимо от това дали идват в аерозолни кутии, разрушаващи озоновия слой, свещи или спрейове, по-голямата част от тях съдържат опасни фталати. Тези химикали могат да доведат до лошо качество на спермата, ниски нива на тестостерон и други репродуктивни проблеми.  Те включват и ацетон, втечнен нефтен газ и замайващ набор от токсични съставки, които увеличават риска от дихателни нарушения.

Намалете употребата на пластмаса

Само защото сте преминали към пластмаса без BPA (бисфенол А), не означава, че сте се спасили от щетите, които могат да причинят пластмасите. Много производители са премахнали BPA от продуктите си, заменяйки го с не по-малко увреждащи съединения, известни като ЕА (съкращение на естрогенна активност). Въпросните химикали представляват заплаха за здравето, особено на децата, тъй като увеличават агресията, увреждат имунната система и причиняват хормонален хаос. Ето защо е разумно да се сдобиете със стъклени бутилки и контейнери от неръждаема стомана за съхранение на храни или други битови предмети.

Внимавайте с перилните препарати

Перилните препарати и омекотителите за тъкани включват вредни и дори причиняващи рак съставки. Въпреки че се афишират като безопасни, по-голямата част от елементите, използвани в този тип продукти, никога не са били тествани. Забележете какво стои зад сложните термини от етикетите: алфа-терпинеол (водещ до нарушения в мозъка и нервната система, загуба на мускулен контрол, депресия и главоболие), бензилацетат („виновник“ за рак на панкреаса) и пентан (свързан с главоболие, гадене, замаяност, умора, сънливост и депресия). Факт е, че не можете да игнорирате перилните препарати. Но поне купувайте тези от тях, съдържащи по-малко от изброеното.

Не гответе в тефлонови съдове

Тефлонът, или перфлуорооктанова киселина (PFOA), е сочен като причинител на рак, дефекти по рождение и сърдечни заболявания. За да предотвратите последствията, приготвяйте блюдата в по-безопасни незалепващи предложения.

Филтрирайте водата

Чешмяната вода „блести“ с безброй токсични съставки: олово, хлор, флуорид. Подарете си воден филтър, за да се освободите от неканените гости в чашата. Добавете това приспособление и към душ главата. Така ще се предпазите от хлора, който дишате и попивате през кожата си в банята.

Изберете устойчиви и здравословни подови настилки

Килимите съдържат множество токсични съставки, включително канцерогенния формалдехид. Виниловите подови настилки и линолеумът могат да изгорят газовите химикали в продължение на години след поставянето си. Вместо тях, когато ремонтирате или строите дома си, изберете дърво, плочки, бамбук, корк или друг вид добри за здравето ви подови настилки.

Цветята са доказано оръжие срещу тихите вредители у дома. Красивите представители на флората действат като естествени пречистватели на въздуха. Затова настанете в кокетни саксии фикус, алое, палма или бамбук и се насладете на природния щит в битката с токсините.

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: