Семейно здраве

Детска гинекология

За същността на гинекологичните проблеми при децата

Детска гинекология

Детска гинекология? Та нали проблемите при момичетата се появяват едва след като започнат да водят полов живот? Дотогава всичко е наред. Подобни грешни схващания все още битуват в нашето общество, и то не са рядкост. Но както има „Детска кардиология", „Детска хирургия", „Детска урология", така има и „Детска гинекология". Защото при момиченцата се срещат всички болести, които ги има при порасналите жени, само че всичко е пречупено през особеностите на детския организъм. И ако правим тази статия, то в никакъв случай не е, за да предизвикаме вашите страхове и мнителност по отношение на децата ви, а за да ви дадем спокойствието, че, ако забележите гинекологичен проблем при тях, има към кого да се обърнете.

За същността на гинекологичните проблеми при децата, се срещнах с един от най-изтъкнатите специалисти по детска гинекология - доц. д-р Милко Сираков, началник отделение „Стерилитет, ендокринология и детска гинекология" към Университетска болница „Майчин дом"

Каква възраст обхваща „детската гинекология"?

Детската гинекология се занимава с възрастта от раждането на детето до осенмайсет годишна възраст. Формално е до 18, а неформално е до 19-20-годишна възраст, защото развитието е много индивидуално нещо. Има деца с по-забавено развитие. В този възрастов период, от 0 до 18 години, се разглеждат три подпериода:

1.   От  10-12 ден след раждането

2.   Детски период

3.   Пубертетно-юношеска възраст

В кои случаи родителите трябва да заведат детето на гинеколог?

През първия подпериод може да се случи възрастните да забележат някакви аномалии в развитието на половите органи на детето. Това води до консултация с лекар. Друго нещо, което се среща в тази възраст е т. нар. хормонална криза на новороденото. Детето се ражда с наличие на майчини хормони в тялото си, те са проникнали през плацентата, циркулират в кръвта и това обуславя някои особености на организма на новороденото, които малко го доближават до момичетата в пубертета. Тези хормони за няколко дни се излъчват и това води понякога до едно изтичане от влагалището, течение, понякога дори кръвенисто течение, нещо като малка менструацийка. Това не е притеснителен проблем, изобщо никакъв проблем не е, то си отзвучава от само себе си.

През втория период, детския период (т. нар. полово спокоен период, който продължава до пубертета на детето), децата най-често се водят на лекар за течение от влагалището. Принципно, след започването на пубертета, течение се появява физиологично, това е нормално физиологично течение, както и при всяка зряла жена би трябвало да има някакво леко течение. Но в детската възраст няма, така че всяко течение е патология.  И всеки път, когато се забележи нещо по гащичките, някакво зацапване, е добре да се заведе на лекар, да се види каква е причината.

Причината най-често е замърсяване, грешка в хигиената или е във връзка с някакво заболяване в носоглътката (хрема, кашлица или бактериална инфекция в носоглътката). Много често, ако се вземе секрет от гърлото и се вземе секрет от влагалището се намират едни и същи бактерии. Така че, ако детето е болно от нещо, има синузит или кашлица, например, може да има и течение. Но ако не е болно, трябва да се заведе на гинеколог, да се вземе секрет от влагалището и да се лекува. Друга причина може да са глистите, например. Глистите не са чак толкова рядко явление. Те излизат нощно време да снасят яйца, влизат във влагалището, внасят чревни бактерии и се появява течение. Също така може да има чужди тела в детското влагалище. Децата в определен период, към 4-5- годишна възраст, ги обзема изследователски дух. Започват да разглеждат телата си и телата на другарчетата си, изследват „дупчиците" отдолу и намират една, която не им е известно за какво служи, и се пъхат разни играчки вътре. В Университетска болница „Майчин дом" има богата колекция от чужди тела, извадени от детски влагалища. Това са най-често части от играчки или играчки, които са пъхнати във влагалището, то хлътва зад девствената ципа, детето не може да го извади и от друга страна го е страх да каже на родителите си какво е направило и такива играчки или части от играчки стоят там с години. Те водят веднага до течение. Започва се ходене по доктори, докато се сети някой да погледне във влагалището. Не всеки може да го направи. За целта отделението трябва да разполага с вагиноскоп. Това е специално създаден уред, който не навсякъде го има.

През третия подпериод - пубертетно-юношеската възраст, нещата се доближават максимално до ситуацията при зрелите жени - има и кисти, и тумори, менструалните нарушения са най-честото явление. Има един период от две години, през който доозряват регулаторните механизми на менструалния цикъл и през него има много често нарушения на менструациите - на често, на рядко, по малко, по много, или пък идва и спира.

Родителите имат ли съзнанието да водят детето на гинеколог?

През кабинета по „Детска гинекология" минават между 1500 и 2500 деца годишно от цяла България. Но все още сравнително малко се знае фактът, че има такава специалност.

А ако детето не споделя?

Това е грешка на родителите. Това значи, че на някой етап детето е попитало, примерно, „Как съм се родил?", майката е отговорила „малък си още, за такива неща не се пита".  И веднъж-два пъти като бъде „отрязано" или ако бъде излъгано, ако му бъде обяснено, че щъркели или зелки, или какво ли още не, са намесени в процеса на неговото раждане, а то научи от другарчетата си, че няма такова нещо, че са го излъгали, то повече няма да пита. И така се губи контактът с родителите. Така че, за да  има доверие между родители и деца, отговорност носят родителите. Детето е любопитно и съвсем простодушно пита за всичко, което го интересува. И родителят съответно трябва да отговори честно и на език, който е понятен на детето. Разбира се, да не му говорим с някаква терминология за неговото раждане, просто да му се каже точно, със съответен език с възрастта на детето, кое как се е получило, без излишни подробности. При друго ниво то пак ще попита. В началото те питат „Как съм се родил?", „От къде съм се появил?", изобщо никакви приказки за секс няма, но родителите, в повечето случаи, веднага си казват „аха, то пита за секс. Как да му говоря за секс? Не мога да му говоря за секс" и започват да лъжат. А мъничето и представа си няма от сексуалните въпроси и че чрез секс се получават децата. То пита чисто механично „От къде?", „Какво?" и „Как?", и като му се каже как то се успокоява. На следващ етап ще стигне и до нивото да се интересува от сексуалните въпроси, но това е вече на по-късен етап. Основният принцип трябва да е - да се отговаря на този въпрос, който детето задава. Не е необходимо да изпреварваме неговите интереси, да му обясняваме неща, които още не е попитало, защото то просто няма да ги разбере, няма да му е интересно.

До какви усложнения може да доведе ненавременното завеждане на детето на гинеколог, поради предрасъдъци на родителите?

Имал съм такива случаи. Има едно такова явление, което много малко се познава, дори и от лекарите - срастване на малките срамни устни. При момченцата повече се познава този факт, че има срастване на кожичката и главичката на члена. При момиченцата има аналогично явление - срастването на срамните устни. Най-често то се дължи на някакво възпаление, което не се е усетило като възпаление. Постепенно това води до слепяне на малките срамни устни от долу на горе, понякога до пълно затваряне на влагалището, има, разбира се, една дупчица, от която детето уринира. Случвало ми се е 19-годишно момиче с такова срастване на срамните устни. 19 години никой не е поглеждал отдолу, включително и тя така е била възпитана, за да не разбере. Майката не е посмяла, защото не бивало да се поглежда и пипа там. 19-годишно момиче, което се омъжва и опитва да води полов живот и нищо не се получава, просто няма къде, няма отвор и се оказва, че има плътно срастване. Когато се хване в началото, то е слепване и тогава с едно леко дръпване със сонда се отваря, леко болезнено, но не е сериозен проблем. Докато вече на 19 години, това момиче беше оперирано с обща упойка. Има и по-куриозен случай - 24 годишно момиче, пак никой не поглежда, включително и тя самата. Но това са сравнително безобидни случаи. Имахме едно дете на 6 години с менструация, което означава, че поне от четири годишно е започнало да се развива - започнали са да се развиват гърдички, окосмяване, защото от началото на развитието до менструацията минават около година и половина-две. То е започнало да се развива, а никой не му е обърнал внимание. Тогава се оказа, че има тумор на яйчника и се наложи да бъде оперирано. Все пак навреме го оперирахме, защото, ако не беше и оперирано, можеше да си отиде след още година-две. Също така, когато не се обърне внимание на менструалните нарушения в пубертетно-юношеската възраст, това може да рефлектира по-късно в невъзможност за забременяване, защото менструално нарушение означава, че нещо не е наред с хормоните. Понякога, ако не се вземат мерки, когато дойде време за забременяване, то не може да забременее.

Източните философи са достигнали до разковничето за крепко здраве и дълголетие - то е в добрата превенция. Да бъдем здрави означава не да се лекуваме правилно, а да опазим своето здраве, преди да се е стигнало до заболяване. За целта е необходимо малко -  добра профилактика и навременна консултация с лекар, ако са се появили някакви симптоми.  Защото всяко нещо се лекува, когато се хване навреме, включително и злокачествените неща.


Интервюто взе: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: