Нашият дом

Детската лампа

Настъпва вечер, пада мрак! А в детската стая е топло и светло – благодарение на стeнната лампа, нощната лампа или полилея.

Детската лампа

Изборът на осветителните тела в детската стая  е „светла" задача. Правилното светлинно оформление на интериора не само радва очите, но и влияе на здравето на мъника. Като начало, то помага за развиването на силно зрение и нормалната работа на главния мозък. А също, чудото - светлина, способства за приятната почивка и отличното настроение.

Необходимият минимум за детската стая е полилей, настолна лампа и нощна лампа. И все пак, в зависимост от възрастта на детето, се сменя и нуждата от осветление. Например, кърмачетата най-добре се чувстват, когато до креватчето има специална лампа, която се включва, когато мъникът е разстроен. А музикалната лампа над главата му както успокоява, така и развлича бебето.

Малкият изследовател на възраст 1-2 годинки има нужда от еднакво разпределено общо осветление. За него е подходящо да сложите полилей и насочващи светлини, монтирани по тавана. А за тригодишното дете вече са необходими и настолни лампи. Така желанието му да твори няма да бъде ограничено, дори и вечер. Разположението й обаче трябва да е правилно: светлината трябва да пада на масата отпред и отляво.

Дизайнерите са на мнение, че дори само с помощта на осветителните тела, стаята може да се преобрази - да я направите по-красива, по-светла, по-просторна. Локалните светли петна (нощните лампички) създават уют в помещението и го разделят на функционални зони.

При включено осветление на тавана стаята изглежда по-голяма. Важното е да изберете правилно полилея и да изчислите височината. Ако се притеснявате да не объркате сметките, си купете полилей с регулиране на височината.

Стените и таванът в детската стая трябва да са в светли тонове. Това ще ви позволи да изберете по-ярки и весели, цветни лампи за стаята. Още една тайна: вместо обичайните бели лампи за декоративното осветление, използвайте цветни. Стаята се преобразява и вашето дете ще бъде във възторг.

Лека нощ!

Нека до креватчето на вашето съкровище се настани малка приказна фея. Всяка вечер тя ще го отнася със себе си в страната на вълшебните сънища.

Мечтите се сбъдват

Дори и най-малките деца имат истински желания. Някои си мечтаят да участват в спектакъл, точно както Буратино, други - да са като пиратите и да намерят скрито съкровище. Тези мечти могат да се сбъднат с помощта на обикновено фенерче. Как? Много лесно! Просто трябва вечерта да изключите лампите и да осветите с червен, зелен, син лъч стената, плюшените мечета, зайци, а с тях и куклите започват да се движат и да разговарят. Разбира се, ако мъникът им помогне. А съкровищата (бисквитки, малки играчки) по-рано разположете  в ъглите на стаята. Да ги търсите с помощта на фенерчето е толкова забавно!

За игра

Искате детската стая да напомня на приказна страна? Преобразете лампата на тавана в играчка. Например весел клоун под чадър, който лети. Или може да сложите покрай нея висящи, летящи пеперуди. Никакви тежки полилеи! Те визуално снишават тавана и правят стаята по-малка. Избирайте лампи с матови плафони или от специални материи. Запомнете, че стъклените и кристални лампи правят множество ярки отблясъци, които влияят негативно на зрението. Допълнително напрягат очите.

Няма нищо страшно

Всевъзможните стенни и нощни лампи служат за осветяване на определени части от стаята. Именно те създават приятния полумрак, в който интериорът се преобразява като с вълшебна пръчица: едни детайли са осветени, други остават в мрак.

Най-подходящо е осветителните тела да имат възможност за регулиране на силата на светлината. За малките деца, които се страхуват да спят на тъмно, тези лампи са направо спасители. Все пак, те дават усещането за спокойствие и безопасност и гарантират спокоен сън.   

 

Автор: Биляна Цветкова           

 

 

Сподели: