Развитие и обучение

Детски център Bright

Днес много хора говорят за ограничените възможности на децата да живеят в естествена среда. Една жена обаче се захваща с тежката задача да осъществи на практика зелената идея. Милена Димитрова е директор на най-новия център за деца в София - Bright Child

Детски център Bright

Днес много хора говорят за ограничените възможности на децата да живеят в естествена среда. Една жена обаче се захваща с тежката задача да осъществи на практика зелената идея. Милена Димитрова е директор на най-новия център за деца в София - Bright Child Care and Development Centre, където 36 хлапета се отглеждат и възпитават близо до природата.

За кои деца е създаден център Bright?

За всички деца между 1,5 и 7 години, чиито родители имат желание те да растат близо до природата. Центърът е създаден и за децата, чиито семейства настояват те да се възпитават като съвременни, отговарящи на много изисквания, европейски граждани.

Какво представлява мястото, което посещават вашите възпитаници?

Детският център се помещава в квартал Бояна в София в просторна еднофамилна къща, която разполага с обширен двор. Стаите са декорирани в меки пастелни цветове, изобразяващи природни картини. Държим на мебелите и пособията за игра, които не само са съобразени с ръста на децата, но и са изработени от естествени материали - нелакирано дърво, без вредни бои, подово покритие с най-високо качество. И тъй като смятаме, че наред с играта почивката заема основно място в развитието на детския организъм, сме обособили спални помещения с отделно легло за всяко дете. Можем да се похвалим с обширния ни спортен салон, в който се провеждат допълнителните занимания. Тъй като смятаме, че днес не се обръща достатъчно внимание на физическата култура на децата, искаме да разработим програма, по която нашите възпитаници да получават много внимание и в тази насока.

В колко групи са разпределени децата?

Осигурили сме три групи с между 10 и 12 деца във всяка една от тях. Възрастовите граници са следните: от 1,5 до 3 години е яслената група, между 3 и 5 години е втората група и така наречната 5+ е горната група.

С какво се отличава вашият център от обикновената детска градина?

Програмата, по която се обучават децата е по български модел, на преподавателката от Софийски Университет доц. Русинова - „Програма за възпитание на детето от 2 до 7 години", но се осъществява изцяло на английски език. От посрещането до изпращането на детето, с него се разговаря само на английски език. Грижата за децата се осъществява от педагози и медицинско лице на полудневен или целодневен режим на работа. Педагогическата работа се осъществява по посока изграждане детската личност чрез следните занимания: поведение в обществото, грижа за околната среда, умения за решаване на проблемни ситуации, конструктивни и приложни умения, развитие на фината и общата моторика, комуникативност, овладяване на математически представи. Полагаме основата на любознателна и отворена към света детска личност.

Децата изучават ли други езици освен английски?

Да. На първо място се провеждат уроци по български език и литература. За нас е важно всички деца, които живеят в България, да разбират и говорят нашия език. Освен това, по желание на родителите, могат да се въведат допълнителни занимания по френски, немски и други езици.

Разкажете за вашата зелена идея.

Напоследък стана модерно да се говори за БИО начин на живот. Ние настояваме да го правим на практика. Освен, че децата растат близо до природата, те се хранят с БИО продукти. Специално за нашия център се доставят екологичночисти продукти за закуската в 10 часа и тази, след ставане от обедната почивка и сън. Ако желаят родителите, децата им могат да се хранят по БИО меню и на обяд, с допълнителна уговорка. Съществува възможност и да се носи храна за децата от дома им, според индивидуалния им вкус и навици.

Как се осъществява записването в детски център Bright?

Чрез регистрационна форма, която всеки може да разгледа и попълни на нашия сайт www.bright-care.net. Получавайки го, ние разбираме, че вие отправяте официално запитване към нас, но то не ви обвързва със записване, а само с интерес за среща в детския център.

Кои деца се ползват с предимства за прием?

Англоговорящи деца на чужди граждани, живеещи в нашата страна. Също така деца от двуезични семейства, второ или следващо дете в семейството на наш възпитаник, близнаци.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: