Здраве

Детските изкривявания

Да не допускаме да се стига до тях

Детските изкривявания

Според д-р Атанас Кацаров, ортопед в Клиниката по детска травматология в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов", едно от всеки три българчета има проблем със стойката.

Кои са най-честите изкривявания при децата и от какво се получават?

Като изключим вродените деформации, най-честото изкривяване в детска възраст е това на гръбначния стълб, или т. нар. сколиоза. Това е изкривяване на прешлените във фронталната равнина. Те се разместват един спрямо друг и се завъртат около оста си в зоните на изместването. Вследствие на това се наблюдават изкрияване на стойката, различно положение на лопатките (отзад), гърдите (отпред) и раменете.

Друго значимо изкривяване е кифозата, или т. нар. прегърбване - нормалната гръдна извивка на гръбнака е засилена и детето е с типична прегърбена стойка с наведена напред глава и отпуснати отстрани ръце.

Доста често тези състояния са комбинирани с деформитети в други части на тялото, като плоскостъпие, например.

 Доколко изкривяванията са необратими?

Всичко зависи от това колко напреднало е заболяването. Оформянето на скелета е процес, който отнема около една трета от живота ни. Затова е недопустимо неглижиране на проблема от страна на родителите, учителите и лекарите.

 Какви грешки допускат родителите?

Не взимат мерки навреме или си мислят, че състоянието ще мине от само себе си.

Ако не се обърне внимание в началото, до какви други проблеми може да се стигне?

Изкривяването на гръбнака в която и да е равнина води до влошаване на стойката. Нарушават се всички движения, не само на горните крайници. Походката се променя, развива се артроза. Ежедневието става бреме. При по-тежките форми деформациите на гръбнака водят до деформации на ребрата и притискане на жизненоважни органи - сърце, бял дроб. 

 Неправилната гимнастика в бебешка възраст може ли да причини гръбначно изкривяване?

Неправилно прилагане на гимнастика - не, но желанието на родителите

детето да започне да прави нещо по-рано от възрастта, когато е достатъчно узряло за това - да. Имам предвид опитите да се подпира детето с възглавници да седи преди шестия месец или да се слага преди осмия месец в проходилка и така модерните днес бънджи ластици. Съзряването на гръбначната мускулатура не е още на такъв стадий, че детето да може да се задържи, без да се олюлява и да криви гръбнака.

 Неправилното държане на бебето - то какви последствия крие?

Бебе, докато проходи, се повдига единствено и само под мишниците. Не се дърпа за ръцете, защото може да се изкълчи лакътната става - т. нар. болезнено пронацио. Когато се сменя пелената, детето се държи над коленете, за бедрата. Носи се на ръце по класическия начин - в  положение за кърмене, легнало върху ръката ни с главичка към гърдите, като с другата ръка го „захлупваме" отпред. На повечето бебета им харесва да „седят" в ръцете на родителите си - поза, при която се облекчават коликите. Детето е в седнало положение, с гръб, опрян в гърдите на родителя, чиято ръката е спусната отпред между крачетата, като дланта поддържа седалището. Обемната пелена не позволява да се наранят дупето или половите органи, а ръката, минаваща между крачетата, ги разтваря, което е добра позиция за профилактика на вродените луксации.

 Какви са вашите препоръки при избор на матрак за детското легло?

Матракът трябва да е умерено твърд. Твърде мекият матрак води до изкривяване на гръбнака и ребрата, докато прекалено твърдият може да доведе до деформации на  черепа, тъй като бебетата не спят с възглавници.

 Доколко изкривяванията могат да бъдат и наследствени?

За една част от сколиозите се предполага наследственост, но и тя не е сигурно доказана. За съжаление по-големият процент изкривявания са в групата идиопатични - т. е. причината за тях е неясна.

 Истина ли е, че проблемът с гръбначните изкривявания се явява най-често при слаби и високи деца?

Да, те са водеща група, особено в периоди на бърз растеж.

 Раниците продължават ли да бъдат най-честата причина за гръбначните изкривявания при децата?

За тези, които носят раница на училище - да. При моите посещения в домовете за деца, лишени от родителски грижи, ми направи впечатление, че сколиозата почти отсъства като проблем. Това вероятно се обяснява с факта, че не носят тежките раници с учебници по половин-един час дневно.

 Апаратите за изправяне на стойката удачен вариант ли са?

Що се касае до ортезите: каишки, шини, при сколиозата те са безпомощни. Неудобни са за носене и според мен целта им е само да „напомнят" на детето да стои изправено. При кифозата (прегърбването) т. нар. „осморка" или клавикуларен бандаж, е доста полезна. Има и едно българско изобретение на колеги от БАН, което представлява малко апаратче, монтиращо се под дрехите. Когато детето наруши стойката си, то започва да „пищи". Много хитро изобретение, но нямам впечатление дали е навлязло в практиката.

 В какъв процент от случаите изкривяванията са лечими неоперативно?

В по-големия процент от случаите изкривяванията се лекуват с лечебна физкултура или носене на корсет. Добре е да се проследяват на всеки 6 месеца. Само с масажи не може да се коригират изкривявания, каквито и да са те. Трябва да има активна компонента - т. е. мускулатурата на болния да участва в процеса.

Какъв спорт препоръчвате за деца, предразположени към гръбначни изкривявания?

Плуване и стречинг.

 

Интервюто взе Дими Тодоров

 

 

Сподели: