Развитие и обучение

Детските парти клубове

Спомняте ли си едно време как нашите майки подготвяха рождените ни дни? Огромна чиния с малки сандвичета от франзела, соленки, сладки и „швепс" бяха задължителното меню, плюс домашно приготвена торта със сметана и течен шоколад (например).

Детските парти клубове

Спомняте ли си едно време как нашите майки подготвяха рождените ни дни? Огромна чиния с малки сандвичета от франзела, соленки, сладки и „швепс" бяха задължителното меню, плюс домашно приготвена торта със сметана и течен шоколад (например). Гости бяха най-близките приятелчета или толкова, колкото може да побере детската стая или холът (ако са ни го отпуснали). Оттам насетне всичко е игри и забавления за децата и накрая мноого чистене и подреждане за мама. Вероятно доста от сегашните мами ще се усмихнат и ще кажат „да, така беше" и ще добавят „добре че днес има детски клубове".

За последните няколко години парти клубовете станаха много обичано и от деца, и от родители място. Големите зали, пълни с играчки, пързалки и други съоръжения, станаха любими на децата, защото там могат да беснеят на воля, без някой да ги притеснява. Родителите пък от своя страна спокойно сядат да изпият чаша кафе с приятели, без да се тревожат какво правят децата. Затова и тези клубове добиха такава популярност, особено за празнуване на детските рождени дни. В тях се предлага абсолютно всичко, от което има нужда едно празненство. Голямо удобство е възможността за избор от разнообразно кетъринг меню, т.е. не се налага приготвянето на храната вкъщи (въпреки че има клубове, които предлагат и този вариант). Всички парти центрове работят със сладкарници и можете да си поръчате тортата направо там. Запазвате, поръчвате, празнувате и си тръгвате. Удобен и бърз процес, с огромно преимущество - след края нито чистите, нито подреждате. Това е много основателна причина за повечето майки. Друго удобство е, че можете да поканите и свои приятели, които да почерпите за рождения ден на детето си, без да се притеснявате къде ще ги настаните и с какво ще ги нагостите.

Забавлението за децата е осигурено освен от различните играчки и съоръжения, и от симпатични „какички" - аниматорки, които измислят различни игри, танцуват и пеят с тях. Освен това се грижат и за безопасността на децата. За по-големите малчугани има организирани тематични партита, партита с костюми, със състезателни игри и какво ли още не. Децата се забавляват безумно много. Но... винаги има едно „но", цялата веселба трае само 2 часа. За родителите това е предостатъчно време, но не и за децата. Често увещанията, че е време да си тръгваме, предизвикват недоволство, сълзи и шумни протести. Има, разбира се, опция да се удължи времето, но тя естествено е срещу допълнително заплащане и само ако няма друг рожден ден веднага след този.

Квадратура и интериор

Повечето големи градове вече разполагат с множество парти клубове, само в София те са над 100. От една страна, това многообразие е добро, защото можете всеки път да водите детето на различно място. От друга страна обаче, трябва да сте по-бдителни за качеството на клубовете и предлаганите от тях услуги. Бързото нарастване на броя на такива центрове показва, че много хора са възприели този бизнес като успешен и решават да се пробват. Не винаги обаче това е добре изпълнена идея, поради недостатъчно средства или умения. Не може да се направи детски клуб в помещение с големината на гараж или продълговата стая с вид на коридор, със сложени тук-там играчки и да се очаква, че това ще бъде привлекателно за децата. Затова и родителите трябва да обърнат внимание, когато избират детски клуб за рожден ден или за почасово гледане, на няколко основни неща.

От първостепенно значение е големината на залата за игра. Както казахме, не можем да затворим децата в помещение от 20 квадрата и да очакваме, че те ще се забавляват, отпуснат и поиграят на воля. Избирайте клубове с големи, просторни и светли помещения за игра. Трябва да има място, където да потичат, да потанцуват. Колкото по-голямо е мястото, толкова по-голямо съоръжение за игра би могло да се постави. А това е от най-голямо значение за децата. Страхотно забавление са басейните с топки и конструкциите с мрежи и въжета за катерене. А надуваемите замъци и батути са просто любими на децата. Добре е да има обособена част от помещението за кротки игри от типа на рисуване и оцветяване, както и класическа игра с различни играчки. Преимущество са многото прозорци в залата, за да бъде тя по-светла, по-открита и да може лесно и добре да се проветрява.

Хигиената

Хигиената е от огромно значение и никога не правете компромис с нея. Следете дали клубовете са добре почистени, дали въздухът е свеж (но не от ароматизатори), дали има чиста и достъпна за децата тоалетна. За да бъде престоят им приятен, температурата на помещенията трябва да бъде нормална и през топлите, и през студените месеци. Затова се поинтересувайте с какво се отоплява или охлажда заведението.

Проверете дали на вас и вашите гости ще ви бъде добре. Кафенето към залата за игра дали е уютно и комфортно, предлага ли разнообразни напитки. Работят ли с фирми за кетъринг, сладкарници и други доставчици на храна. Въпреки че все още има родители, които предпочитат да приготвят почерпката вкъщи, задължително за един добър детски клуб е да предлага кетъринг и торти по поръчка за детското празненство. Поискайте да ви дадат оферти на всичките фирми, с които работят, за да можете да направите адекватен избор. Уверете се, че в кафенето не се пуши! Все пак децата често притичват за нещо до родителите си.

Аниматорите

Хората със съществено значение за доброто забавление на малчуганите. Те трябва да са усмихнати и приветливи момичета и момчета (в повечето случаи са млади хора), които си играят с децата, имат усет към тях, а не просто ги наблюдават и пазят. На 1-2 годинки мъниците още не разбират от групови игри и състезания, но от 3 години нагоре организирането на подобни забавления е задължителна част от рожденото празненство.

Екстериор

Голям плюс за детския клуб е, ако има външна градина. За пролетните и летните рождени дни всеки би предпочел да е на открито, на въздух и слънце. За тази цел обаче трябва тази градина да е добре оборудвана и обезопасена площадка, с подходяща настилка. 

Не на последно място проверете дали има правила за допускането на деца в помещението за игра и дали те се спазват.

Цените

Цените на повечето детски клубове са близки и даже еднакви. Обикновено има наем на залата с условие за не по-малко от 10 деца. В тази цена може да се включи консумацията за тях или да не се включи. В първия случай избирате между два-три варианта готово меню, във втория вие си го съставяте от предоставените ви възможности за кетъринг и напитки. Почерпката за родителите си избирате без ограничения от менюто на кетъринга. Тортата можете да донесете, задължително със сертификат, или да я поръчате направо в клуба. Цените за почасово гледане са различни от тези за рожден ден, но също се припокриват в повечето клубове.

Кой може да открие детски клуб

За любителите на правната информация трябва да споменем, че създаването и управлението на детските клубове се подчинява на закони и наредби. Откриването на такова заведение изисква определени документи и разрешителни, както всяко друго начинание от този характер. В случая парти клубовете попадат в Наредба №1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Има редица изисквания, описани в наредбата, спазването на които е задължително, за да може да функционира един детски клуб. Съществуват дори изисквания за самите съоръжения и играчки. Парти клубовете, както и откритите площадки за игра имат технически паспорт, който се попълва от съответните органи и в който се описват всички характеристики на заведението. Необходимо е също и разрешително от РИОКОЗ.

Когато всички условности и наредби за изпълнение са готови, на децата се предоставя едно хубаво и забавно място, където да изкарат весело рождения си ден или да се позабавляват няколко часа през деня. Съветът към родителите е, че трябва да бъдат взискателни  и наблюдателни, за да изберат най-приятното, най-уютното заведение, за да бъде празникът незабравим.

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: