Здраве и красота

Диабет през бременността

Новината за появата на бъдещото човече изпълва майчиното сърце с неописуемо щастие и вълнение. Да очакваш дете несъмнено е прекрасно събитие, но понякога бременността може да ни „дари" и с неочаквано заболяване.

Диабет през бременността

Какво представлява гестационният диабет?

Бременността е състояние, при което всички тлеещи и клинично неизявени заболявания се усложняват, отключват или се изявяват в една или друга степен. Най-често срещаното заболяване по време на бременност е диабет, индуциран от бременността. Когато тя свърши, този диабет изчезва. Възможно е също така леката форма на диабет да  се усложни от настъпилата бременност. И в двата случая жената се наблюдава в Женска консултация, където се следи състоянието й. От биохимичните показатели се проследява кръвната захар в кръвта и урината. Ако показателите са завишени, това говори за наличие на диабет.

Как се диагностицира?

За да се потвърди дали бременната страда от диабет, се прави тест - обременяване с глюкоза. Жената изпива захарен разтвор в чашка с определена концентрация. След това се прави трикратно кръвнозахарен профил, което показва как бременната приема захарта. Ако жената успява да влезе в рамките на нормата на кръвната захар, значи диабетно състояние няма. Ако се установи наличие на диабет обаче, е необходимо заболяването да се следи съвместно от ендокринолог и гинеколог.

Симптомите

През 3-ти, 5 - ти и 8 - ми месец в Женската консултация се правят изследвания на кръв и урина. В тях се вижда има ли начална форма на диабет, което е същественото. Важно е да се хване началната форма и да се коригира навреме - преди да са се изявили симптомите.

Когато има изявени симптоми, най-често бременната усеща сухота в устата, постоянна жажда, необходимост от често уриниране. По-тежко смущение са зрителните нарушения.

Друга особеност на заболяването е, че раните на диабетиците зарастват много трудно.

Възможни усложнения/рискове

От акушерска гледна точка диабетът дава множество усложнения. Най-често един по-дълъг диабет води до съдови усложнения.

Известно е, че диабетичките раждат бебета с по-голямо тегло. Тези бебета са с предразположение към влошаване и по-трудно компенсират самото раждане и особено в края на бременността освен, че са големи и по-трудно ще минат през родовия канал, има риск за по-лесно биохимично увреждане.

Лечението  - различно ли е при бременните?

Първата  стъпка е изследването. Ако има съмнения и данни за наличие на диабет у бременната, тя се изпраща за консултация при ендокринолог. Той определя в каква степен е диабетът, каква е давността му и оттам нататък решава какво ще е лечението.

Обикновено диабетогенното състояние (лека степен на диабет), провокирано от бременността, се коригира с диета. За по-тежките състояния се приемат специални таблетки. Не малка част от бременните диабетички си инжектират инсулин. След кръвнозахарен профил ендокринологът определя дозирането. Има и специални ендокринолози, специализирани в работата с бременни диабетички и те следят състоянието им.

Бременната с диабет е най-добре да се наблюдава в болнично заведение под контрола на гинеколог и ендокринолог, и най-вече да се коригират стойностите на кръвната захар - ако се налага с диета, с манинил или инсулин.

Най-важното е накрая да се определи акушерското поведение. Ако има съмнение, че бебето няма да може да мине по естествен път през родовите пътища, предварително трябва да се прецени дали ще се направи цезарово сечение.

Има ли начин да се избегне диабета?

За целта е необходимо пациентките да се консултират предварително, преди да решат да имат деца. Човек не може да избяга от съдбата си, но може да я коригира своевременно.

При редовно посещаване на Женската консултация диабетът може да бъде открит рано и лекуван, за да няма последствия за майката и за плода.

Ако кръвната захар е завишена, лекарят пита бременната кога и какво е яла, тъй като е възможно консумацията на сладко да даде подвеждащ резултат и в този случай изследването се повтаря след 1-2 дни, през които жената избягва да приема голямо количество захар и захарни изделия. Изследването се повтаря. Ако стойностите отново са високи, безспорно се прави глюкозотолерантен тест - бременната изпива специален разтвор, взима се кръв и се прави изходна стойност на кръвната захар. Пациентката изпива захарния разтвор и на всеки 3 часа се следи как коригира това „натоварване".

Кои са застрашените групи?

Както при повечето заболявания и при гестационния диабет има предразполагащи фактори като:

- Наднормено тегло

- Наследствена обремененост

- Раждане на бебе с голямо тегло

- Раждане на мъртвородено бебе или дете с аномалия

- Жената е над 25 г.

- Наличие на гестационен диабет и при предишни бременности

Влияе ли спортът на диабета?

Да се спортува е хубаво, но спортът няма пряко отношение към лечението на диабета.

Каква диета трябва да спазвате?

Леките форми на диабет могат да бъдат третирани с диета. Бременната трябва да намали приема на захар, сол и мазнини, и да консумира храни, богати на фибри. Препоръчително е да приемате хранителни продукти с протеини, като пилешко месо (без кожата), риба и крехки меса.

Подходящи храни за вас са: нишесте, пълнозърнест хляб, бобови растения.

Внимавайте с приема на мед, газирани напитки, сокове и сиропи.

Важно е не само какво, а и кога го ядете! Желателно е да се храните приблизително по едно и също време през деня.

 Каквото и да предприемате, не забравяйте, че носите в себе си едно малко човече, за чието здраве отговаряте ВИЕ. И за да сте сигурни, че сте взели правилното решение, винаги съгласувайте диетата си със специалист!

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Любомир Дамянов,акушер - гинеколог

 

Сподели: