Здраве

Диабет при децата

През последните години все повече зачестяват случаите на захарен диабет при децата. Има ли медицината отговор за това явление и какво трябва да съблюдаваме при децата си, вижте в следващите редове.

Диабет при децата

През последните години все повече зачестяват случаите на захарен диабет при  децата. Има ли медицината отговор за това явление и какво трябва да съблюдаваме при децата си, вижте в следващите редове.

Диабетът

Диабетът има две основни разновидности - диабет тип 1 и тип 2. При диабет тип 1 има недостиг на инсулиновата секреция в резултат на автоимунен процес, насочен към клетките на панкреаса, които прoизвеждат този важен за обмяната и за живота хормон. При  тип 2 захарен диабет  е налице резистентност към действието на инсулина в периферните органи, така че може да има инсулинов излишък - хиперинсулинизъм, но в резултат на нечувствителност на съответните клетки  към неговото действие да възникне повишаване на кръвната захар. В детската възраст  се среща предимно захарен диабет тип 1. Напоследък зачестява и захарен диабет тип 2  при децата основно в юношеска възраст.

Кога може да възникне

Захарният диабет през последните години зачестява и при деца под 5-годишна възраст, което в миналото се е срещало рядко. В кърмаческа възраст случаите са редки, като  в част от тях може да има  дефекти на структурно и рецепторно ниво, които определят една по-малка и специфична група на захарен диабет в тази ранна възраст.

Наследствеността

При захарен диабет тип 1 наследствеността не е  изразена. По-висока е по линия на бащата, но процентът е около 6, а при близнаци рискът от развитие на диабет при един заболял от тях е около 30% за другия.  Наследствеността има по-съществен дял при захарен диабет тип 2, който се изявява в по-късна възраст. При захарен диабет тип 1 съществува индивидуална генетична предразположеност, която се провокира от фактори на околната среда.

Признаците при децата и бебетата

Признаците на захарния диабет се обуславят от повишаването на кръвна глюкоза  в резултат на инсулинов недостиг и последващото отделяне в  урината. Появата на глюкоза в урината е причина за увеличаване на отделената за денонощието урина като обем и честота на микции и води до обезводняване на  организма, повишаване на чувството на  жажда и приема на течности. Впоследствие настъпва промяна в апетита, намаляване на теглото. При задълбочаване на метаболитните нарушения  настъпва увреждане на общото състояние на детето. Крайната фаза на декомпенсация на диабета е свързана с натрупване на кетотела в кръвта, които могат да причинят кетоацидоза. Симптомите са отпадналост, сънливост, гадене, повръщане, коремни болки, главоболие, поява на ацетонов дъх и кетони в урината.

В кърмаческа възраст процесите могат да се развият по-бързо, отколкото при по-големите деца и да се изразят с тежка дехидратация и увреждане на общото състояние.

Прегледи и изследвания

Ако се забележи промяна в състоянието на детето или се регистрира някой от изброените признаци, родителите трябва да се обърнат към личния лекар. Изследванията, които се провеждат за диагноза на диабета, са лесно осъществими. При регистриране на повишена  глюкоза в кръвта, наличие на глюкоза в урината, а при по-сериозна декомпенсация  и наличие на ацетон в урината, детето трябва незабавно да се насочи към специалист детски ендокринолог или към най-близкото болнично заведение.

Инсулинолечение

Захарен диабет тип 1 се дължи на инсулинов дефицит и единственият начин за справяне с проблема е провеждане на заместително лечение с инсулин. Колкото по-рано се започне то, толкова по-добра е прогнозата, овладяването на метаболитни нарушения и избягване на крайните им рискови фази.

Инсулинови писалки

Инсулинът се прилага по един и същи начин при всички, включително и при децата в ранна възраст - чрез специално изработени инсулинови писалки. Това са инжекционни устройства, с които инсулинът се инжектира подкожно. Те са създадени така, че да са лесни и удобни за дозиране и работа с тях, а убождането от иглата е безболезнено.

Хранителен режим

Храненето на малкото дете с диабет не се различава от правилното хранене на всяко едно дете в съответната възраст, като е важно да се  осигури дневен режим с рационално, балансирано хранене с ежедневен прием на всички макронутриенти - въглехидрати, белтъчини и мазнини в необходимите количества и пропорции, да се осигури адекватен  енергиен внос за растящия организъм, както и прием на съществените за развитието микронутриенти - витамини и минерали. Изключва се само кристалната захар и храните, които съдържат захар, но в някои случаи използването им е допустимо, например при влошено хранене, при заболявания с намален апетит. Внимава се и с употребата на масти -  избират се по-качествени мазнини от растителен произход, в съобразено с нуждите на детето количество.

Детските заведения

Детето с диабет в яслена и предучилищна възраст може да посещава   неспециализирани детски заведения, като е необходимо медицинският персонал да бъде информиран и да знае как да реагира при определени състояния, а също да се спазва необходимия хранителен режим. В София има детска градина, в която е създадена група за деца с диабет.

Статистиката

Статистиката отчита значително увеличаване на диабета при децата, както на тип 1, така и на тип 2. За България броят на децата с диабет е около 3 000. Забелязва се зачестяване на диабета в по-ранната възрастова група под 5 години. Заболеваемостта е около 9 на 100 000, като за някои градове достига и до 12 на 100 000. Честотата на диабета е по-висока в големите градове, като обяснението може да бъде в повишената динамика, стреса, хранително поведение, събирането на по-големи групи на едно място, което определя и по-висока заболеваемост от вирусни инфекции. Има и области, където e налице генетична предиспозиция това да се случва по-често, като например в Сардиния и Финландия, където захарният диабет е значително по-висок,  в сравнение с околните страни. 

Грижи за диабета

Диабетът е  състояние, което изисква  грижа за осигуряване на добър контрол, необходим за правилното развитие и здраве на детето. Вече са създадени значителни удобства, за да бъде тази грижа максимално  лесна и качествена. Развитието в производството на инсулиновите препарати осигурява оптимална ефективност и безопасност, с близко до физиологичното действие. Инжекционните устройства непрекъснато се усъвършенстват по посока на по-лесна употреба, сигурност и безболезненост. Създадени са и индивидуални апарати - глюкомери, които са за ежедневен контрол на кръвната захар, особено важен в ранната възраст.  Семействата и децата с диабет се обучават за получаване на знания и опит в лечението на диабета и когато те изработят стереотип на контрол на кръвните захари, на приложение на инсулин, на определения начин и режим на хранене, нещата придобиват един по-стабилизиран и рутинен вид. Децата се адаптират и за тях не представлява стрес и трудност да провеждат грижите за диабета в ежедневието си и да осъществяват добре всички  други дейности  - училище, спорт, хоби и да водят съвсем пълноценен живот.

 

Автор: Силвия Чалъкова

Консултант: д-р Попова,

детски ендокринолог,

„Токуда Болница София"

 

 

Сподели: