Здраве и красота

Диагноза до час

Хирургичното отделение на МБАЛ „Надежда” заработи на 1 февруари 2013 година, 13 дни след официалното откриване на болницата.

Диагноза до час

В отделението се извършва голям обем хирургична дейност по 18 клинични пътеки. Целта обаче е обсегът на операциите да се разшири. В момента се извършват коремна хирургия, гръдна хирургия и операции на половата система - както при жените, така и при мъжете.

„В нашата болница точна диагноза се поставя в рамките на час. Разполагаме с голяма лаборатория, апаратура от най-висок клас - скенер, рентген и ехографи". Това казва шефът на хирургиргичното отделение в МБАЛ „Надежда" д-р Калоян А. Персенски, който след малко ще влезе в операционната. Пациентката е с доказан карцином на млечната жлеза.

„В началото приемът бе само на частни пациенти, но от април имаме сключен договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)", обясни д-р Персенски.

Въпреки че здравното заведение е известно като болница за женско здраве, вратите са широко отворени за пациенти и от силния пол.

Отделението разполага с 10 хирургични легла. За жената са осигурени всички операции от А до Я в областта на гинекологията и гръдната хирургия. Мъжете получават тук помощ при оперативни интервенции на жлъчка, ехинокок на черния дроб (кучешка тения), дори и пластични операции на половата система.

Революция при хемороидите

Хемороидите отиват в историята. Хирургичното отделение в МБАЛ „Надежда" разполага със специалния апарат „Инфраред коагулатор", който буквално стопява завинаги досадните възли. Причината за появата им не може да бъде определена с точност. Хемороидите удрят и двата пола и често водят до нетрудоспособност. Според разположението си се делят на вътрешни и външни. В хихургичното одерение на МБАЛ „Надежда" с лекота се спряват и с редица други заболявания на перианалантото пространство - фисури, абсцеси, доброкачествени тумори на ректума и др.

Административно

При остри хирургични заболявания, които са неотложни във времето, в хирургичното отделение на МБАЛ „Надежда" пациентите се приемат и лекуват без направление от личен лекар. Става въпрос за спешни ситуации при апендицит, перфорация на черва и други. За планови операции обаче е необходимо да се мине през кабинета на личния лекар, откъдето да се вземе Талон №7. От отделението казаха още, че информация за условията за прием на пациенти може да се получи направо от хирургичния кабинет №12 или по телефона чрез регистратурата.

„Не" на консерватизма

Д-р Персенски, във всички случаи ли на рак на млечната жлеза се отстранява цялата гърда?

По този въпрос мнението на различните колеги не е еднакво. Когато се открие карцином на гърдата на горен външен квадрант (горната външна част), в нашето отделение се прави субтотална ексцизия. Т.е. отстранява се туморът, а гърдата се запазва. В тези случаи обаче задължително се прави лимфна дисекция. Изчиства се подмишницата така, че да се виждат нервите и мускулатурата. Не оставяме и една частица мастна тъкан, но пък запазваме гърдата, а така и самочувствието на жената.

А когато туморът е на друго място?

Ако е в долен външен или в горен вътрешен квадрант, задължително трябва да се направи ампутация.

Каква е разликата в двата случая?

Анатомията на гърдата е такава, че лимфооттичането и кръвотокът за всеки отделен квадрант на жлезата са в различна посока и област. Ако е в долен външен или горен вътрешен квадрант, лимфата, която се оттича, отива вече в друг лимфен поток. Така вероятността за метастазиране е много голяма. Такъв риск няма, когато туморът е в горен външен квадрант, тъй като потокът е един. В този случай се прави ампутация, когато туморът е срастнал с околните тъкани. Това са случаите, в които диагностицирането е станало късно.

Казахте, че в отделението се прави и пластика. Може ли при ампутация на гърдата успоредно да се направи и въстановителна прастична операция?

Не е желателно. Тук се има предвид фактът, че на жената й предстои лъчетерапия. Когато тя мине, могат да се правят пластики на гърдата. Такива операции се предлагат и извършват в нашето отделение от висококвалифицран пластичен хирург.

Автор: Цветелина Терзиева

 

Сподели: