Здраве

Дискретно решение за стърчащите уши

Клепналите уши са често срещани при бебетата и малките деца.

Дискретно решение за стърчащите уши

Те не се приемат за козметичен дефект, поне от по-голямата част от родителите.  С израстването обаче очарователно стърчащите повече или по-малко уши могат да станат повод за комплекси и дискомфорт у детето.

За да се справим със ситуацията навреме, най-напред нека разберем защо ушите стърчат.

Причини за щръкнали уши

Основните причини за стърчащи уши включват:

  • Съдови аномалии при кърмачета (в резултат на което външният слухов орган не се снабдява с кислород и изостава в развитието).
  • Макротия – вътрематочна патология, придружена от прекомерно бърз растеж на ухото поради деформация на лицевия скелет на нероденото дете).
  • Недоразвито ухо при бебето.

Стърчащите уши при кърмачета могат да бъдат причинени от няколко причини едновременно. Ако в бъдеще състоянието на ушите може да причини психологически дискомфорт на детето, по-добре е проблемът да се коригира в ранна възраст.

Степени на изпъкналост

  • Първата степен на заболяването при кърмачета се характеризира с леко изпъкване на ухото – около 45 градуса.
  • Втората степен на изпъкналост се диагностицира, ако ъгълът надвишава 45 и достигне 90 градуса.
  • Третата степен надвишава 90 градуса – разстоянието между главата и ушната мида.

Корекция без операция

До 6-годишна възраст специалистите не препоръчват хирургични/пластични интервенции за промяна на размера на ушната мида. Това се дължи на факта, че ушите на децата завършват своето формиране до 7-ата година. Ето защо можете да опитате да се отървете от проблема със специални устройства, наречени коректори за уши.

Коректорите са предназначени за ежедневна употреба, дори от бебета. Използват се в ранна възраст, докато ушите са още доста меки и могат да се коригират. Уверете се, че коректорите, които сте избрали, са подходящи за деца, дерматологично тествани и няма да предизвикат алергична реакция на мястото на поставяне.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: