Здраве и красота

DLV или LVR– ЩО Е ТО?,

ПОСЛЕДНИЯТ ХИТ В ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ

DLV или LVR– ЩО Е ТО?,

За някои дами това е просто... поредната глезотия! За други обаче - този напредък в медицината е начин да се справят с медицински проблем.

Беше време, когато да си изправиш  гърбицата на носа се смяташе за върховно постижение в медицината. Сега вече това се е превърнало в рутина не само за лекарите, но и за стотици холивудски, а и не само звезди. Днес чуваме за още по-голям напредък - поправка на гениталите, или ДИЗАЙНЕРСКА ЛАБИОПЛАСТИКА, операция, която вече не е непозната и в България.

Може би приятелки са се оплаквали, че след раждане сексът е някак по-различен. Може би вие самата споделяте подобно мнение. Причините за това са освен разтягането и отслабването на мускулите, и... стареенето. Колкото и да ви звучи странно, но възрастта не се отразява само върху кожата и лицето.

Решението на медицината е DLV или LVR.

Повече за методите от д-р Дарина Банчева от клиника „Свети Лазар" - един от специалистите в страната, които извършват тези операции.

- От кога у нас се прави лазерна вагинопластика и при какви случаи?

От 5 години. Причините могат да бъдат различни. Когато пациентката не харесва външните си полови органи, има груби цикатриси или проблеми с уринирането.

- Какви вулво-вагинални операции се правят у нас и каква е разликата между тях?

Лазерна редукционна лабиопластика - намаляване на малки срамни устни, според желанието на пациента. Промяна (редукция на излипния препуциум) - на тъканта около клитора. Също така комбинация от двете и още - отстраняване на хиперпигментирани краища на малки срамни устни. Предна и задна вагинопластика, при която се коригира влагалището така, както е било преди раждането, възстановява се чувствителността, премахват се преразтегнатите стени.

- Може ли всяка жена да се подложи на тези операции?

Да, няма ограничения, всяка жена може.

- Болезнена ли е процедурата?

Процедурата не е болезнена, прави се под спинална анестезия (местна упойка) и продължава около час.

- Колко време пациентката трябва да бъде под наблюдение и остава в болница?

Болничният престой е едно денонощие, след което пациентката се изписва, а възстановяването е много бързо - след седмица жената може да се върне на работа, а сексуалният живот може да започне отново след около месец и половина (ориентировъчно 6 седмици) - време, което е абсолютно достатъчно да се възстанови областта, подложена на тази процедура.

- Променя ли се чувствителността?

Чувствителността се променя, но в положителен аспект, сексуалното изживяване става по-пълноценно.

- Има ли здравословни съображения, които да препоръчват подобна процедура?

Лазерното вагинално подмладяване се препоръчва на жени, при които заради настъпилите анатомични промени в тазовото дъно след раждане са намалели или изчезнали усещанията по време на секс. Състоянието е известно като вагинална релаксация - мускулите във вагиналната област са отпуснати и имат недостатъчно добър тонус, сила и възможност за контрол. Ние, лекарите, го наричаме дефекация, т.е. непълноценен полов контакт. С тази процедура това се променя и се възвръща удоволствието от секса. Най-честите причини да се прибегне към предна или комбинирана предно-задна пластика са отвор (зеещ интроитус) на външни полови органи или чести рецидивиращи инфекции, също така смъкване на влагалищната стена, съпроводено с проблеми при уриниране.

- Възможно ли е процедурата да крие опасности?

Процедурата е абсолютно безопасна. Но все пак трябва да се знае, че лазерната вагинопластика се препоръчва, когато жената е завършила репродуктивната си функция, тъй като едно последващо раждане би могло да опорочи ефекта на операцията.

- Какъв е процентът на жените в България, които си правят лазерна вагинопластика, и при какви случаи?

Не мога да кажа какъв е процентът, но това, което прави впечатление, е, че все повече жени прибягват до този метод на лечение.

ЛАЗЕРНО ВАГИНАЛНО ПОДМЛАДЯВАНЕ (LVR)

Процедурите са разработени от д-р Дейвид Матлок - създател и медицински директор на Института по лазерно вагинално подмладяване в Лос Анджелис. Освен чисто естетична процедура това е и модификация на гинекологична хирургична процедура, използвана за лечение на незадържане на урина при кихане, кашляне или смях.

ДИЗАЙНЕРСКА ЛАЗЕРНА ВАГИНОПЛАСТИКА (DLV)

Това е бърза хирургическа процедура с естетическа стойност, която има за цел да подобри вида на вулварните структури, малките срамни устни, големите срамни устни, перинеума.

Автор: Димитрина Пандурова

 

Сподели: