Детска психология

До полата на мама

В най-добрия случай периодът, през който детето е до полата на мама и не я пуска да мръдне без него, продължава, докато то стане на 3 годинки. Майката си остава най-сигурният „пристан", когато мъникът го е страх, иска нещо или пък просто се сблъсква с но

До полата на мама

В най-добрия случай периодът, през който детето е до полата на мама и не я пуска да мръдне без него, продължава, докато то стане на 3 годинки. Майката си остава най-сигурният „пристан", когато мъникът го е страх, иска нещо или пък просто се сблъсква с нова и непозната ситуация. Какво да правите обаче, ако хлапето е като залепено за вас по-дълго от необходимото?

Каквото сами си направите...

Най-често виновни за това са самите майки, които се отдават изцяло на детето си, бдят над него като орлици, не го оставят да направи нищо самó, в общи линии - „не му дават да диша". Естествено е хлапето да развие зависимост към родителя. Обикновено тези жени разбират, че са направили грешка във възпитанието, когато се опитат да се върнат на работа. Тогава се оказва, че зависимото дете не може да издържи и минута в детската градина и плаче през цялото време. Или пък някоя прекрасна вечер майката се опитва все пак да обърне внимание и на таткото, двамата си организират романтична вечеря, но бавачката (бабата) не може да успокои хлапето.

Оставете и друг да се грижи за детето

Дори докато още сте в майчинство, е добре да предавате щафетата по грижите за детето на таткото или свекървата. От мига, в който то навърши годинка, е желателно и най-притеснителната мама да се откъсва за малко от него. Поверете рожбата си на други членове от семейството. Когато оставите хлапето с таткото и отидете на кафе с приятелка, не бива през цялото време да се тревожите, че нещо лошо ще се случи с мъника. Също така не се самообвинявайте, че сте лоша майка, защото сте „изоставили" детето си. Няма място за угризения. Напротив.

Правила, които е добре да спазвате

За да не развие детето ви зависимост към вас, е добре да спазвате няколко основни правила. На първо място - редовно го оставяйте на някой друг поне за час. Не се самобичувайте, че сте прехвърлили грижите за малкото. Направете си график - например всеки понеделник следобед за детето ще се грижи майка ви. Така се получава ритуал и с времето малчуганът дори ще се радва, че идва време за следобеда при баба или пък няма да има търпение да дочака сряда сутрин, когато леля му ще го заведе на разходка.

Докато сте в майчинство, не се отказвайте от хобито, приятелите си и най-вече не пренебрегвайте своя партньор. Гледайте да социализирате рожбата си - водете я на площадката пред блока или пък в детски развлекателен център, където ще си играе със свои връстници. Така хлапето постепенно ще свикне да бъде в компанията на други деца и преходът от „до полата на мама" до „в детската градина", ще стане плавно без излишни негативни емоции за всички засегнати страни.

Страх от отделяне

Екстремна зависимост към майка си детето развива обикновено, ако само тя се грижи за него. За такова състояние говорим, когато мъникът не може да издържи и пет минути, ако майка му не е до него, и то доста след като е навършил 3 годинки. Най-краткото отсъствие на мама е травматизиращо за детето, и то до такава степен, че да има и последици - например безсъние или пък неспокоен сън, кошмари, треперене, отказ да се храни.

С този тип зависимост майката вече не може да се справи сама - ако опита, най-много да усложни ситуацията. Най-добре е да се обърне към специалист. Детският психолог ще реши проблема за няколко месеца, и то не с антидепресанти, а с помощта на подходящата игрова психотерапия.

 

Автор: Мила Попова

 

 

Сподели: